Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Csak a pihenésre jut idő a szabad vasárnapon?

Ugyan pihenhetnek a vasárnapokon a bolti dolgozók, de valószínűleg addigra fáradtabbak lesznek, mint eddig a hosszabbított nyitvatartások miatt.
Emiatt jövő héttől gyakran később végeznek munkájukkal a kereskedelemben dolgozók. Aggódnak, hogy nem tudnak majd könnyen hazajutni. „A hétköznapokon megnyújtott nyitva tartás azt jelentheti, hogy pihenhetnek a vasárnapokon a kereskedelemben dolgozók, de valószínűleg addigra fáradtabbak lesznek, mint eddig" – mondta Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének titkára.

– Fel is kell hívni a figyelmet arra, hogy a jogszabályok szerint naponta tizenkét óránál többet túlórával együtt sem dolgozhatnak. Ez azt jelentheti, hogy egyórás ebédszünettel együtt tizenhárom órát töltenek a munkahelyükön. S akiket munkaidőkeretben foglalkoztatnak, azokat több egymás utáni napon is így dolgoztathatnak – magyarázta el Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszerveze- tének (KASZ) területi titkára és rögtön hozzátette, hogy várhatóan a szombati munka megterhelőbb lesz az eddigieknél a kereskedelemben. Ugyanis a vasárnapi forgalom egy része átterelődhet erre a napra. Az eladók és más bolti dolgozók mégis leginkább amiatt aggódnak, hogy ha megváltozik munkaidő-beosztásuk, hogyan jutnak majd haza.

„Nekünk, vevőknek előnyös lehet a boltok hosszabb nyitva tartása, de az eladóknak gondot okozhat hazajutáskor
„Nekünk, vevőknek előnyös lehet a boltok hosszabb nyitva tartása, de az eladóknak gondot okozhat hazajutáskor" – véli Raczenböck Kálmán.

Ha korábban este kilencig tartott nyitva egy üzlet, de ezentúl este tízig fog, akkor arra is gondolni kell, hogy az ott dolgozóknak legalább még félórányi feladatuk van ilyenkor. Például ki kell szolgálniuk a zárás előtt érkezőket, le kell zárniuk a kasszát. Emiatt fordulhat elő Potyondi Antal szerint, hogy nem érik el a buszt, amivel hazajuthatnának vagy nagyon sokat kell várniuk a következő járatra. Az érdekvédő szerint sok embert érinthet ez a gond, de nem egy helyen dolgoznak, így nem lehet a menetrend átszervezését kérni miattuk. Arról is beszélt, hogy a boltok reggeli nyitása is sok helyen megváltozik, mivel a munkába indulók vásárlási lehetősége miatt öt órakor is kinyitottak, ezentúl viszont a szabályok szerint legkorábban hatkor tehetik ezt meg. Ez a boltban dolgozók utazása szempontjából valószínűleg kevesebb problémával jár.

– Azt hangsúlyozni kell, hogy a változtatások számos hatása nem jelezhető előre pontosan. Igazából majd csak hétfőtől derül ki, mi érinti különösen hátrányosan az üzletekben dolgozókat. Jövő héttől tagjaink az ebből adódó gondokkal is fordulhatnak hozzánk, szükség esetén tárgyalunk érdekükben munkaadójukkal – szögezte le a területi titkár. A KASZ a 96/512-720-as telefonszámon érhető el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi Hungaria a Győri Filharmonikus Zenekar új partnere

Az Audi Hungaria Motor Kft. és a Győri Filharmonikus Zenekar az együttműködés útjára lépett. Tovább olvasom