Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Családi pótlék: pontosan kell kitölteni az igénylést

Olvasói kérdés: Egyedül nevelem gyermekem, aki tanul még.

Június óta ötször igényeltették velem újra a családi pótlékot, de a mai napig sem kaptam! A félreértés ott kezdődött, hogy az iskola rosszul adta le a jelentést a lányomról, egy évvel korábban jelezte, hogy befejezte iskoláját, mint ahogy ez valójában megtörténik. Azóta kétféle nyomtatványt ötször töltöttem és töltettem ki újra az iskolával, a családsegítő szakembereivel és küldtem be a MÁK győri címére. Mindig hiányoltak adatokat, legutóbb pedig azt mondták, iktatják a kérvényem. A munkám miatt személyesen nem tudok elmenni az ügyfélszolgálatra, de nekem június óta nagyon hiányzik a több mint tízezer forintos családi pótlék. Mit tegyek?

Takács Tibor, a Magyar Államkincstár irodavezetője küldött a témában tájékoztatást lapunknak. Eszerint a családi pótlék a tankötelezett koron túl azon gyermek után jár, aki közoktatásban folytat tanulmányokat. A végzős diákok esetében ennek megfelelően a folyósítást megszüntetik. Azon tanulók után, akik augusztus 31-ig nem töltötték be a 20. életévüket és szeptembertől ismételten közoktatásban tanulnak, jár a családi pótlék.

Ezt igényelni kell az erre a célra rendszeresített nyomtatványon és csatolni kell hozzá a tanulói jogviszony igazolását. Ennek is formanyomtatványa van. „Amennyiben ügyfeleink az említett nyomtatványok szabályszerű kitöltésével nyújtják be kérelmüket, további hiánypótlás bizonyosan nem szükséges.

Ha olyan formában terjesztik elő igénylőink a kérelmet, amelyben minden olyan adat szerepel, ami az igény elbírálásához szükséges, akkor a formanyomtatványok használatától is eltekintünk" – fogalmaz a MÁK közleménye.

Olvasóink írták

 • 5. miracle 2011. október 19. 18:29
  „Nem értem bizony, ahogy nem is kaptam választ arra sem, hogy miért kell megadni ismert - és ezért felesleges - adatokat.”
 • 4. Tündenéne 2011. október 19. 08:35
  „miracle, hagyjuk egymást szerintem békén :) nyilván nem akarja érteni, hogy miért írtam, amit írtam, de akkor maradjunk inkább ennyiben.”
 • 3. miracle 2011. október 18. 19:16
  „Tündérnéne
  Ha valaki (helyesen) kitölti ezt a lapot, abból aztán még meg nem állapítják, hogy a jogos igénylő töltötte ki vagy egy pénztárca megtaláló, úgyhogy nem is értem ezt most mire hoztad fel. Attól, hogy valakivel odairatjuk az anyja nevét is, nem abból lehet eldönteni, hogy ő akkor most jogosult, ne viccelj már.
  Én arról beszéltem, hogy Gipsz Jakabot már 2, sőt 1 adatból is be lehet azonosítani (pl egy db TAJ szám), hogy kit kell alatta érteni és ha ez meg van, akkor lehet elbírálni.
  Ennek a lapnak így kéne kinéznie: TAJ szám, mikortól kéri, aláírás.
  Minden más már máshol és máskor be lett jelentve (lakcím, született, házastárs stb)”
 • 2. Tündenéne 2011. október 18. 08:37
  „miracle
  Azért, mert nem egy, nem két esetben történt már visszaélés ezekkel a juttatásokkal. Mondjuk Ön "elveszti" az irattárcáját. Onnantól a "megtaláló" ismerni fogja a személyes adatai nagy részét. Azonban ki kell szűrjék azokat, akik esetleg ilyen módon próbálnak meg jogtalanul támogatáshoz jutni.
  A családi ellátásokat nem kötelező igénybe venni. Ha valakinek fárasztó az adatok megadása, hát ne adja meg, ne igényelje. Ilyen egyszerű.”
 • 1. miracle 2011. október 17. 17:25
  „Takács úr arról is értekezhetne, hogy ha valaki beírja a TAJ számát és a nevét, akkor onnantól kezdve miért kell még 3 millió felesleges adatot megadni?
  https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/index.php?pg=form_edit&id=474
  Ezeket a hivataloknak tudniuk kéne, nem? Mivel már mindenki megadta másik 1 millió alkalommal és anyja neve, született stb nem változik. Ha meg nem tudják, akkor úgy sincs mivel összehasonlítani és akkor meg végképp minek nekik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenge forint, drágább tüzelő

Egy-két száz forinttal emelkedett a tüzelő ára tavaly óta az árfolyam-ingadozás miatt. Tovább olvasom