Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Csak Győrben lesz önálló vámhivatal

Megyénk vámszerveinél is jelentős változásokat hozott az uniós csatlakozás. A korábbi hét önálló vámhivatalból május elsejétől három megszűnt és augusztusra már csak egy marad, a győri. Ezenkívül megalakult a jövedéki központ, s mobil csoportok ellenőriznek majd szúrópróbaszerűen az utakon.
– A május elsejével megszűnt három – a vámosszabadi, a kópházi és a mosonmagyaróvári – vámhivatal ügyeit jogutódként a győri vámhivatal végzi – kezdte a Kisalföld vámrendszert érintő kérdéseire adott válaszát Tajti Tamás alezredes, a győri vámhivatal parancsnoka. – Az átalakításkor egy új szerv, a győri Regionális Jövedéki Központ is létrejött.

– A regionális központ végzi az adóztatási és engedélyezési feladatokat, a győri hivatal pedig hatósági feladatokat lát el – sorolta Tajti Tamás alezredes, majd hozzátette: a változás nyomán a vámhivatal illetékességi területe mintegy háromszorosára nőtt.

Az átszervezés létszámleépítéssel járt a győri hivatalnál is, illetve új munkatársak kerültek állományba a megszűnő belső határszakaszról.
– Új struktúrát kellett kialakítani a vámhivatal munkájában, hogy a jövedéki, vámszakmai feladatokat el tudja látni. Ugyancsak új típusú feladat a mobil csoportok működése. Rendészeti jelleggel tevékenykednek, nem a határon, hanem az ország, pontosabban a megye területén végzik az ellenőrzéseket – mondta el a parancsnok.

A mobil csoportok elsősorban a vám- és a jövedéki szabályok, a tachográf használatára vonatkozó előírások betartását, a gépjárműadó megfizetését, valamint a védett állatfajok, növények ellenőrzését és más jogellenes cselekmények felderítését végzik. A csoportok tagjainak képzése már folyik.

– Nyilván a mobil csoportok nem fognak csak önállóan és elszigetelten működni, továbbra is igényelni fogjuk a társszervek együttműködését – jegyezte meg Tajti alezredes, majd így folytatta:

– Az uniós csatlakozás kapcsán a vámfeladatok valamelyest csökkentek és értelemszerűen az úgynevezett harmadik országos forgalomra koncentrálódik az ellenőrzés. Május elsejétől három vámkezelő hely működik Győrben. Az ügyfelek számára elsődlegesen a győri ipari parkban lévő társaságnál végezzük a vámügyintézést, vámkezelést, a jövő héttől a nap huszonnégy órájában.

A regisztrációs adóval kapcsolatos feladatokat is a megyeszékhelyi vámhivatal, a győri látja el, a hivatal központjában. További változások is várhatók: augusztus 1-jétől önálló hivatalként megszűnik és a győri vámhivatal kirendeltségeként működik majd a hegyeshalmi, a soproni és a rajkai vámhivatal. A Regionális Jövedéki Központ illetékessége Vas és Zala megyékre is kiterjed.

A győri vámhivatal Nádor u. 25. szám alatt lévő központjában minden munkanapon 7 óra 30 perctől 15 óra 30-ig működik a vám-, illetve jövedéki ügyfélszolgálat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás indul az autós tragédia ügyében

Változatlanul súlyos, életveszélyes sérülésekkel ápolták még hétfőn a győri Petz Aladár Megyei… Tovább olvasom