Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Családmese: Piszkeiéknek helyük van a tetőn

Abda - PG és még egyszer PG: cégnév, amelyhez egy négytagú család mindegyik tagja, anya, apa és a két fiú is adott valamit a magáéból, ám annál jóval többet munkájukkal, hogy a tetőn maradhassanak.
– Az én pályám az övéhez mérten arasznyi és az is közös apáméval. Ahogy visszaemlékszem, Győrben a bencés gimnázium tetején vert ki először a víz, nem is magam miatt. Egyszer nézzen majd fel arra tetőre... Ráadásul kemény hideg volt, hó csapkodott, de a tetőt akkor is be kellett fejezni. Már csak apró darab volt fedetlen. Néztem apámat, ahogy kikúszott, de hát kimenni ki ment volna más, mint ő? Már szinte nem volt hová lépnie, te jó ég, aztán mégis megcsinálta. Szívszorongató volt, sajnáltam az embert, a főnökömet, de még inkább sajnáltam benne apámat. Aki persze az ilyen helyzeteket tréfával szokta elütni azzal, hogy tetőfedő még sohasem maradt kinn a tetőn.

Piszkei Pétert idéztük a PG és PG családi vállalkozásból az egyik tagot. A tetőfedő-vállalkozást az apa, Piszkei Gábor alapította húsz éve. Kényszerből, mert volt cégének, a GYÁÉV-nek, ahol addigra már lehúzott huszonkét évet, befellegzett.

Piszkei Gábor Börcsről indult, nagy családból, gátőr apjának a felesége mellett hat gyerekről kellett gondoskodnia. Gábor Győrben járt iskolába, a Graboplastban volt az első munkahelye a karbantartóknál. Amennyiben hagyja, hogy vezessék, asztalos válhatott volna belőle, ám a maga útját kívánta járni. Kilépett a műbőrgyárból, a megyei építők szakipari részlegénél, ott is a tetőfedőknél helyezkedett el.

Erről a munkáról ugyanis igencsak volt fogalma. Beoltotta vele egy bizonyos Kirsner Imre, aki maga és két testvére is tetőfedő volt. Ó, a Kirsner mester, nem is tudja, hogy emberként vagy mesterként volt kiválóbb. Gábor estin tanulva szerezte meg a tetőfedő-szakmunkás bizonyítványt.

Az ezerkilencszázhatvanas években járunk, a Tamási János, később pedig már a Piszkei Gábor vezette tetőfedő brigád dolgozott a győri házgyári épületek legtöbbjén. Gábor nyolc éve volt már az építőcégnél, amikor megtörtént vele, amitől rettegnek és álmukból is felriadnak a tetőfedők. Csak hát milyen ostoba, buta módon. Nagy ház, egy tízemeletes tetején a kis liftház, az oldalán vaslétra, Piszkei Gábor azon lépdelt fel, már majdnem a tető magasságában járt, amikor a rosszul rögzített létra megbillent, a férfi elveszítette egyensúlyát, lezuhant, rá a vasra, ami darabokra törte a bal bokáját, ám a létrába gabalyodó cipője tartotta vissza, hogy ne zuhanjon le a ház tetejéről is. Másfél év volt a gyógyulás ideje. Nem éri több baj.

A tetőn nem. („Előtte is, és mindig is a biztonságra törekedtem, úgy közelítettem meg a tetőt.") Lesz balesete úton, motoron, autóban, egyszer sem az ő hibájából. (Kiszállt a ronccsá tört autóból. Tört lábszára, karja, bordája, mégsem peches, sokkal inkább szerencsés embernek mondja magát.)

Dolgozott addigra Pozsonyban, Brnóban, bőséges tapasztalat birtokosa, amikor 1988-ban válaszút elé került. A GYÁÉV-nek vége, most merre? Egy lesz a sok ezer hazai kényszervállalkozó közül. PG és PG lesz a cég neve, amit alapít, felesége, valamint Gábor és Péter fia is egy-egy betűvel szerepel benne. Eszköz, jármű nélkül indult neki az ismeretlennek, ám pár hónap múlva már két munkatársat is maga mellé vehetett. Nagyon szaladt vele a szekér, eljutott addig, hogy már tizenhatan dolgoztak a vállalkozásában. Akkor jött rá, hogy ez túl sok, nem tud mindenhol ott lenni. A kevesebb több lesz. Leépít. Fontosabb, hogy úgy lett ismert: „a Piszkei az megbízható". Fülébe jutott, hogy egy nagy ember azt mondta, az ő házát csak Piszkei fedheti be. Nem kell ennél több, aki ad magára.

Családi hagyományosk: A kis Péter, az alapító Piszkei Gábor és a másik Péter. Elismert családi vállalkozást mondhatnak magukénak. Fotó: Szük Ödön
Családi hagyományosk: A kis Péter, az alapító Piszkei Gábor és a másik Péter. Elismert családi vállalkozást mondhatnak magukénak. Fotó: Szük Ödön


Fiai, Gábor és Péter még iskolások voltak, de már ott akartak lenni szünetekben az apjuk mellett. Mire felnőttek, fejben mindent tudtak. Mégis az idősebb burkoló lett, a fiatalabb pincér. Ma viszont a családból egyszerre hárman is lehetnének ugyanazon a tetőn... Az apa azt mondja, Gábor jó tetőfedő lehetett volna, de látnia kellett az apának, hogy a fiúnak nem a tető a terepe. Nem volt biztonságos számára. Míg a kisebbik, Péter pedig jó pincér volt, egyszer azzal állt az apja elé, vele szeretne dolgozni. A gyereknek hosszú éjszakás időszaka volt a vendéglőben, egy csapat duhaj meglopta, elege lett belőle. Ő már Veszprémbe járt vizsgázni, megszerezni a szakmunkás-bizonyítványt. Később még a Bramac-kurzust is elvégezte. Így a Piszkei-vállalkozásban apa és fia van fent a tetőn, az anya, aki míg aktív volt, kereskedőként dolgozott, végzi az adminisztrációt. A „főnök" mindkettőjükre nagyon büszke, nélkülük nem boldogulna, ahogy munkatársai is nagyon fontosak, Kardás Péter például vagy Makrai Péter.

Elvileg tetőre kerülhet még a családból Péter fia, a most 14 éves ugyancsak Péter. A gyereket már felvették a Hildbe, rajong az építőszakmáért, a nagyapja azt mondja, építészmérnök lehet belőle. A kis Péter most éppen Rómában van zarándokúton. A börcsi egyházközség járta ki az útját, mert hihetetlen, hogy a gyerek mennyire állhatatos ministráns. Szerették volna ezt elismerni.

Piszkei Gábor nagyon takaros, a család építette háza Abdán, közvetlen a templom szomszédságában található. Itt beszélgetünk. A hatvanhárom éves apa már csak addig akar dolgozni, de persze még naponta fenn van a tetőn, amíg fiát ugyanúgy el nem ismerik, mint őt.
Mostanra egyenesben, esztendőnként negyven-ötven épületen dolgoznak. Már most napra tudják, hogy szinte év végéig mikor, merre.
A végére apához és fiához is egyazon kérdés maradt: mi volt fent a magasban, ami megizzasztotta őket? Az apa arra emlékszik, amikor Győrben az elevátor tetején dolgozott, s tekintete letévedt a folyóra, látta a víz sodrását, el kellett fordítania a fejét, az olyan szédítő volt. Nehéz helyzetek persze azért voltak, de még mennyi.

Péter fia a pápai Esterházy-kastély tetőfedését idézte fel. A 45 fokos szögű tető az általános, ám vannak hatvan-hetven fokosak is, ott a kastélyon meg majdhogynem derékszögű is volt. Ezért hívták Piszkeiéket, más nem vállalta. Azon a tetőn a munkát először a padláson végigpróbálták, hogyan is lehet majd megcsinálni. Öt ponton rögzülő, zuhanásgátló alpinistaszerelést használtak, de hát ők nem alpinisták voltak, csak egyszerű tetőfedők. A kikötést az apja végezte, ezt sose bízza másra, a toronydísztartó királyfánál kötötték ki Pétert.

„Lélegzetelállító volt ott fent. Kapaszkodtam, megtartottam, megszögeltem, amikor a dongához értem, látni kellett, hogy nincs mibe kapaszkodnom. Kiáltok apámnak, hogy most mi legyen, mert körbeértem, mire ő: »fordulj szembe«... És tényleg, akkor se maradt fent a tetőfedő a tetőn."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbírságolhatja a hatóság az EON-t

Győr - Két év alatt majdnem a duplájára nőtt az áramszünetek megszüntetésének ideje a régióban,… Tovább olvasom