Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Családi pótlék – különleges esetek

Győr-Moson-Sopron - A családi pótlék az összevont adóalap részévé vált, a tenni- és tudnivalókról egy általános tájékoztatást már közöltünk. Olvasóink kérésére azonban több tipikus esetnek is utánajártunk az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága segítségével.

˝Családomban csak én rendelkezem jövedelemmel, nyugdíjjal. Feleségemnek nincs munkahelye, álláskereső-segélye lejárt. Két kiskorú gyermeket nevelünk, akik után kapjuk a családi pótlékot. Van most teendőm?˝– így szólt az első kérdés.

A kérdésre a válasz: a férjnek nem kell nyilatkoznia a családi pótlékról, mivel nem áll munkaviszonyban és egyéb, bérnek minősülő jövedelmet sem kap. Feleségének – mivel idén egyáltalán nem szerez jövedelmet – szintén nem kell nyilatkoznia.

˝Kinek kell nyilatkozatot tennie és adóalapjához hozzáadnia a családi pótlékot elváltaknál? Ha elvált nő másik férfival élettársi kapcsolatba lép, viszi két gyermekét és élettársától születik egy harmadik, az élettársnak hány gyermek családi pótlékának feléről kell nyilatkoznia?˝

A családi pótlékot az arra jogosultnak kell a vele együtt élő házastársával, élettársával megosztania. Ilyen pótlékra az a szülő jogosult, aki a gyermeket saját háztartásában neveli. Tehát elvált szülők esetében az, akinél a gyermeket elhelyezték. Ha gyermekét egyedül neveli az elvált szülő, a családi pótlék felét kell egyéb jövedelemnek tekintenie, erről kell nyilatkozatot tennie a bérjövedelmét kifizetőnek. Ha új házastárssal vagy élettárssal neveli együtt közös háztartásban a gyermeket – illetve a közös gyermekeket –, akkor vele kell a családi pótlékot fele-fele arányban megosztania. A kérdező esetében tehát az élettársnak a három gyermek utáni családi pótlék feléről kell nyilatkoznia.

Nem terheli nyilatkozattételi kötelezettség, illetve nem szerezhet ilyen jogcímen egyéb jövedelmet az elvált szülők közül az, aki a gyermeket nem neveli háztartásában, így nem jogosult családi pótlékra sem.

˝Gyermekem idén érettségizett, most ötödéven folytatja tanulmányait. A családi pótlékot jelenleg egyik gyermekünk után folyósítják, a szóban forgó gyermek után˝ visszamenőlegesen fogjuk megkapni. Hogyan kell kitöltenünk a nyilatkozatot?˝

A családi pótlékra vonatkozó új szabályozást a 2009. augusztus 31-ét követően kifizetett családi pótlékokra kell alkalmazni. Ha a családi pótlék az ezt megelőző időszakra vonatkozik ugyan, de annak kifizetése a határnap után történik, az új szabályok szerint már egyéb jövedelemnek minősül. Tehát ha a szülő szeptemberben az adott hónapra és korábbi időszakra vonatkozó ellátásban is részesül, a szeptemberben leadott nyilatkozatában a teljes összegnek, illetve a teljes összeg felének kell szerepelnie. Októberben új nyilatkozatot kell benyújtania, akkor már a rendszeres havi ellátás összegéről.

„Két gyermekünk van, az egyik tartós beteg. Nyilatkozatot kell tenni családi pótlékról a másik gyermeknél?"

Ha a családban az egyik gyermek tartósan beteg, csak a másik után kapott családi pótlékról kell nyilatkozni, annak fele számít bele egy-egy szülő jövedelmébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűen önmagunkhoz

Visszatértek a nyári szünetről a győri táncosok, akiknek kedden Kiss János balettigazgató tartott évadnyitót. Tovább olvasom