Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Csaknem húszmilliós keret

A korábbi évekből megmaradt pénzzel együtt összesen csaknem 20 millió forintos saját kerettel rendelkeznek idén a győri képviselők és városvezetők. Van, akinek már egy forintja sincs, míg mások még szinte semmit sem költöttek.
A győri önkormányzati képviselők hosszú évek óta saját pénzkerettel rendelkeznek, amelyet a mindenkori költségvetés biztosít számukra. Ebben az évben ez – hasonlóan a tavalyihoz – fejenként 225 ezer forintot tesz ki. Németh Lászlónétól és Pápai Gábortól, a városháza pénzügyi irodájának munkatársaitól megtudtuk, hogy a városatyák az összeg felét költhetik el saját belátásuk szerint, a másik feléhez a közgyűlés engedélye szükséges.

Kivételt jelentenek az alapítványoknak juttatandó támogatások, amelyekhez mindig be kell szerezni az önkormányzat legmagasabb fórumának jóváhagyását. A vezető tisztségviselők magasabb összeg felett rendelkeznek. A négy alpolgármester idén 1–1 millió, Balogh József polgármester 3,6 millió forinttal gazdálkodhat.

Korábbról is maradt pénz

A maradék 31 képviselő kerete összesen 6 millió 975 ezer forintra rúg, de az előző esztendőkben megmaradt pénzzel együtt a pontos összeg 9.914.227 forint. Ebből a tegnap délelőtti kimutatás szerint 4.898.268 forint még megvan, miután csak 5.015.959 forintot költöttek el. A támogatásokból 2.048.500 forint jutott az önkormányzati intézményeknek, 798 ezer egyéb, önkormányzathoz kötődő szervezeteknek, 2.169.459 forint pedig külső szerveknek, például egyesületeknek, alapítványoknak, kluboknak.

Nem egyformán költenek

A képviselők közel sem egyformán szorgosak a saját keret kiosztásában. A likócsiak és a győrszentivániak érdekében eljáró Czifrik Mihálynénak (Magyar Szocialista Párt) már üres a „kalapja", de Kovács Tamáséban (Fidesz) és a gyirmóti Szabó Jenőében (Pro Urbe) is csak ezer, illetve kétezer forint van. Ezzel szemben a korábbi pénzmaradványokkal együtt Füke Géza (Fidesz) még 293.500, Bécsi Zoltán szocialista frakcióvezető 269.500, Andréka Bertalan (Fidesz) 235.500 forint sorsáról dönthet.

Iskolák, nyugdíjasok előnyben

A helyi politikusok többsége jellemzően valamely óvodát, iskolát, kulturális intézményt vagy nyugdíjasklubot részesít előnyben. Eredics Imre alpolgármester például általában gyerekekkel, ifjúsággal, idősekkel és egészségüggyel kapcsolatos célra ad pénzt. „Tízezer forintnál kevesebbet általában nem adok, de ha valamilyen képviselői gyűjtés van, és az üggyel nem teljesen értek egyet, akkor két-háromezer forinttal szoktam kibújni" – tette hozzá a politikus.

Kovács Tamás a Kisalföldnek elmondta: jellemző állapot, hogy képviselői kerete fél év alatt szinte teljesen kiürül. P a leggyakrabban oktatásra és kultúrára ad pénzt, ami szinte természetes a Jókai-iskola pedagógusától, az oktatási és kulturális bizottság elnökétől. „Sokszor nem is engem keresnek meg, hanem én kérdezem, tudok-e segíteni. Így adtam és gyűjtöttem a többi képviselőtől pénzt például a Gyermekek Háza erdélyi útjára" – tette hozzá. Szerinte sokan nagyon ügyelnek arra, hogy a támogatásból csak saját körzetükbe kerüljön, de ő nem e szerint szelektál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulnak és dolgoznak

Egy sikertelen felvételi akár az élet első pofonjaként is felfogható. Az újrafelvételizők azonban… Tovább olvasom