Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Csak álom a Mátyás téri fák rekonstrukciója Győrben?

Győr - Egyenlőre hiába készültek el Harsányi Attila kezdeményezésére és közreműködésével már évekkel ezelőtt a gyárvárosi Mátyás király tér rekonstrukciós tervei, annak megvalósítása csak a tér közepén a faállomány cseréjéig jutott. Ahhoz, hogy élhetőbbé varázsolják a teret, csak álom marad.
A gondolat valamikor 2001 novemberében fogalmazódott meg, hogy a hatszázötven négyzetméteres teret rendezzék, díszburkolattal, padokkal, növényzettel, „lakhatóbbá" tegyék. Harsányi Attila építész, aki születése óta a tér szomszédságában él, magánszorgalomból felmérte a Mátyás teret övező valamennyi épületet, ami alapul szolgált a tervezéshez. Ahogy mondja, nem szeretett volna újat kitalálni, csak a tér tervezőjének Fiala Gézának az 1915-ben megálmodott ötletét szerette volna megvalósítani.

Még az előző városvezetés idejében született egy megállapodás, amelynek értelmében, aki a Mátyás tér felújítására pénzt adományoz, az leírható a helyi adóból. A szerződés azonban december 31-én lejár. A gyárvárosiak most azért kilincselnek, hogy meghosszíbbítsák a megállpodást, sa talán kis lépésenként folytatódhatna a rekonstrukció.
Egy évvel később, 2002 októberében, elkészült a – a polgármesteri hivatal megbízásából – a tanulmányterv, később az engedélyezési (2003) és a kiviteli terv (2004) is szabad utat kapott. 2004 februárjában első ütemben a meglévő nyírfa mellé még kilenc fát ültettek a térre, amelyeket napjainkban is Harsányi Attila gondoz. Azóta azonban mintha megállt volna az idő a téren, ahogy többen fogalmaztak „semmi érdemleges nem történt", ha csak az nem, hogy a „Civil Partnerség 2007" pályázatán nem sikerült anyagi forrásokhoz jutni.

Az építész úgy kalkulál, hogy körülbelül hetvenmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a teljes Mátyás tér a tervek szerint újjászülethessen. Tudja, hogy ennek esélye minimális, viszont az talán megvalósítható lenne, hogy szakaszolva, először csak a tér középső részét tennék használhatóvá, ami szegélyek között kavicsos burkolatot, nyolc padot, négy hulladékgyűjtő elhelyezését jelentené. Ehhez két-hárommillió forint is elég lenne. Még a tér közepére tervezett, az egykori ágyúgyárra utaló tüzérek védőszentjének, Szent Barbara szobrának elhelyezése is halaszható lenne.

Úgy tűnik, hogy a hatvanas években „négyszögesített", jobb sorsra érdemes Mátyás tér anyagi források hiányában kénytelen tovább várni, hogy Fiala Géza és Harsányi Attila tervei megvalósuljanak.

Vasárnapi Kisalföld
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon Róbert Balázs a Rába-részvényekről és a pénzügyekről

Győr - „Nem támogatok olyan törekvést, amely az önkormányzati vagyon privatizációjának… Tovább olvasom