Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Családmesék: A Bálint-féle óraműpontosság

Győr - Messze esett az alma a fájától. Vagy talán mégse? Az apa az akkor még írógéppel írt, újságba szánt kéziratokat javította gyöngybetűivel annál az asztalnál, amelyiken fia több száz éves öreg órákat kelt életre. Apának és fiának is a pontosság, a Bálint-pontosság az erénye.
E lap, a Kisalföld egykori tanárból lett olvasó-szerkesztője, a nyelvésznek is kitűnő Bálint Géza Péter fia futott néhány kört az életben, hogy aztán órás legyen, mit órás, órásdinasztiát alapozzon meg. Ikva utcai, harmadik emeleti panellakásában, az órásüzlet felett, az egyik kis szobában óriás íróasztal. Ez volt az apáé még a redakcióban. Amikor a szerkesztőség a Munkácsy utcából a Szent István útra költözött, a régi bútorokat már nem vitték át, Péter megvásárolta édesapja asztalát, őrzi a leltári cédulát. Ezen az asztalon restaurált a fiú nemrég egy háromszáz évnél öregebb barokk konzolórát.

– Nézze csak, hát nem maga a csoda!? Prágai mester készítette, egy műremek, két kiegyenlítő csigával, lánccal a mechanikájában. Óra, naptár, mutatja a Hold állását, a negyed órákat dallamsor üti. Amikor megkaptam, nyolcvanhat alkatrészre szereltem szét, kilencet újra kellett készítenem hozzá. Százhatvan órai munkámba került, és most működik, ahogy háromszáz éve. El se képzelhetik, hogy ez mekkora boldogság nekem. Rekonstruáltam már kétszázötven éves bécsi órát is, a hazai kétszáz éves öreg órák gyakoriak itt az asztalomon.

Az 59 éves Péter a három Bálint fiú közül a legkisebb volt. (Testvéreit, Andrást és Gézát nagy fájdalmára az apjuk búcsúztatta.) Ott kezdett az általános iskolában, a Gárdonyiban, ahol a papa igazgatóhelyettes volt. „Nem egészséges" – átment a Kálvária utcaiba, aztán a szigeti iskolában fejezte be. Erdőmérnök szeretett volna lenni, ám hely hiányában nem vették fel a technikumba, asztalos szakmunkás lett érettségivel. A vagongyárban akkor még készültek vagonok, lapokat enyvezett, volt kooperátor, később két cégnél is anyagbeszerző. (A Gardéniában 13 évig.) Asztalos múltját néhány általa készített bútor őrzi, s úgy gondolja, akár jó asztalos is válhatott volna belőle. Jövendőbelijébe, aki akkor harmadikos volt a Kazinczyban, tizenkilenc évesen szeretett bele, hat év után keltek egybe, harmincnyolc éve élnek házasságban. Nos hát, végül a felesége hozta meg Bálint Péter életébe a nagy fordulatot. Merthogy született Oláh Ágnes a hölgy – a fiatalok hat évig laktak együtt Oláh Imre órásnál.

– Élmény volt számomra, hogy apósom az üzletből hazahozta az órákat, dolgozott késő estig is, de már úgy, hogy körülötte volt a család. Kértem, tanítson meg... Ezerkilencszáznyolcvannégytől mondhatom magam önálló órásnak, igaz, akkoriban még nemigen lehetett megélni belőle. Mellékesen óráskodtam, egy ideig az Oláh órások kisegítő háttérembere voltam.

Aztán a fiatal családnál is jöttek sorban a gyerekek, két hét különbséggel kétévenként. Péter (32), András (30) és Csaba (28). Érettségiztek, aztán Péternek és Andrásnak is apjuk lett a mestere, Csaba „lóg ki" a családból, közgazdász lett. És órás még a famíliából Péter ifjú neje, aki kertészeti egyetemen végzett ugyan, tájmérnök, ám megfertőzte a család, s most ő is együtt dolgozik a párjával a negyvenes években alapított Jedlik Ányos utcai órásműhelyben. Aki kilóg a sorból most már végérvényesen, ő Ágnes, a feleség. Varrónő, a maga útját járja.
– Apósomat nemrég ünnepeltük, belépett a kilencvenedik évébe. Fiaimat már nem kell irányítanom, csupán a háttérből figyelhetem őket. De úgy gondolom, fontos számukra, hogy vagyok.

Nem múlik el hét, hogy a szakmáról ne beszélnénk. Erről a gyönyörű, ám sajnos kihalóban lévő szakmáról.

– Ettől az évtől már nem lesz oktatás az órásszakmában. Most, amikor a mechanikus órák a reneszánszukat élik. Számomra nagy gyönyörűségnek megmaradtak és megmaradnak az öreg órák, rengeteg a restaurálómunka. Személyes dolog, de azért elmondom: én abban az esztendőben születtem, amikor édesapám a három és fél éves hadifogságból hazatért. Boldogságban foganhattam és ez kíséri végig az életemet.

Péternek és Andrásnak is apjuk lett a mestere. Órás még a famíliából Péter ifjú neje, aki együtt dolgozik párjával az órásműhelyben.
Fotó: Szük Ödön SO0730-2772

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csicsókeresztúrtól Ménfőcsanakig egy az imádság

Győr-Ménfőcsanak - Erdélyből érkező árva gyermekeket fogadtak a múlt héten Ménfőcsanakon, a… Tovább olvasom