Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Csak minden második büntetést fizetjük ki

Tilosban vagy jegy nélküli parkolásért büntetés jár. A kérdés, hogy ezt az érintettek befizetik-e.

Körképünkből kiderül, a helyszíni bírságnál viszonylag nagy az ebbéli hajlandóság, de a csekkeknél már durván csak minden második szabálysértést fizetünk ki.

Egy győri asszony – aki a nyilvánosságot nem vállalja – közmunkával váltotta ki parkolási büntetéseit; a csekkeket nem volt hajlandó befizetni, inkább a bíróságot és az utcaseprést választotta. Esete egyedi, legalábbis a tekintetben, hogy a kilátásba helyezett börtönbüntetés sem ingatta meg elhatározásában: márpedig ő nem fizet. Abban azonban már koránt sincs egyedül, hogy a csekkeket és a felszólításokat mások is figyelmen kívül hagyják.

A csekkeknél van baj...

Körképünket a közterület-felügyelet statisztikájával kezdjük. Truka István igazgató adatai szerint a helyszíni bírságok esetében még nincs nagy baj, a szabálytalankodók 80 százaléka ugyanis fizet. A csekkek feladásánál azonban már rosszabb a statisztika: a megbüntetettek 60 százaléka hajlandó csak fizetni, vagyis durván minden második ügyfelet fel kell jelenteni az illetékes rendőri szervnél vagy önkormányzatnál.

A közterület-felügyelet kimutatása azt már nem követi, hogy közülük hányan fizetnek (előbb vagy utóbb), illetve hányan választják a győri asszonyéhoz hasonló büntetést. Az tény, bár nem feltétlenül magyarázat a csekkek befizetésénél látható alulmotiváltságra, hogy míg a helyszíni bírság maximum 10 ezer forint lehet, a szabálysértési bírság (ez a csekk) felső határa már 30 ezer.

A közterület-felügyeletnek a legkevesebb gondja a kerékbilincseléseknél és autóelszállításoknál van, mert ott muszáj fizetni, ha az autós vissza akarja kapni a gépjárművét. Még egy adat a végére: tavaly 1138 kerékbilincselés volt – mindet befizették.

...és a külföldi autósoknál

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-hez tartozik a fizetőparkolók üzemeltetése. Az ő statisztikájuk egy fokkal jobb: felmérésük szerint 100 jegy nélkül parkoló autósból 77 azonnal fizet, s a fennmaradó 23 ügyfél 90 százaléka is az első határidőn belül rendezi a büntetését, a háromezer forintot. A baj náluk a külföldi autósoknál van: uniós jogharmonizáció ide vagy oda, a tízmillió forintot meghaladó kintlévőségük döntő többsége külföldiek büntetése.

A csúcsot azonban egy magyar autós tartja, akinek büntetése mostanra meghaladta az egymillió forintot.

A Komszol számára ugyanaz az út marad, mint a közterület-felügyeletnek: feljelentést tehet az illetékes hatóságnál. Nagy Csaba, a szolgáltató szóvivője azt tanácsolja: ha nehéz kiszámítani az ügyintézés (és a parkolás) idejét, akkor válasszák a győri parkolóházat – ott ugyanis biztosan nem büntetnek azért, mert lejárt a parkolójegy.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktél repült éjszaka a nappaliba

Hatalmas csörömpölésre riadt fel egy nyugdíjas győri házaspár péntek éjszaka: valaki két… Tovább olvasom