Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Családbarát gondozással

Táp - Új színnel bővülhet az idősgondozás palettája több Győr környéki kistelepülésen, ahol a jövőben helyben kialakított napköziben gondoskodnának az egyedülállókról, illetve azokról, akik szívesen igénybe vennék a többszintű szolgáltatást.
A térségben a péri és a nyúli önkormányzat is nyitott a kezdeményezésre.

A tápi Komondi János Szeretetház a névadó, s nem véletlenül, Kállainé Komondi Gabriella ugyanis – amikor szükség volt rá – ápolta nagyapját, később az édesapját is. Innen jött az ötlet – no és a sajnálatos tényből, miszerint öregszik a falu –, hogy kialakítana egy szeretetházat.

– Kevés a hely vagy telt házat jegyeznek az ápolási osztályokon, ugyanakkor egyre több az idős, magát ellátni képtelen nyugdíjas– magyarázta Kállainé Komondi Gabriella. – Az igény találkozott a lehetőségekkel. Két éve egy bácsikával indultunk, ma két helyi házban húsz idős emberről gondoskodunk. Huszonnégy órás szolgálat a mienk dr. Kollman Júlia háziorvos, illetve a Med of Nyúl munkatársainak segítségével. Péren és Nyúlon hasonló családbarát szeretetházat szeretnénk kialakítani, s úgy tűnik, az ötletre mindkét helyen nyitottak.

Palkovics Ferenc két éve él az intézményben, kedvenc időtöltése a kártya, itt éppen állandó partnerével, Ilonka nénivel osztják a lapot. Fotó: Bertleff András
Palkovics Ferenc két éve él az intézményben, kedvenc időtöltése a kártya, itt éppen állandó partnerével, Ilonka nénivel osztják a lapot. Fotó: Bertleff András

A szolgáltatást többszintűre terveznék, így lenne, aki mindössze pár órát venne igénybe a gondozásból, ám ez – állapotától függően – éjjel-nappali ellátásra is bővíthető.

Beugró nélkül

Kérdés persze, hogy mindez mennyibe kerül, s függhet-e a nyugdíj összegétől. Kállainé Gabi úgy tájékoztatott, a teljes havi ellátásért 85 ezer forintot kell fizetni, sokmilliós beugró nincs, ám ha valaki élete végéig tartó gondozásra tart igényt, ennek feltételeiről a hozzátartozókkal és az ápolttal is egyeztetnek.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már állnak az új közösségi ház falai

Abda - Hitel révén építtet új közösségi házat Abda, a falai már állnak is a falu központjában az… Tovább olvasom