Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Családias otthon sérülteknek

Tető alatt áll a Márton Lakóotthon, amely a jövőben tizenkét enyhén vagy középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalt fogad. A minap az új intézménnyel kapcsolatosan szülői fórumra várták az érdeklődőket. Az építkezés várhatóan év végére befejeződik.
Márton Lakóotthon
Az értelmi sérült gyermeket nevelő szülőknek előbb vagy utóbb szembesülniük kell azzal a ténnyel, hogy gyermekük – a legjobb esetben húszéves kora körül – kikerül abból az oktatási intézményből, ahol évekig megkülönböztetett figyelemmel és gondoskodással óvták, segítették.

A „Híd a jövőbe" alapítvány életre hívásánál nagyrészt azok a szülők bábáskodtak, akiknek fontos az értelmileg sérült emberek társadalmi beilleszkedése, a többségi társadalom elfogadása és gyermekük vagy hozzátartozójuk komfortosabb élettere. Az alapítvány épp- ezért kiemelt feladatának tartja a Márton Lakóotthon felépítését és működtetését.

Jogok és lehetőségek

„ A fogyatékos személynek joga van a fogyatékosságának, személyes körülményeinek megfelelő – családi, lakóotthoni, intézményi, lakhatási forma megválasztásához" – szól az öt éve hatályban lévő, a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény. A passzus jó, ám közel sincs annyi lakóotthoni hely, mint amennyire valójában szükség lenne.

Kanyik Csaba a Kézenfogva Alapítvány képviseletében a hazai lakóotthoni rendszerről tájékoztatta a hallgatóságot. A civil szervezet munkatársa elmondta, napjainkban két irányban bővítik ezeket. Részben a működő mamutotthonok mellett vagy azokban hoznak létre kisebbet, másrészt pedig szülők, civil szervezetek építenek új, emberközelibb intézményeket.

– Mindkét formából nehéz az átállás – állította a szakember, ám a jogalkotás szempontjából viszonylag megnyugtató a helyzet, hiszen a terület szabályozása megegyezik az uniós normákkal. A Kézenfogva Alapítvány megalakulása óta segíti a lakóotthonok kialakítását, működését és szakmai programját, amit modellként a minisztérium is alkalmaz.

„ Országosan 100–120 lakóotthon működik, és legalább ugyanennyire lenne szükség. A minisztérium tavaly 60 olyan programot támogatott, amely segítette az intézmények átalakítását, akadálymentesítését, netán eszközbővítését."

Tájékoztatni, egyeztetni kell

Simon László, az Allianz Hungária Biztosító Rt. győri fiókigazgatója a cég segítségét ajánlotta fel. Céljuk a hosszú távú szolgáltatás, ami túlnő az üzleten.

A nyúli Márton Lakóotthon 12 sérült fiatalt fogad, ám a hely plusz két személy elhelyezését teszi lehetővé. A nemes célt vállaló Fekete házaspár szabadidejének minden percét a szervezés, az építkezés körüli teendők foglalják le. Az épület befejezéséhez és a belső munkák megkezdéséhez óriási segítséget jelentene az a célzott támogatás, amire az alapítvány a szakminisztériumhoz pályázott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtanulta a túlélés szabályait

„ Soha ilyen szabadnak nem éreztem magam, mint most: amikor nincs más dolgom, csak gyógyítani.… Tovább olvasom