Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Csak Győrben zárnának be iskolákat

A megye nagyobb városai közül csak Győrben akarnak idén iskolákat bezárni: Sopronban már három évvel ezelőtt végrehajtották az átszervezést, Mosonmagyaróváron pedig szintén nem terveznek ilyet.
Győrben 24 általános és 22 középiskola működik. Ha a közgyűlés a városvezetés jelenlegi szándékának megfelelően megszavazza az oktatási átszervezést, a szám 23-ra és 21-re módosul. Mint arról már többször beszámoltunk, a tervek szerint szeptembertől megszűnne a Balázs Béla általános iskola és a Rejtő Sándor-középiskola, míg a Petz Lajos Egészségügyi Középiskolát „kifutó rendszerben", fokozatosan számolnák fel. Az intézményekben 2235 pedagógus dolgozik: az intézkedések közülük mintegy kétszázat érintenének.

A város általános iskolai nyolc évfolyamán jelenleg 10.753-an, középiskoláiban 13.130-an tanulnak. A gyermeklétszám az elmúlt években folyamatosan csökkent. Idén például mintegy 1400 nyolcadikos lép ki az általános iskolából, akiknek helyére mindössze ezer elsős érkezik.

Sopron: már átszerveztek

Sopronban hat önkormányzati fenntartású általános iskola működik, az itt tanuló diákok száma 3466 – tudtuk meg Palotai Györgytől, az önkormányzat oktatási és egészségügyi irodájának vezetőjétől. Német nemzetiségi kisebbségi oktatást folytató intézmény kettő van. A városban az önkormányzati intézményekben összesen 317 általános iskolai pedagógust és 303 középiskolai tanárt, oktatót alkalmaznak. Az öt középiskolában a tanulói létszám összesen 3998.
Az elmúlt két évben a tanulói összlétszám alig változott, az elmúlt évek átszervezései után elegendő férőhely áll rendelkezésre valamennyi oktatási intézményben. 2000 nyarán egy általános iskolát és egy óvodát zártak be Sopronban, illetve a József Attila Postaforgalmi és Kereskedelmi Szakközépiskola tanulóit két másik intézmény vette át.
– Nem tervez iskolabezárást a mosonmagyaróvári képviselő-testület – tudtuk meg Szentkuti Károlytól. Az alpolgármester elmondta, hogy májusra készül el az önkormányzat négyéves gazdasági és humánpolitikai programja, ami körvonalazza az oktatásüggyel kapcsolatos elképzeléseket is. E területen a legfontosabb feladat az Éltes-iskola problémájának megoldása: a cél az intézmény méltóbb körülmények közötti elhelyezése.

Hol több, hol kevesebb

A Lajta-parti város öt középfokú iskolájában 724 gimnazista, 793 szakközépiskolás, 792 szakiskolás, nyolc általános iskolájában 2657 diák és 195 fogyatékos gyermek koptatja a padokat. Az intézményekben összesen 417 pedagógus tanít, ebből 151-en a középfokú, 266-an az általános iskolákban. Mosonmagyaróvár 228 tantermén 225 tanulócsoport osztozik. Az előző tanévhez képest idén a város általános iskoláiban 27, a gimnáziumban pedig 32-vel kevesebb diákot okítanak, szakközépiskolákban azonban 20-szal, a szakiskolákban pedig 43-mal nőtt az összlétszám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések a polgármesterhez

A tervezett győri iskolabezárások kapcsán nyílt kérdéseket intéztek tegnap a polgármesterhez a Győri… Tovább olvasom