Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Csak most tárgyalják a két évvel ezelőtti baleset ügyét

Győrújfalu–Győr - Szinte napra pontosan két éve történt az a szörnyű baleset Győrújfalu mellett, amelyben két fiatal meghalt. A per tárgyalása csak a napokban kezdődik, de mint megtudtuk, a súlyosabb balesetek esetében két év nem számít hosszú időnek.
A szigetközi úton jókedvű társaságok ebben a rekkenő hőségben gyakran kanyarodnak le a bányató felé, s visszafelé jövet, a mártózástól felfrissülve, talán észre sem veszik a két keresztet, mellette a friss virágokkal. Ugyanilyen felhőtlen, emelkedett hangulatban jött itt két évvel ezelőtt egy másik fiatal társaság, amikor egy pillanat alatt családok sorsa dőlt el. Ahogy sokan önfeledten száguldanak erre, úgy száguldottak ők is, üvöltött a zene, amit csak a fék csikorgása és a sikítás nyomhatott el. A vezető – legalábbis akkor ezt állapították meg – későn vette észre a főutat, s hiába kormányzott már jobbra, az autóval átvetődött a túlsó padkára és fának csapódott. A hátsó ülés bal oldalán ülő Krisztián kirepült és azonnal meghalt, a mellette ülő, húszéves Veronika életéért még két napig küzdöttek a kórházban. A két másik utas és a sofőr szerencsére könnyebben sérült. Az öt fiatal közül senki nem volt bekötve.

S ahogy eljött az évforduló és ismét friss virág őrzi az emléküket, szinte napra pontosan kezdődik most a per tárgyalása. Talán az olvasó sokallhatja a két évet, hiszen gyilkossági és rablási ügyek soráról tudósítunk, amelyek ennyi idő alatt már jogerősen le is zárultak. Egy közlekedési ügy azonban csak megítélésében enyhébb, a nyomozás nem kevésbé időigényes. Kulcsár Béla igazságügyi járműszakértő szerint egy eljárás – nem konkrétan ebben az ügyben – így fest:
A rendőrség helyszínel, meghallgat, s ha szükséges, a kórházban is jegyzőkönyvez. A súlyosabb baleseteknél azonban szükség van külön rendőrségi vizsgálóra is, akinek a helyszínelő átadja többek között a jelentéseket és a szemlejegyzőkönyvet. A vizsgáló az iratanyag alapján dönthet arról, hogy meggyanúsítja-e a baleset feltételezett okozóját. Ki kell tűzni ezután a láthatósági vizsgálat időpontját, vagyis azt a napot, amikor a résztvevők és a kirendelt igazságügyi járműszakértő együtt mennek a karambol helyszínére. Egy-két hónapba telik, amíg elkészül a szakértői vélemény, ami alapján az ügyészség újabb kiegészítéseket kérhet. Mikor ezen túl vagyunk, jön az iratismertetés, ami a rendőrségi szakban elvileg pontot tesz az „i"-re. Az ügyészség megkapja a vádindítványt, a teljes nyomozati iratanyaggal együtt, s még mindig visszaadhatja pótnyomozásra a vizsgálónak. De húzódhat az eljárás más okból is, gyakori például, hogy a vád vagy a védelem másik szakértő kirendelését is kezdeményezi, ami újabb hónapokkal tolja ki a tárgyalás időpontját. Végül vádemelésre kerül sor, a pert kitűzik és elkezdődik az egy- vagy kétlépcsős bírósági procedúra.

Több mint emlék: Sokan száguldoznak errefelé a frissítő fürdés után ma is. Fotó: Bertleff András
Több mint emlék: Sokan száguldoznak errefelé a frissítő fürdés után ma is. Fotó: Bertleff András

Győrújfalu esetében itt tartunk most, s bár nem ismerjük az iratanyagot, valószínű, hogy a biztonsági öv kérdése igen nagy hangsúlyt kap, főként védői oldalról.

De kell is, hogy kapjon. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy már nemcsak elöl, de hátul is kötelező az öv, mégpedig azért, mert éppúgy életet menthet. Egy frontális ütközésnél az esetek 90 százalékában védelmező szerepe van, ugyanígy egy borulásnál is, mivel nélküle a kizuhanó utast agyonnyomhatja a jármű. A lakott területen is előírt, hátsó öv csak egy esetben nem ment életet, ha a kocsi az oldalával csapódik valaminek, úgy, hogy az ütés az ajtó mellett ülőt éri. De ennek az esélye igen csekély, távolról sem ok arra, hogy megszegjük a KRESZ-t. Ami a konkrét ügyet – vagyis a fürdőző fiatalok tragédiáját illeti – a közeljövőben talán már tisztábban fogjuk látni a történteket. Addig is együtt érzünk a hozzátartozókkal, s minden élővel, aki ebben az elátkozott kocsiban ült.

Egy frontális ütközésnél az esetek 90 százalékában védelmező szerepe van a biztonsági övnek. Ugyanígy egy borulásnál is, mivel nélküle
a kizuhanó utast agyonnyomhatja a jármű.

Olvasóink írták

 • 6. Noc 2008. június 25. 21:59
  „Ismertem mindket aldozato...hihetetlen, h mar 2 eve nincsenek köztünk. A soför is tavoli ismerös..., neki is megyvan a maga gondja, nem kell bantani! nyugodjatok bekeben”
 • 5. Csirgi 2008. június 25. 21:20
  „Drága Veronika!Nyugodj Békében!Nagyon Hiányzol!”
 • 4. hanyatka 2008. június 25. 20:28
  „Nyugodjatok békében!!Ez igy van a soförnek egy életre megvan a büntetése hiszen azzal kell együtt élnie,hogy két ember ö miatta halt meg persze ök is hibássak voltak,de ne bántsuk már öket had nyugodjanak békébe!!!!Együt érzésem a családoknak!”
 • 3. Joepapa 2008. június 25. 12:27
  „Friss jogsival, anyu, vagy apu kocsijával...menőnek érzik magukat, veszélyeztetik a többi autóstársukat is...sajnálom persze attól őket, és 1 életre meg van a büntetése a söfőrnek!
  De ezek az esetek ugyanúgy szülői (nevelési) hiba is!Persze az autóban utazók is felelősek, mivel szólni lehetett volna, vagy be se szálni....
  Együtérzésem a családoknak!”
 • 2. zsuzska88 2008. június 25. 10:33
  „Ricky Nyugodj békében!”
 • 1. Goldmund 2008. június 25. 10:24
  „Az "elátkozott autó" kifejezés azt sugallja, mintha valami kivédhetetlen, végzetszerű esemény történt volna. A csudát! Az emberi felelőtlenség szedett két áldozatot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajban a meggytermelők

Koroncó - A tartozásai miatt felszámolás alá került Horker konzervüzemében a gyümölcs- és… Tovább olvasom