Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Csak a kicsik kapnak idén jutalompénzt

951 millió forint – ennyi támogatás jut a térségbe idén azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem vettek fel hitelt, így az állam nem volt kénytelen adósságot átvállalni tőlük.

A summa egyelőre fél pénz, a települések igénye ugyanis 1,8 milliárd forintra rúgott, de térségünkben a kétezer lakosúnál nagyobb települések jövőre kaphatják meg jussukat.

Ennek oka, hogy a Belügyminisztérium úgy döntött, csak a kétezer lelkesnél kisebb települések kapják meg az igényelt összeget, a nagyobbak közül az országban csupán 38-an. Azoknak, akik most nem nyertek, Tállai András, a minisztérium államtitkára azt ígérte, jövőre fogják megkapni, ami jár nekik.

Térségünkben egyetlen nagyobb önkormányzat sem szerepel a mostani nyerteslistán. A támogatásról szóló rendelet szerint Győr-Moson-Sopron megyében lakosságszáma alapján Halászi és Győrszemere számított 112 millió, míg Bőny, Fertőrákos, Kópháza, Öttevény, Rajka, Szany és Töltéstava 44–44 millió forintos segítségre. Komárom-Esztergom megyében Komáromnak 200 millió, Almásfüzitőnek és Nagyigmándnak 44–44 millió forint járna.

Nagy Imre Gusztáv pázmándfalui polgármester elmondta, hogy az orvosi rendelő tetőszerkezetére is költenek a pénzből. Fotó: Bertleff
Nagy Imre Gusztáv pázmándfalui polgármester elmondta, hogy az orvosi rendelő tetőszerkezetére is költenek a pénzből. Fotó: Bertleff

„Nyilván nem örülünk annak, hogy idén nem kapunk ilyen támogatást. Arra számítottunk, hogy ha az igényelt 112 millió forintot nem is adják oda, de egy részét azért igen" – válaszolta kérdésünkre Majthényi Tamás, Halászi polgármestere. Szerinte az elhangzott szóbeli ígéret fontos, de azért némi bizonytalanságot jelent, hogy a jövő évi költségvetési törvényben vajon szerepelni fog-e ilyen tétel. Az elöljáró hozzátette: bizakodásra ad okot, hogy a nyerteseknek a rendeletben megszabott összegeket ítélték meg. Ő úgy számol, hogy ha a kormány a következő években valóban 50 milliárd forintot szán erre a programra, akkor minden érintett helység kétszer kaphat támogatást.

A kétezer lakosúnál kisebb falvak ugyanakkor örömmel nyugtázták a nekik megítélt összeget, amelyről a héten írtak alá szerződést a Belügyminisztériummal. A lehetőségek közül a legtöbben azt választották, hogy a pénzt útfejlesztésre fordítják. Így tesz Pázmándfalu is, ahol dr. Németh Balázs jegyzőtől megtudtuk, hogy elsősorban a Temető utca és a Rákóczi-telep út felújítására költenek a 20 millió forintból. Emellett szeretnék elkezdeni az orvosi rendelő tetőszigetelését és tetőcseréjét.
Sikátor, amely 6,5 millió forinttal lesz gazdagabb, szintén útjaira költ. Vighné Kemény Teréz polgármester lapunknak elmondta, hogy a Petőfi és a Vecsenyi utca, valamint a temetői út javítását, illetve az orvosi rendelő ereszcsatornázását szeretnék megvalósítani.

A Belügyminisztérium által kiírt pályázaton csak azok az önkormányzatok indulhattak, amelyek a korábbi években nem vettek fel hitelt. A 100 lelkesnél kisebb települések 1,5 millió, a 100–300 lakosúak 2,95 millió, a 301–500 lakosúak 6,5 millió, az 501–1000 lakosúak 10 millió, az 1001–2000 lakosúak 20 millió, a 2001–3000 lakosúak 44 millió, a 3001–5000 lakosúak 112 millió, az 5001–10.000 lakosúak 181 millió, az ennél is nagyobbak 200 millió forintot kérhettek. A segítség megítélése szinte automatikus, legalábbis a rendelet szerint a támogatás összege ennyi, kivéve, ha az önkormányzat ennél kevesebbet igényelt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősebben és olcsóbban világíthatnak a jelzőlámpák

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan 607 jelzőlámpás csomópont korszerűsítését tervezi a… Tovább olvasom