Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Családbarátsággal a legkisebbekért

A lexikon a dolgozó anyákat tehermentesítő intézményként tartja számon a bölcsődét, ahol a kicsik a rendszeres orvosi ellenőrzés és gondozói felügyelet mellett teljes ellátást kapnak. A családbarátság ma már a mindennapi munkában kötelező.
Hogy mitől is válhat családbaráttá a ma és a holnap bölcsődéje, erről is szóltak a szakemberek azon a regionális, szakmai konferencián, amelyet a 150 éves magyar bölcsőde jubileuma alkalmából szerveztek. A tanácskozáson Bartalné dr. Tóth Györgyi, a győri Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat vezetője történeti visszatekintésben vázolta a legkisebbek óvására és nevelésére szakosodott intézményi háttér fejlődését. Érdekesség, hogy az első pesti bölcsőde egylet formájában kezdte meg működését. A fenntartáshoz nélkülözhetetlen támogatók névsorában találjuk Hildegard főhercegnőt, Forrayné Brunszvik Júliát, az első óvodát alapító Brunszvik Teréz unokahúgát, Nádasdy Forray Júliát, Jedlik Ányost, Morelli Ferenc karmestert, valamint Heckenast Gusztáv nyomdatulajdonost. Akkoriban a családi miliőt 5 – 10 gyermek felnevelése, generációk együttélése jellemezte.

Nyitott, gyermekközpontú

A mai modernnek tartott, teljesítményközpontú társadalom gyorsabb tempót, más célokat diktál. Összehasonlíthatatlan a régi, szegényes, módszereiben katonás és rideg háttér a mai nyitott, családbarát, gyermekközpontú bölcsőde rendszerével, ami az anyák jobbkeze, s a megyeszékhely alapellátásában speciális feladattal bír. Míg ugyanis a gyed és a gyes rendszerével sokan azt hitték, lakat kerül a legkisebbek nevelésére és óvására kialakított intézményekre, mára minőségi rangja van a gyermek- és családbarát bölcsődének.

Kölcsönös próbatétel

A minapi konferencia résztvevőit köszöntő Dézsi Csaba András alpolgármester a kisgyermekek korai szocializációját emelte ki, ám ez az alkalmazkodás kölcsönös próbatétel a családnak és a gondozónak is. Győr első ilyen intézményét több mint ötven évvel ezelőtt Gorkijvárosban, a laposon, majd a Kossuth utcában alakították ki, később pedig saját bölcsődéje volt a nagyüzemeknek, gyáraknak. Mint azt Páternoszter Piroska irodavezetőtől hallottuk, Győrött jelenleg 15 bölcsődébe közel hétszáz, három éven aluli gyermek jár, az ő igazi minősítésük pedig az, ha szeretik a helyet, a közösséget, ahol szüleik távollétében foglalkoznak velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falfestmények a vasút alatt

Tavaly nagy siker volt Győrött a graffitifesztivál. A marcalvárosi részeket összekötő aluljárókat… Tovább olvasom