Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Csak 12 egyetem maradna? - a NYME igen, SZE nem szerepel a listában

Tizenkét egyetem maradna a mostani 29 helyett az [origo] birtokába került koncepció szerint. Hoffmann Rózsa elképzelését Orbán Viktor élesen bírálta.


Az [origo] információi szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát, több felsőoktatási intézmény támogatásából teljesen kivonulna az állam a koncepció szerint.

Az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán-terv miatt szükséges. A márciusban bemutatott reformcsomag három év alatt, összesen 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból.

Ezt több más intézkedés mellett az [origo] kormányzati körökből származó értesülései szerint a jelenlegi 29 állami fenntartású intézmény számának drasztikus csökkentésével érné el a kormány."Szinte napról napra változnak az elképzelések"

A kisalfold.hu a hír kapcsán beszélt Szekeres Tamással, a győri Széchenyi Egyetem rektorával, aki egyelőre nem kívánt belemenni találgatásokba, mivel a felsőoktatást érintő változások folyamata korántsem tekinthető lezártnak.

Más forrásból származó információnk szerint oly annyira nem tekinthető véglegesnek a felsőoktatás átszabása, hogy "szinte napról napra változnak az elképzelések".


Évnyitó a Széchenyi Egyetemen.
Évnyitó a Széchenyi Egyetemen.


Az mindenesetre biztos, hogy a Széchenyi Egyetem függetlenségének bármilyen szintű megnyirbálása szakmailag gyakorlatilag megmagyarázhatatlan lenne, hisz a győri egyetem kapta a hazai felsőoktatási intézmények között az utóbbi években legtöbb uniós és állami támogatást.

S akkor arról nem is ejtettünk szót, hogy a Széchenyi Egyetem a legpiacképesebb szakokat tartja a képzési palettáján, s itt végzett hallgatók elhelyezkedési esélye kimagaslóan jó.

A győri egyetem önállóságának vége az Audi beruházását is komolyan veszélyeztetheti, hisz a megaprojekt sikerében kulcskérdés lesz, hogy a négykarikás cég talál-e 1800 képzett munkatársat az új álláshelyekre?Többek között ennek a lehetséges megvalósítására kért javaslatot a miniszterelnök néhány hete Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól azon a kormányülésen, amelyen az oktatási államtitkár és a tervezet is éles bírálatot kapott Orbán Viktortól.

Az oktatási államtitkár információink szerint a múlt héten már egyeztetésre hívta annak a 12 egyetemnek a rektorát, amelyek az [origo] birtokába jutott koncepció szerint megmaradnának.

Részt vett a találkozón a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetője.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. Vizsla 2011. május 10. 08:38
  „A rendszerváltás óta az oktatásügy élére szinte mindig tehetségtelen, hozzá nem értő, kártékony politikusok kerültek. A KDNP-nek Hoffmann Rózsa volt az egyetlen választható jelöltje, akit erre a posztra delegálhatott a kormányba?”
 • 81. gig 2011. május 09. 15:09
  „78.

  Szerintem érdekes találat a témában, a hozzáállás pedig mindenképpen méltó a figyelemre.

  De van azóta új a nap alatt, avagy best of válogatás Hoffman Rózsa mai parlamenti kiselőadásából:

  "Csoportokban beszélgetek a rektorokkal, az utolsó ilyen beszélgetés holnap lesz, és nem az utolsó."

  "Teljesen összekuszálódott a felsőoktatás két meghatározó intézményének, az egyetemnek és a főiskolának a funkciójuk."

  "Letettünk egy javaslatot, ami nem felel meg a valóságnak, hogy kidobták az ablakon."”
 • 80. Vizsla 2011. május 09. 07:58
  „Én a jogász és közgazdász szakot tényleg megszüntetném Győrben, mert mindkettőből túlképzés van. A jogász szakon már szinte nincsen neves főállású oktató, a színvonal rendkívül alacsony. A műszaki szakokért kár lenne, azoknak a diplomáknak legalább van keletje itthon és külföldön is.”
 • 79. duc_de_Orbieu 2011. május 05. 18:15
  „#77elemer:Még nincs nyelvvizsgám, de minden valószínűség szerint 3x jobban beszélek németül, mint akinek papírja van. Lehet meg se tudna szólalni. Mint tudod a legjobb tanítómester a gyakorlat. Németet még soha nem hallottam 3x-os körmondatban beszélni, mint ahogy a német nyelvkönyvekben lenni szokott. Azért nincs, mert eddig lusta voltam megcsinálni és anno az élelmiszereshez még nem kellett. De most a gépészmérnökihez viszont kell, de játszi könnyedséggel fogom lerakni, valószínű idekinn. Idekinn pluszban elvégeztem egy CnC-s tanfolyamot- német nyelven.
  Igen, az angolt tanulják, de a munkahelyeken viszont németül folyik a beszéd.”
 • 78. elemér 2011. május 05. 18:10
  „74. h.sz. gig
  Nagyon jó linket adtál a multkor. Ez most viszont arra emlékeztet engem, mikor a papagájt vitte a macska a szájában. Papagáj mondta nemkell beszarni.”
 • 77. duc_de_Orbieu 2011. május 05. 18:06
  „#75királyfi:Jobb ha befogod a lepénylesődet. Ugorgyal neki még 1x.

  Hiába na te sem indulhatnál a szövegértelmezési versenyen.....:DDD

  1x már hazatelepültem Mo-ra Németországból. Totális csőd volt. Egy jó dolog volt benne:Különben soha nem ismerhettük volna meg egymást a fekleségemmel.

  Odahaza egyik ócska munkahelyről vándoroltam a másikra, mert a normálisabb helyekre csak atyafit vettek fel az uiram-bátyám rendszer jegyében.”
 • 76. elemér 2011. május 05. 18:02
  „40. duc_de_Orbieu
  Na és milyen nyelv vizsgád van ? Mo. a német gazdasághoz tartozik az igaz, de a németek az angolt nyomják már régóta az egyetemeken.”
 • 75. királyfi 2011. május 05. 17:42
  „Érdekes, duc_de_Orbieu pofázik,aki itthon kitaníttatta magát,aztán elpályázott. Ennyi :) Úgy legyen nagy a pofád,h itthon dolgozol....”
 • 74. gig 2011. május 05. 14:30
  „Ezt azért talán érdekes lehet:

  http://www.facebook.com/notes/széchenyi-istván-egyetem/dr-szekeres-tamás-rektor-üzenete/213760478642148”
 • 73. duc_de_Orbieu 2011. május 05. 14:30
  „#72pancser:Nekem mondod, aki több mint két éve kinn él?”
 • 72. pancser 2011. május 05. 13:50
  „71.hez! Miket hordasz te itt össze? A magyar paraszt képzetlen, a vevő igénytelen(kevés a jövedelme). Az agrárképzés gyökeres reformra szorul, az alapokra kell haelyezni a hangsort. mit ér egy agrármérnök tábornok ha a katona nem tudja melyik a a puska eleje. Most itt tartunk! Az agrármérnökképzés olyan alacsony szintű, hogy akad nem egy példa a frissen bekerülő diákok esetében arra, hogy nem tudják megkülönböztetni a búzát az árpától. A kvótára nagy a hajtás. Nagyon jól tudom, kinnt az életben milyen tudás kelletik. Hát nem egészen az amit a szükséglet négyszeresét kitevő végzősök tudnak.”
 • 71. duc_de_Orbieu 2011. május 05. 12:09
  „#39pancser:Ja és agárképzés nincsen :DDD”
 • 70. bojtár 2011. május 05. 08:07
  „Még szerencse,hogy ez .... meg ez a ... orbán ennyire tudnak.Ez kellett nektek fidesz fanok. csak az a baj a többi polgárt is megszivattátok. <moderálva..>”
 • 69. elemér 2011. május 05. 07:41
  „Egyetem azért kell, mert az embernek igy jobb lehetöségei lesznek az életben. Én ia azért jártam egyetemre és ezt az állam fizette. Elvégeztem a középiskolát aztán mint önkéntes jött a katonaság és Vietnam. Szép élet a katonaélet, megasztar.

  http://www.youtube.com/watch?v=H-jSn7GXyt0&feature=related”
 • 68. Boli 2011. május 05. 07:38
  „A Pázmány marad, az Elte repül... az eddigi tervek szerint. Széchényi-nak is annyi...
  Még csak az a kis bibi sem zavarja az elvtársakat, hogy a Pázmány nincs benn Kelet-Európa 100 legjobb egyeteme között. Míg az a fránya ELTE az ötödik! De nem gond! Evégre ez a polgári kormány! A zembereké!
  http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=E_Euro..
  http://www.4icu.org/top200/
  Okos, nagyon... "Seggfejek" gyülekezet az egész oktatási és politikusi gárda!”
 • 67. mc 2011. május 05. 07:09
  „Én már semmin sem csodálkozom.
  Magyar, Hiller, Hoffmann...

  Nem is véletlen mondogatják: Lila tehén és normális pedagógus nincsen.”
 • 66. VargaP 2011. május 05. 06:06
  „Ahogy a magyar oktatási rendszer és a város tönkretette azt az iskolát, ahol az audis dolgozók gyerekei tanulhattak.
  Válasz, az Audi teremtett egy iskolát - igaz önkormányzati segítséggel -
  Egyetem megszűnik önállónak? Audi teremt majd egyet, vagy pedig az eddig kutatás-fejlesztésre költött pénzét máshová teszi. Akkor meg tök mindegy, hogy NYE, vagy SZE”
 • 65. duc_de_Orbieu 2011. május 04. 23:23
  „#66balintos66:Hát sok jót nem köszönhetünk az Eu-nak. Eddig csak a hátrány származott a tagságból. S mint alatt írtam Eu szemétlerakója lettünk...”
 • 64. duc_de_Orbieu 2011. május 04. 23:21
  „#46királyfi:Fogd be te s..gfej!

  Magyarország egykor Európa éléstára volt, ma az Eu szemétlerakója. Mo képes lenne 50 milló ember élelmiszerét megtermelni modern technológiával, ha ezt hagynák. Egykor 12 cukorgyárunk volt. Ma egy van. A többit meg a földdel tették egyenlővé, hogy ne lehessen bennük elindítani újra a termelést később. Meg is lehet nézni mennyibe kerül egy kiló cukor. Közröhej,h itt fele annyi a cukor, a bérek meg átlag hatszorosak az otthoninak.

  Lehet mondani 10 nagy élelmiszeripari céget a megyéből.

  Ne a Cserpes-hez hasonló nagyságúakkal jönni, hanem minimum egy Óvártej nagyságúval (ha még be nem zárták azt is, mivel azt csiripelték, hogy francia tulaja lett. Francia meg nem jelent jót az álmoskönyv szerint. A franciáknak köszönhetjük a Trianont és a Győri Keksz szétzúzását.

  Ezek alapján ki lehet találni azt hiszem, hogy miért jöttünk ki......”
 • 63. balintos66 2011. május 04. 23:11
  „Pancser!Biztos vagy benne!?Azért jó az öreg a háznál!A szakmai nívórról meg inkább ne is beszélj!!!Ami ma a mezőgazdaságban történik az mind az EU-nak öszönhető!!!!!!”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a győri `csodák palotája´ - a Csillag születik sztárjával kísérleteztek a győri gyerkőcök

Borkai Zsolt polgármester, Szőcs Géza államtitkár és dr. Szekeres Tamás rektor és a Csillag születikből ismert Nagy Sándor mutatta be a Győrben épülő tudományos játszóteret. Tovább olvasom