Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Családi házban venne részt 281 ezer forintért? Licitáljon az adóhatóság árverésein!

Portálunk megnézte, milyen megyei ingatlanokat, autókat és ingóságokat kínál internetes árverésein az adóhatóság. Megyei érdekességekkel és legekkel, plusz szavazás.

Kedves Olvasóink, szeretnének Győrben lefoglalt, háttámlás, műbőr ülőrésszel ellátott, 56 darab faszékhez jutni, melynek becsértéke 840 ezer forint?

A nemzeti adóhatóság kifejezetten internetes árverésekre kifejlesztett oldala szerint azonban nem biztos, hogy főnyeremény üti a markukat: a székek közül kilenc darab penészes, míg egy hibás.
Sebaj, keresünk Önöknek jobb ajánlatot. Hároméves, Győrben árverésre bocsátott, közel 1,8 forint értékű Chevrolet Aveót most akár 885 ezer forintért is megszerezhetnek - ennyi ugyanis az internetes licit minimális regisztrációs díja.

Egy mosonszentmiklósi lakóházban pedig udvarral együtt akár 281 250 forintért lehet tulajdoni részt (2/16 arányban) szerezni.

A 370 ezer forintra becsült ingatlan 950 négyzetméteres területen fekszik. A szóban forgó ház ugyan nyilvánvalóan nem nyújt ötcsillagos szolgáltatásokat, de a példája jól mutatja: bizony érdemes rátekinteni néha-néha a NAV ingatlan árveréseire.
Táblázatok, fotók forrása: http://www.apeh.hu/arveres.
Táblázatok, fotók forrása: www.apeh.hu/arveres.

Átlagosan 65-75 százalék közötti, reális piaci áron kelnek el az adósok ingóságai, ingatlanjai

"Az elektronikus árverezési lehetőség állami adóhatóságnál történő három évvel ezelőtti bevezetésének egyik fő célja éppen az volt, hogy a hagyományos árverésekhez képest ezzel a licitálási formával minél magasabb áron tudjuk értékesíteni az adósok vagyontárgyait, értékeit" - kezdte portálunknak Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője.

"Az eddigi árveréseinket értékelve mindez teljesült. Az ingó, illetve az ingatlan vagyontárgyak árverésen történő értékesítésével kapcsolatban elmondhatjuk, hogy azok a meghirdetett becsértékekhez viszonyítva, átlagosan 65-75 százalék közötti, reális piaci áron keltek el" - folytatta Kovács Mária.


Megyei legek 87 millióra taksált soproni ingatlannal és Audi A3-assal

A Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatóságon az idei évben eddig 11 árverésre bocsátott ingatlant, 66 gépjárművet és 30 egyéb ingóságot sikerült értékesíteni.

"Az ingatlanok közül a legnagyobb értékű egy 87 millió forint kikiáltási árú soproni irodaház volt, amelyet 56,6 millió forintért vehetett meg a licitáló.

Nem példanélküli azonban, hogy a kikiáltási ár felett sikerül leütni a virtuális kalapácsot. Egy 3 millió forint becsértékű Audi A3-ra 1,5 millió forinttól licitáltak az érdeklődők, mire végül több mint száz licit után 3.090.000 forintos áron kelt el.

A megyei árveréseken értékesített ingó és ingatlan vagyontárgyakból 2011-ben összesen több mint 134 millió forintnyi összeg került az állam kasszájába" - tudtuk meg Kovács Máriától.Ha közeleg az árverés napja, vajon fizet az adós?

"Az ingó, ingatlan vagyontárgyak foglalását követő hetekben alacsony számú adózó fizeti ki a tartozását. Jellemezően inkább az árverés meghirdetését követő napokban jelentkeznek az adósok megoldást keresve a tartozásaik rendezésére, hogy elkerüljék a vagyontárgyuk értékesítését.

Az árverési licit elindulását megelőzően lehetőségük van az adózóknak általuk megjelöl vevőnek árverésen kívül értékesíteni a foglalt vagyontárgyat, fizetési könnyítési kérelmet benyújtani, illetve a teljes tartozást egy összegben megfizetni.

Általánosságban elmondható ugyanakkor, hogy a tartozás teljes körű rendezése nem jellemző, az adózók inkább a fizetési könnyítést kérvényezik" - közölte Kovács Mária az adósok fizetési hajlandóságát firtató felvetésünkre.


Úgy tűnik, végleg megszűntek a csalások, fenyegetések

Arra a kérdésünkre, hogy van-e bármi jele annak, miszerint az adóhatóság árverésein "összejátszó" csoportok indulnának, a következő választ kaptuk: "az elektronikus árverezés bevezetése óta kizárt annak a lehetősége, hogy az árverésen licitálni szándékozók bármilyen formában `összejátszanak´ az árverési vételár minél alacsonyabb összegre való leszorítása érdekében.

Ennek alapvetően két oka van. Egyrészt az elektronikus árverésen való részvétel teljesen anonim, vagyis a licitálni szándékozók nem ismerik egymást, nem tudják, éppen ki licitál az adott árverésen, mivel nincs fizikai kontaktus a résztvevők között.

Másrészt az elektronikus árverési felület rendszerének kialakítása lehetetlenné teszi az árverezés manipulálását, köszönhetően a kifejezetten erre a célja kifejlesztett, többszörösen biztosított informatikai háttérnek és a jogi szabályozásnak".Kik licitálhatnak az adóhatság internetes árverésein, milyen feltételeknek kell megfelelniük? Kell-e kauciót letenniük a licitáloknak?

Az állami adóhatóság internetes árverésein (az Elektronikus Árverési Felület a NAV honlapjáról érhető el) a törvényi szabályozás értelmében az alábbi feltételek teljesülése esetén lehet részt venni, licitálni:

- ügyfélkapun regisztrálni kell (a regisztráció néhány perc alatt elvégezhető az okmányirodákban, a kormányhivatalok ügyfélszolgálatain és az adóhivatal nagyobb ügyfélszolgálatain).

- magánszemélyeknek érvényes magyarországi adóazonosítóval kell rendelkeznie.

Gazdasági társaság esetén a képviseletére jogosult személynek kell rendelkeznie ügyfélkapu regisztrációval, illetve magyarországi adóazonosítóval.

Az EÁF felület elindításakor érdemes tanulmányozni az Üzemeltetési Szabályzat leírását, amelyből hasznos információk szerezhetők az elektronikus árverésekkel kapcsolatban.

Az Üzemeltetési Szabályzat részletesen szabályozza az árverésen való részvétel feltételeit, így például:
- adós a saját vagyontárgyai árverésén sem közvetlen, sem közvetett módon nem vehet részt, azaz nem licitálhat, illetve nem szerezhet tulajdont.

- kiskorú személy nem licitálhat árverésen.

A licitálónak ingóság árverésén nem kell előleget fizetnie.

Az ingatlan árverésen csak az a regisztrált licitáló vehet részt, aki az ingatlan meghirdetett becsértékének 10 százalékát az árverés kezdetét megelőzően az adóhatóság által meghatározott végrehajtói letéti számlaszámra átutalással megfizette.

Olvasóink írták

 • 14. quaestor 2011. november 05. 19:43
  „Dehogynem tűnnek fel. Csak vagy nem merik, vagy nem akarják észrevenni sajnos. A kisemberek földbe döngölése sokkal "tisztább ügy" nekik, nincs annyi macera vele, a statisztikájukat is javítja. Brrr... undorító. Soha nem lennék képes ilyen áron (más nyomorán) sem ingatlanhoz, sem ingósághoz hozzá jutni.”
 • 13. Kukac40 2011. november 05. 09:08
  „Apeh inkább azt a több ezer miliárd adótartozást vasalja be amit a nagymenő vállalkozók felhalmoznak az ügyeskedéseikkel. 3-4 cég egy érdekeltségi körben, és egyik sem fizet adód. Az ilyenek nem tűnnek fel az ellenőröknek?”
 • 12. Goldmund 2011. november 05. 08:16
  „11. bojtár 2011.11.05. 06:29
  7. georgbob 2011.11.04. 16:15
  szerintem meg neked kéne újraértelmezni amit írtál mert se füle se farka

  A legnagyobb baj, hogy az újságíró sem tudja értelmezni, amit olvas a NAV honlapján.”
 • 11. bojtár 2011. november 05. 06:29
  „7. georgbob 2011.11.04. 16:15
  szerintem meg neked kéne újraértelmezni amit írtál mert se füle se farka”
 • 10. póruljárt 2011. november 04. 18:49
  „Kedves Bokk.

  Mivel nem lettünk lejelentve/ami nem a mi kötelességünk lett volna/ a NIF felé. Ezért úgy szerepelünk , mintha illegális munkát végeztünk volna.
  Pedig a NIF oldalán a kocsijaink fényképe ott díszeleg, hogy igen ÉPÍTIK.”
 • 9. Bokk 2011. november 04. 18:35
  „8. póruljárt 2011.11.04. 16:27
  Ezért nem az árverés okolható, ez a mutyi az összes magyar parlamenti párt biznisze, pedig igen gyorsan meg lehetne oldani. Most viszont nehogy börtön nem jár a trükköző fővállalkozónak, de már másnap új cég élén bizonyíthat. Évek óta megy már a médiában ez a tarthatatlan helyzet, mégsem akad egyetlen parlamenti párt sem, aki felvetné. Persze, nekik csöpög vissza, amit rajtad megspórolnak...
  Közben meg megy a szöveg a munkahelyteremtésről.”
 • 8. póruljárt 2011. november 04. 16:27
  „Nagyon jó ez az árverés. Én is hasonló cipőben fogok járni nem sokára.
  Majd szépen elárverezik a házam amiben három kisgyerekkel élek.
  Nagyon erős a Nav.
  Uniós pénzből épült útépítésen dolgoztam tavaly 6 hónapot két autóval. Éjjel nappal, hogy határidőre elkészüljön.
  Az út több mint egy éve forgalomba lett helyezve. Pénzünk meg sehol. Persze felkel a fővállalkozót számoltatni ez a magyar módi és utána majd mondják járni jár a pénz de nem jut. És ezzel az állam el is rendezte, nyugodtan lehet lopni az uniós pénzt. A kolontári gátról nem is beszélek december végéig dolgoztam ott kifizetve meg azóta sem vagyok. Hölgyeim uraim lehet licitálni , majd írok ha az én ingatlanom is fent lessz kb 3-4 hét múlva.

  Licitre fel.”
 • 7. georgbob 2011. november 04. 16:15
  „Nektek egy részt, szeletet, darabkát venni azt jelenti hogy az egészet veszitek meg?
  pozdorját idézve:"Persze értelmezni az olvasottakat már nem annyira könnyű..."”
 • 6. bojtár 2011. november 04. 09:53
  „4. chihiro 2011.11.04. 08:50
  pont ezen röhögtem én is ,hogy aki ezt megveszi egy élet is kevés lessz a jogi útvesztőkben rendberakni a papírokat:)”
 • 5. Goldmund 2011. november 04. 09:35
  „Én is ezen akadtam fönn, mint chihiro.
  A címben jelzett összegért (a leírtakkal ellentéten) nem egy teljes házat, hanem annak csak egy kis tulajdoni hányadát kapja meg a vevő, amivel gyakorlatilag semmit sem tud kezdeni. Egy nem túl jó állapotú falu családi ház 2/16-od részének forgalmi értéke gyakorlatilag nulla.
  Gyakorlatilag ez egyedül annak lehetőség, aki a többi tulajdonos után örökölne, és így ezt a hányadot olcsóbban szerzi meg.”
 • 4. chihiro 2011. november 04. 08:50
  „a mosonszentmiklósi ház 2/16 tulajdoni hányada kerül árverésre! nem a teljes ház fölött lesz tulajdonos a vásárló.”
 • 3. pozdorja 2011. november 04. 08:30
  „Pontosabban 56 db faszéknek. Persze értelmezni az olvasottakat már nem annyira könnyű.”
 • 2. bn 2011. november 04. 08:25
  „#1: csípőből azt akartam válaszolni, hogy ez ez ár 56 db székre vonatkozik, de előtte inkább kerítettem egy számoló gépet (még nem ittam kávét, fejszámolással nem is próbálkoznék :D)
  szóval darabja 15.000Ft, ami szerintem jócskán túl van becsülve. Még kikiáltási áron is sok, akkor már inkább egy új, ekkora darabszámnál már mindenhol adnak kedvezményt is.
  Egyébként nem hiszem, hogy valaha "elmegyek" egy ilyen árverésre... Autót sem innen választanék, szerintem a banki visszavett autó kategória. Házat talán megéri, de azzal a tudattal, hogy más nyomorán nyerészkedek... Hát nem tudom... biztos engem neveltek rosszul...”
 • 1. CsabaKiraly 2011. november 04. 03:16
  „Ekkora erteke lenne egy faszeknek? :) Mi az igazi erteke egy Eknek lanyok? :))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félpályás demonstrációk: megyénkben öt főúton tüntetnek pénteken

Megyénkben öt helyszínen, több órás félpályás útlezárásokra kell számítani pénteken. Tovább olvasom