Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Csaknem százan járták be a Jedlik hidat

Több mint nyolcvan lakó vett részt a Győrben épülő Jedlik híd környékén tartott bejáráson. Kiderült: a kis Erzsébet híd sorsa eldőlni látszik, a termálfürdővel szemben pedig parkot szeretne a város.

Számos kérdést kapott a városvezetés, látható, hogy a győrieket őszintén érdekli a beruházás, aminek megtekintése mára a családok tavaszi sétáinak célpontjává vált. Kedden viszont kérdezhették is az illetékeseket erről, valamint a Győr-Szigetet, Révfalut érintő úthálózat kiépítéséről.

Borkai Zsolt polgármester érdeklődésünkre elmondta: a hidat nem adják át addig, amíg a forgalmat elvezető infrastruktúra nem készül el, mivel anélkül igen kellemetlen lenne a kezdeti időszak. Mivel azonban a révfalui oldal fejlesztése  függ az egyetemi beruházástól, ezért lehetséges, hogy a tényleges átadás nem augusztusban, hanem a későbbiekben – mondjuk ősszel – lesz.

A Schmidt Péter győr-szigeti képviselő által szervezett fórumon a polgármesteren kívül Révfalu képviselője, Németh Viktor is részt vett, s az illetékesek válaszaira több mint nyolcvan lakó volt kíváncsi.

A kivitelező képviseletében Kovács Ákos válaszolt a győriek kérdéseire. Fotó: Krizsán Csaba
A kivitelező képviseletében Kovács Ákos válaszolt a győriek kérdéseire. Fotó: Krizsán Csaba

Többen is érdeklődtek az iránt, hogy mi lesz a sorsa a jelenlegi kis Erzsébet hídnak. Borkai Zsolt  tudatta: bár döntés még nem született, a gyaloghidat valószínűleg nem helyezik át máshová, kénytelenek elszállítani darabjaiban. Ennek oka: az áthelyezés költsége mintegy félmilliárd forintba kerülne, s ennél még egy új híd építése is olcsóbb.

Egy szigeti lakó kétségbe vonta, hogy valóban jó megoldás-e egyirányúsítani a Híd utcát. Erre Fűke Péter városépítési osztályvezető válaszolt, szerinte a Híd utca jelen pillanatban sem igazán alkalmas a kétirányú közlekedésre, ez két csuklós busz találkozásakor is jól látszik. A híd felé vezető tengely várhatóan jóval szellősebbé, élhetőbbé válik az egyirányúsítással, míg a Belváros felé tartó forgalmat a felújításra váró Erkel utca fogja elvezetni.

Egy  úr arról érdeklődött, hogy a híd által generált forgalomnak lesz-e kikötése az 1-es főútra. Fűke Péter elmondta: terveznek elvezetést a Liget utcától a Nyár utcán át, amely a Nép és a Kossuth utca között fog kikötni a főútra, ennek most készülnek az engedélyeztetési tervei. Borkai Zsolt hozzáfűzte: miután az engedélyeket megkapja az önkormányzat, mindez költségvetési forrás kérdése.

A lakók a ˝kis Böskéről˝, a Híd utca egyirányúsításáról s arról is érdeklődtek, hogy a híd által generált forgalomnak lesz-e kikötése az 1-es főútra.
A polgármestert arról is faggatták: miután a termálfürdővel szemben állt önkormányzati bérházat lebontották, elképzelhető-e, hogy a felszabadult terület beépítetlen marad. Borkai Zsolt közölte: nyitott kapukat dönget a kérdező, mivel a korábban tervezett szállodaberuházás nem valósul meg. Tudatta: azt már ő maga is csak a bontás után látta, hogy a kinyílt tér sokkal alkalmasabb egy parkos terület kialakítására.

Olvasóink írták

 • 11. adalfold 2010. május 01. 03:22
  „9-nek igaza van.”
 • 10. hordópali 2010. március 24. 20:48
  „Lakásokat elbontani egy parkért?
  Gratula!
  Hogy megéri!”
 • 9. Hedon 2010. március 24. 20:40
  „#8

  Azt a hidat Városrét és Viziváros közé álmodta meg az Engel csoport.
  Ők azonban már a 3.-ik házuknál bebuktak és buktatták az alvállalkozóikat.
  Azon a hídon nem mostanában fog bárki is átgyalogolni!”
 • 8. Freehill 2010. március 24. 20:21
  „Sőt, mintha a Kossuth (Révfalusi) és a Széchenyi (14-es főúti) híd közé is terveztek volna egy belvárosi gyalogoshidat... bár oda lehet, hogy valami modernebbet képzeltek.”
 • 7. Freehill 2010. március 24. 20:19
  „A városi közgyűlés által a közelmúltban elfogadott kerékpáros koncepcióban tudtommal szerepel a Püspök-erdei híd, tehát akár új, akár régi hídszerkezettel, de tervben van egy ilyen jellegű új átkelő építése. Akkor miért ne lehetne megőrizni ezt a nagyon sok győri számára kedves emléket?”
 • 6. Hedon 2010. március 24. 19:38
  „Azért nem árt tudni, egy "áthelyezett" hídat úgyanúgy le kell
  alapozni (cölöpözés, hídfő, pillérek,fejgerenda )mint ha újat építenének.
  Ennyi pénzért valóban ésszerütlen lenne megépíteni,
  amikor a kihasználtsága erősen megkérdőjelezhető bárhol is épülne újra.”
 • 5. urbaniastapista 2010. március 24. 18:13
  „A kis Böskéért nagy kár.
  Aszfaltozásra meg útépítésre jut, örökség és egészségvédelemre meg úgy látszik nem.”
 • 4. tber 2010. március 24. 17:42
  „Ennyi erővel a fél várost is le lehetne bontani és újat építeni, mert olcsóbb mint felújítani. Ez biztosan így is van de az épített környezet védelme is fonros. PL. a szennyezett vizet is egyszerűbb és olcsóbb a Dunába engedni mint megtisztítani de nem ezt nem így csináljuk. A régi híd kérdése már szerintem régen eldőlt de ez nem lett nagyon publikálva. Ha nincs rá forrás akkor nem lehetne a helyén hagyni még és ha van jó ötlet és pénz akkor lépni. Csak kérdezem!”
 • 3. Freehill 2010. március 24. 17:22
  „Jó lenne tudni, hogy egy új gyalogos-kerékpáros híd mennyibe kerülne. Nem hiszem, hogy annyival olcsóbb lenne, és előbb-utóbb szükség lesz rá.”
 • 2. Freehill 2010. március 24. 17:19
  „Sajnálnám a kis Erzsébet hidat: a város egyik jelképe, az egyetem logóját is ez ihlette. A Püspök-erdőben lenne is értelme neki, csak nem kerülne annyival többe áthelyezni, mint egy újat építeni...”
 • 1. Jeromos 2010. március 23. 22:00
  „Szóval lesz is híd meg nem is, avagy hajrá rendbe kell a környéket tenni mire a híd elkészül. A hídépítők ( láttam ) -10 fokban is dolgoztak, hogy haladjon a munka, miközben mások íróasztaluk mögött töketlenkednek, mi legyen a környéken. Ez olyan "magyaros" hozzáállás, de ezzel van tele a hó-cípője sokaknak, nekem is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos karambol Győrszentivánnál - galéria

Egy ember életveszélyes, egy másik pedig súlyos sérülést szenvedett kedden kora este az M1-es… Tovább olvasom