Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Csak a szép zöld gyep fog hiányozni

Hazánk több mint ötöde Natura 2000-es terület: mind gyakoribb, hogy a gazdák ismerethiány miatt vagy gazdasági érdekből felszántják a hálózathoz tartozó gyepterületeiket, legelőiket.

Akár milliós bírságra is számíthatnak.

A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal nyáron légi felvételeket készített a Szigetközben, hogy a parlagfüves területeket kiszűrje, s szükség esetén azok gazdáit megbírságolja. Egy ásványrárói nyugdíjas egyhektáros gyepe is érintett volt, sok volt rajta az allergén növény.

Mivel félt a büntetéstől, ezért megkérte egyik traktoros ismerősét, hogy ˝szántsa be˝ a parlagfüvet. Csakhogy kiderült: fokozottan védett gyepterületről van szó, mely a Natura 2000 hálózat része. A természetvédelmi őr bejelentést tett az esetről, az idős úr most is azzal védekezik, hogy nem szándékos károkozásról van szó. Az ügy jól mutatja, sokan nem tudják, területük uniós természetvédelmi hálózat része.

Felszántva, beültetve, learatva: Eme alsó-szigetközi legelő a Natura 2000 része, mégis – olvasónk által nyáron készített kép tanúsága szerint is – művelik azt. Horváth Lajos szerint egyre többen.
Felszántva, beültetve, learatva: Eme alsó-szigetközi legelő a Natura 2000 része, mégis – olvasónk által nyáron készített kép tanúsága szerint is – művelik azt. Horváth Lajos szerint egyre többen.

˝Az utóbbi egy-két évben szaporodtak meg ezek az esetek˝ – szögezte le elöljáróban Horváth Lajos, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese. ˝Sokan valóban az ismerethiány miatt törik fel például a gyepterületet, mások azonban – bár ezt bizonyítani nagyon nehéz – gazdasági érdekből teszik ezt. A felügyelet asztalán jó néhány ilyen ügy fekszik: ebből kettő-három már lezárult. A bírság – mely a felszántott terület nagyságától s védettségi szintjétől is függ – ezekben az esetekben közel egy-egy millió forint volt és a helyreállítási kötelezettség is az elkövetőt terheli. Sajnos legtöbbször a korábbihoz csak hasonló állapotot lehet visszaállítani˝ – mondta az igazgatóhelyettes. A jogszabályi háttér miatt az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége a jóhiszemű nyugdíjas gazda és a gazdasági érdekből a földet „felszántó" nagygazdaság között büntetés kiszabásakor.
˝Több esetben az ügy súlyossága miatt rendőrségi feljelentést tettünk. Jó példa erre a tavaly márciusi soproni eset, amikor egy 18 hektáros, védetté nyilvánított értékes láprét nagy részét felszántották (a kárt nagyjából 50 millió forintra tették – a szerk.). Az ügyben még tart az eljárás˝ – tudtuk meg Horváth Lajostól.

Horváth Lajos
Horváth Lajos

A gyepek egyébként azért is veszélyben vannak, mert a legeltető állattartás gyakorlatilag megszűnt, a támogatási rendszer pedig a szántóföldi növénytermesztést részesíti előnyben. ˝A Natura 2000-es területek többsége legelő. Nem hiszem, hogy titokban maradhat, ha valaki ezen a területen felszántotta a gyepet˝ – állítja Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sajtófőnöke. ˝Annál is inkább, mert a hivatal ezeken helyeken az uniós előírásnál háromszor több ellenőrzést végez.˝ Portélunk azt kérdezte: előfordulhat-e, hogy a terület tulajdonosa felveszi a Natura-földjei utáni kompenzációs támogatást, s külön a felszántott terület után a földalapú támogatást is?

˝Nehezen elképzelhető. A keresztellenőrzések során a szakemberek nemcsak a kompenzációs igényt figyelik, hanem azt is, hogy az ügyfél adott-e be kérelmet más támogatásra is˝ – mondta.

Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője erre annyit mondott: ha valaki fel akarja szántani a területét, érdemes előtte utánanézni, nem tartozik-e az a Natura 2000-hez. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh: ˝Nem a fejlesztési ügynökség a hibás˝

Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség elnöke közleményben reagált Borsi… Tovább olvasom