Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csak Győrben indul téli képzés

Győr-Moson-Sopron - Valamivel kevesebben jelentkeztek keresztféléves képzésre a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, mint tavaly, a Széchenyi-egyetem pedig most indít először mesterképzést a közbenső időszakban. Döntés január 15-én születik a felvételikről.
Ami az országos tapasztalatokat illeti, a februárban induló képzések hasonló tendenciát mutatnak a hagyományos, szeptemberi képzések jelentkezési adataival, télen is a gazdaságtudományi, a társadalomtudományi és a bölcsészettudományi területen kívánják a legtöbben megkezdeni tanulmányaikat. Érdekes adat, hogy kétszer annyi nő jelentkezett a februárban induló képzésekre, mint férfi, többségük egyébként levelező tagozaton, költségtérítéses formában kíván tanulni.

Ami a megyét illeti: mind a Nyugat-Magyarországi Egyetem, mind a győri Széchenyi István Egyetem indít képzést februártól, ám pontos adatokat azért nem tudnak mondani, mert ez év nyara óta már csak az Országos Felvételi és Információs Központ kapja meg a jelentkezési lapokat.

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen csak a győri Apáczai-kar indít keresztféléves képzést, részben a gyógypedagógiai, részben a Pécsre kihelyezett szociálpedagógiai szakon – tudtuk meg dr. Varga Józsefné oktatási dékánhelyettestől. A tanulmányi vezető elmondta: a „felvi" adatai szerint 25-en adták be jelentkezésüket gyógypedagógiai szakra – ebből 21-en első helyen jelölték meg azt –, míg szociálpedagógiára 35-en jelentkeztek, s közülük 22-en jelölték meg első helyen a pécsi képzést.
Tudni kell azt is, hogy mind a két szak levelező tagozaton indul februártól, 110 ezer forintos, féléves térítési díj ellenében.

Arról, hogy a jelentkezők közül végül hányat vehetnek fel, országosan január 15-én születik csak döntés, ám 160 ponttal rendelkezni kell ahhoz, hogy „szóba álljanak" a jelentkezővel.

Dr. Varga Józsefné elmondta, kismértékben visszaesett idén az érdeklődés, de ennél is jellemzőbb, hogy csökkent a diplomások száma. A 25 gyógypedagógiára jelentkező közül például 15-nek van csak felsőfokú végzettsége, a többi 10 tehát első diplomájáért száll síkra.

Korábban az volt a jellemző, hogy legnagyobbrészt az itt végzett tanítók képeztették magukat tovább. Annak, hogy idén mégsem ennyien teszik, több oka lehet: akár az anyagi megfontolás, akár az elhelyezkedési nehézség.

A Széchenyi István Egyetemen nem beszélhetünk e tekintetben tendenciákról, mivel először indul keresztféléves képzés, mégpedig mérnök-informatikus és mérnök-tanári mesterszakon. Író Béla, az egyetem főtitkára úgy tájékoztatott: az előbbi szakra 21-en jelentkeztek – közülük 18-an első helyen jelölve meg a mérnök-informatikát, míg az utóbbin mindössze 5-en szeretnének tanulni, valamennyien másodikként írták be a mérnök-tanári képzést, s lényegében azok, akik elsőként az említett, informatikai szakot jelölték be.

Ami a költségeket illeti, mind a két mesterszak nappali tagozaton indul, az államilag finanszírozott képzésnél 75 ezer forintos hozzájárulást kell fizetni, míg a költségtérítéses forma a mérnök-informatikusok esetében 198, a mérnök-tanároknál 180 ezer forintba kerül.

Író Béla hozzátette: a jelentkezők többsége épp most végez Győrött az ország első mérnök-informatikusaival együtt, s az alapképzést szeretné mesterszakon folytatni. A többiek pedig jobbára azok, akik régebben szereztek villamosmérnöki, gazdasági informatikus és műszaki informatikusi diplomát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezreket turkálnak ki a zsebekből ilyenkor a tolvajok

Győr-Moson-Sopron - Az ünnepi, zsúfolt üzletekben, vásárokban dőzsölnek most a zsebtolvajok,… Tovább olvasom