Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Családfát készítettek a diákok az egyházmegyei levéltárban Győrött

Eredeti okleveleket nézegettek, évszázados anyakönyveket lapozgattak, sőt családfát is készítettek azok a felsőtagozatos és gimnazista diákok, akik részt vettek a Győri Egyházmegyei Levéltár ismereteket és élményeket nyújtó oktatási programjában.

Öt iskola 650 diákja kapcsolódott be a projektbe, amelynek megvalósítását a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében elnyert 8,6 millió forint tette lehetővé - mondta Vajk Ádám, a levéltár igazgatója a projektzáró sajtótájékoztatón kedden.

Számukra hat különféle foglalkozássorozatot állítottak össze, így a diákok hallhattak egyebek között a török kori Győr történéseiről, a napóleoni háborúk térségi eseményeiről, ismerkedtek a keresztény egyházi szervezet kialakulásával és az egyháztörténeti, illetve a családfakutatás módszertanába is bepillanthattak szakemberek segítségével.

Helytörténeti és történelmi ismereteiket nem a megszokott iskolai keretek között gyarapították, hanem az eredeti helyszíneket járták be. Kirándulást tettek a Győri Püspökvár pincerendszerében, végiglátogatták a múzeumokat, emellett megtudták, hogy mire jó a levéltár és tájékozódtak arról is, hogyan készültek a középkori oklevelek.

A sajtótájékoztatón felszólaló pedagógusok elismerésüket fejezték ki a projekt tartalmát és lebonyolítását illetően. Pápai Lajos megyéspüspök pedig úgy vélekedett, hogy az új ismeretek minden bizonnyal kedvezően befolyásolják a fiatalok történelemszemléletét, jó irányba alakítják az egyházhoz, a kultúrához való hozzáállásukat.

Olvasóink írták

  • 1. zsukov 2012. június 20. 11:04
    „Valami értelmes munka !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben koncerteznek a balatonföldvári fúvósok

Rendhagyó és országosan egyedinek számító attrakcióra készül Magyarország egyik legelismertebb… Tovább olvasom