Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Csábítják a szakápolókat

Győr - Fizetett hirdetésben keres egy svájci székhelyű munkaközvetítő cég diplomás magyar szakápolókat osztrák kórházakba. A fizetés mindenhol a hazai sokszorosa, jelenlegi árfolyamon átszámítva több mint félmillió forint havonta – s ezt évente 14 alkalommal mindenki megkapja. De akarják ezt a hazai szakemberek?

A magyaroknál a nyelvtudás és a külföldre költözés kérdése a döntő. Salzburg vagy Steiermark, ahol most lehetőségek nyíltak, messze vannak ahhoz, hogy naponta ingázzon az ember – mondja annak a munkaközvetítőnek a képviselője, aki a Kisalföldben feladott hirdetés által keresi a szakápolókat.

Korábban már lehetett olvasni arról, hogy gondban lehetnek az osztrákok, ha a következő években nem tudnak ápolókat toborozni a környező országokból; de ezen mostanáig mi nem aggódtunk; nagy számban ugyanis nem vándoroltak el nővérek a megyei (főképp határ menti) kórházakból – lásd a már említett okokat.

 Most azonban valóban kecsegtető ajánlatokkal állnak elő a külföldi munkaközvetítők: a béren túl (amire rögtön kitérünk) elintézik például a munkavállaláshoz szükséges összes engedélyt is a magyarok számára, csak jelentkezzenek. Kérdés, hogy a csábításnak meddig tudnak ellenállni a hivatásuknak itthon élő szakemberek, akikből már több hazai kórházban is hiány van. Főképp úgy, hogy a külföldi kínálat valóban széles palettát ölel át: az idősek otthonától az állami kórházon át a magánklinikáig mindenhol el tudják helyezni a jelentkezőket.

Jelen pillanatban diplomás szakápolókat keresnek Steiermark tartományba, de legutóbb segédápolókra volt szükség – az ő esetükben a hazai alapfoknak megfelelő nyelvtudás is elég volt a sikeres felvételhez.ű A szakápolók esetében, akik vizitelnek, illetve éjszakai műszakot is vállalhatnak, a nyelvtudás tekintetében ennél magasabb a követelmény: a társalgási szint kötelező. A szakdiplomát azért kötik ki külön az osztrák kórházak – mondta a Kisalföldnek a közvetítő –, mert a szakképesítési előírásaiknak ez a magyar szint biztosan megfelel.

S akkor a fizetés: a most hirdetett szakápolói állásnál 1800 euró a havi alapfizetés, amely minden munkavállalónak (állampolgárságtól függetlenül) jár. Ausztriában ráadásul van 13. és 14. havi bérezés is ezen a területen, így a mostani árfolyamon számolva a mintegy 550 ezer forintos havi juttatással 14-szer számolhatnak a szakápolók. Aki pluszműszakot vállal, az nyilván pluszjövedelemre is szert tesz, de itt már nincs egységes sablon: minél többet dolgozik valaki, annál több pénzt keres.

A magyar fizetés ugyan töredéke a külföldinek, de nem olyan könnyű elhagyni az otthont, a hazát – és a hazai egészségügyet. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
A magyar fizetés ugyan töredéke a külföldinek, de nem olyan könnyű elhagyni az otthont, a hazát – és a hazai egészségügyet. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

A hazai átlagbérekhez képest ez legalább háromszoros fizetésnek felel meg, de az összehasonlítás a ránk, magyarokra oly jellemző röghöz kötöttség miatt valóban szívfájdításra jó csak. A hazai orvosoknál is hasonló a helyzet, ha Angliába mennek, bár ők nem 3–4-szeres, hanem akár 7–8-szoros bérrel is számolhatnak. Mégsem jellemző, hogy a győri szakápolók – akik nyilván olvashatták a hirdetést – tömegestül rontanának ki Ausztriába. Dr. Varga Gábor, a megyei Petz-kórház főigazgatója azt mondja, az általa vezetett intézménynek azért nincsenek az ápolói fronton gondjai, mert a győri Széchenyi-egyetem helyi képzése megfelelő utánpótlást biztosít: évente 30 végzett hallgatóval számolhatnak, akik a gyakorlatukat is a megyei kórházban szerzik meg. A diplomával kilépő ápolók harmada szlovákiai magyar fiatal, akiknek a magyar kórházak jelenleg még megfelelő lehetőséget jelentenek, így nem is kívánnak (tömegestül) nyugatabbra költözni. A fejtörést tehát nem ők okozzák, hanem az utánpótlásképzés megszűnéséből adódó veszély: mivel a középszintű szakiskolát bezárták, két-három éven belül probléma lehet a nyugdíjas (netán elvándorló) kollégák pótlása. Most még be tudják tölteni az álláshelyeket.

Látva azonban ezeket a hirdetéseket, nem tudni, meddig lesz ez így. Korábban megírtuk, hogy Mosonmagyaróváron már érezhetően elindult ez a folyamat: 1995 óta többen is jöttek Erdélyből magyar kórházakba, s egy részük rögtön azután, hogy a diplomájukat honosították, már mentek is tovább Ausztriába. Volt olyan időszak, amikor egy héten ketten-hárman is felmondtak a Karolina Kórházban egy jóval kecsegtetőbb osztrák ajánlatért.

A már említett svájci munkaközvetítő cég külön kimutatást nem vezet arról, hogy Győr-Moson-Sopron megyéből összesen hány embert közvetítettek mostanáig osztrák kórházakba, azt tudják (hiszen tapasztalják), hogy az érdeklődés elsősorban a nyugat-magyarországi megyékből élénk, de voltak budapesti jelentkezőik is. Azt gondolná az ember, hogy elsősorban a fiatalok hajlandók ekkora lépésre rászánni magukat, de ez sem teljesen igaz: épp a régiónkból fél éve pályázott egy 50 éves ápolónő, aki ennyi idő alatt megtanulta annyira a nyelvet, hogy állást tudtak adni neki. Összességében egyébként elégedettek a magyarokkal az osztrák munkaadók: a pályázók 70 százalékát felveszik – és szinte mindenhol hosszú távú, akár nyugdíjig tartó állást ígérnek nekik.

A meghirdetett szakápolói állásnál 1800 euró a havi alapfizetés. Ausztriában van 13. és 14. havi bérezés is, így a mostani árfolyamon számolva mintegy 550 ezer forintos havi juttatással 14-szer számolhatnak a szakápolók.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. G.D 2009. február 12. 01:06
  „Gica25: Nem értettél félre valamit? Inkább a 2400 brutto lenne reális, vagy inkább 1400EUR netto. Ha valaki többet ad, akkor rohanjon oda az ismrösöd!”
 • 24. fortuna54 2009. február 08. 16:20
  „Az a diplomás ismerös nem állt azonnal munkába,vagy majd még gondolkodik?”
 • 23. Gica25 2009. február 07. 16:54
  „Sziasztok!
  Van egy Diplomás Ápoló ismerősöm.Most volt egy elbeszélgetésen Ausztriába kórházba. NETTO 2400 eurót (650000 Ft)ajánlottak havonta+13, 14. havit+ruha+kajapénz. Itt mi van?????Ennek a pénznek az 1/6- át keresi meg, rongyot adnak ami használhatatlan - ruha címszó alatt,ami van vagy 40 éves gönc, nincs 13, 14. havi se kajapénz.Ja és még a helyi közlekedésbe sem tudnak részt vállálni, és azért vannak távolságok.
  Ezek után ki gondolkodik, hogy marad- e itt?
  Ha ez rövid időn belül nem változik.... itt MO- n nem lesz épkézláb betegellátás.Nem lesz személyzet. Kellő felszerelés meg eddig sem volt.”
 • 22. pancser 2009. február 06. 21:52
  „Mi bajod van "elemér"? Százezrek mentek el 56-ban az országból, a legnagyobb részük rendes munkát kapott. egyetlen egyet nem ismerek aki nyelvi nehézségek miatt elbukott volna. Megtanulták a befogadó ország nyelvét. Ma is van olyan magas beosztású ismerősöm aki kukkot nem tudott angolul 30 éves koráig, 10 év elteltével magas beosztású(igazgató) angol nyelvterületen. Egy év alatt olyan tanulta meg a nyelvet igaz kinnt élt Angliában. Szóval nem kell riogatni senkit, a nyelvi problémákkal. Havi nettó egymillióért kinaiul is megtanulnék a kíniak között rövid időn belül. A lengyel buszsofőrök mégis hogy kezdték az angoloknál? Németül meg itt a határvidéken szinte mindenki beszél néhány szót, neki csak bővíteni kell a beszédkészségüket, szókincsüket, ha kimennek a sógorokhoz.”
 • 21. knifemaster 2009. február 06. 19:17
  „Mi a probléma,csak nem érzékeny pontra tapintottam?
  Ismered a mondást ugyen..mindenkit a maga "fegyverével"..:D”
 • 20. elemér 2009. február 06. 15:02
  „knifemaster, neked is világit a szádban tudod mi.”
 • 19. elemér 2009. február 06. 14:59
  „pancser milyen tapasztalatod van neked ? Hozzámképest nulla. Amit én állitok azt betehed a bankban.”
 • 18. knifemaster 2009. február 06. 13:46
  „17.
  Üres fejednek jó az akusztikája.”
 • 17. elemér 2009. február 06. 11:13
  „Azért a nyelvtudást csak otthol nyomjátok és fiatalon, aztán mikor már megy akkor elindulhattok. Tapasztalatom hogy nagyon gyengék akik ezt nem igy csinállják. Soha nem tanulják meg a nyelvet, csak kifejezéseket tanulnak meg és a minimumot. Pofa az viszont van. Ettöl függetlenül lehet pénzt keresni, de egyre nehezebben.”
 • 16. pancser 2009. február 05. 20:06
  „Nem sokat kell spekulálni ifjúság, hanem el kell menni. Ott van jövő, autó, szép lakás nyaralás, itthon mire mentek? A nyelvtudás az csak átmeneti akadály, egy év sem telik bele mindent meg fogtok érteni, mindent el tudtok magyarázni. Csak rajta, csak rajta, ne féljetek!”
 • 15. fortuna54 2009. február 05. 17:15
  „kiselemér,többször elöfórdul veled,hogy gyujtogatsz?És ezt megszokod gyonni a szent ami papoknak?
  Mert ök kedvelik az átatlan,keves elemérkéket.”
 • 14. elemér 2009. február 05. 16:21
  „A szövegkörnyezet fontos, de közel sem annyira, mint a tartalom.”
 • 13. fortuna54 2009. február 05. 15:44
  „Most az a 1800euro bruttó,vagy netto? Mert a kettö között,nagy a külömbség.”
 • 12. fortuna54 2009. február 05. 14:10
  „elemér,kérdezett valaki?Te csak az elmegyogyintézet ápolóit ismerheted.”
 • 11. nane 2009. február 05. 11:44
  „A PAMOK-nak tényleg nincsennek szakdolgozó gondjai,miért is lennének .Nappalra elég 2 szaladgáló nővér 40 betegre,ha belegondolok simán ellátható ez a feladat, ha az illetőnek 6 keze és 8 lába van.Természetesen beteg ne legyen senki, mert akkor a többieknek túlórázni kell,amit aztán természetesen "jól"megfizetnek,fél év múlva.Közben takarítói feladatokat is lássák el a nővérek.Nincs ezzel semmi baj,roppant higénikus a hányástakarítás,mosogatás után sterilitást igénylő infúziózás,vénásgyógyszerek beadása,sebek kötözése.Diplomásokezek után hanyatt-homlok menekülnek,diplomával csaknemakarnak ágytálazni.Némi joggal!.Jobb helyeken erre találták fel a segédápolókat,aztán szakápoló ,és irányítás,szervezésre :diplomás ápoló./Szerintem/”
 • 10. elemér 2009. február 05. 08:44
  „Ezt a AU fizetést az USA-ban megduplázzák a nyugdijal együtt. Sokan azért nem mennek, mert kényelmesen megvannak és nyelvtudásuk is csak minimális.”
 • 9. jockey 2009. február 05. 08:25
  „Milyen érdekes, Ausztriában van 13. meg 14. hónap is? Vagy csak a kormányuk nem qurta el a pénzt?”
 • 8. evym 2009. február 04. 21:17
  „Hu-bertus sajnálom, hogy rossz élményed van a nővérekkel kapcsolatban. Nem minden osztályon fordul elő ilyesmi. Sajnos az a baj az emberekkel, hogy általánosítanak. Ismerek rosszab kórházat is a Győrinél.”
 • 7. fffmarta 2009. február 04. 20:38
  „Egyetértek. hu-bertus-al. De ez nem az ő hibájuk. Kevés az idő és a pénz. Azért az még becsülendő, hogy ápolók szeretnének lenni. Az, hogy a főiskolán kevés a gyakorlat az oktatás hibája. A kórházban pedig nincs oktató személyzet mert nincs pénz rá, holott nagyon sok pénzt kap ezért az egyetemtől, hogy a hallgatók ott vannak gyakorlaton. És talán azt is meg kellene szűrni kit engednek ápolónak! Talán ezért félve lépnek.....Nekik sem egyszerű.”
 • 6. hu-bertus 2009. február 04. 20:21
  „Hurrá!A nővérkérdést megoldják a főiskolát végzett,diplomás ápolók!!!A betegszobába félve lép be,3ik nekifutásra talán beadja az inzulint.Gyakorlatuk a nullával egyenlő.(tisztelet a munka mellett diplomázó öregrókáknak)Nem akarok Győrött beteg lenni .”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg Seres Mária beszélgetését győriekkel videón!

Győr - Rengeteg, több doboznyi szignót visz haza a Nyugat-Dunántúlról az a családanya, aki… Tovább olvasom