Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Cozma-per: R. Sándor bűnbánóan nyilatkozott Győrben

Az utolsó szó jógán R. Sándor bűnbánóan nyilatkozott, s azt vallotta: fájdalmas érzés, hogy miatta ítélték el a Cozma halála kapcsán szerinte ártatlan N. Győzőt és Sz. Ivánt.


14 óra 30 perc

Az utolsó szó jógán R. Sándor bűnbánóan nyilatkozott, s azt vallotta: fájdalmas érzés, hogy miatta ítélték el a Cozma halála kapcsán szerinte ártatlan N. Győzőt és Sz. Ivánt.

"Én vállalom, amit tettem és kérem, hogy azért ítéljenek el. Nem akartam egy ember halálát, nem tudom visszacsinálni a dolgokat. Ezért vállalom a felelősséget, s azért is vállaltam a riportot, hogy kifejezhessem a sajnálatomat: elvettem a szülőktől gyermeküket. Nem akartam gyilkossá válni" - mondta a társaitól átvállalva a felelősséget. Az első rendű vádlott kérte, hogy a megyei bíróságnál jobban vegye figyelembe az ítélőtábla a vallomását. Megismételte, ő nem akarta szíven szúrni Marian Cozmát, védte azt az embert, akit szeret, s mellkasra adta el a szúrást, "csak testi sértést akart elkövetni. R. Sándor számos bizonyítékot és tanúvallomást kifogásolt a bíróságon.

N. Győzőt azzal vádolják, hogy Pesicet életveszélyesen megsebesítette, s hogy társtettes volt Cozmánál és Sesum bántalmazásánál. A másodrendű vádlott elmondta: azóta sem érti, mi volt az a cselekedet, ami miatt őt társtettesnek állították be Cozma megszúrásánál. "Nem vagyok társtettes egy emberölésben. A közelében sem voltam a sértettnek, amikor a halálos sebet elszenvedte" - hangsúlyozta. Ezután rátért Ivan Pesic sérülésére, a kézilabdázót a megyei bíróság szerint vesén szúrta, a játékost meg kellett műteni. N. Győző aként sajnálkozott a bíróságon: "odaadnám neki a vesémet, ha lehetne. Tudom, hogy egy sportolónak mennyire fontos a testi épsége." Ugyanakkor a vádlott úgy látja, nem véletlenül nem emeltek ellene eredetileg vádat emberölési kísérlet miatt, a testi sértés vádja később változott meg, anélkül, hogy bármi új információ került volna az ügyészség birtokába.

N. Győző a pénteki perbeszéddel egybehangzóan úgy vélte: nem voltak Cozmáék mindvégig jogos védelmi pozícióban, előfordult olyan szituáció is, hogy ő alulmaradt a később meggyilkolt sportolóval szemben, s míg a földre került, Ivan Pesis is ellene támadt - mondta az utolsó szó jogán N. Győző, kitérve arra is, hogy ők nem a nemzet ellenségei, ahogy ezt sokan beállítják.

Sz. Iván arra hegyezte ki szavait, hogy ő csak őszintén sajnálni tudja a tragikus eseményeket, de nem kérhet értük bocsánatot, ahogyan R. Sándor tette. Ugyanis nem is látta a halálos szúrást, arról N. Győzőtől értesült. Megdöbbent, amikor megjelent a képe "gyilkos" felirattal, hiszen arról is csak másnap szerzett tudomást, hogy valaki meghalt. Beszét az emlékezetes veszprémi tárgyalásról amikor kirohanást rendezett. De leszögezte: ő egy szelíd természetű ember, akinek nincsenek ellenségei. Azt a kiabálást nem bánta meg, haragudott az ügyészre, amiért meghazudtolta  a kamerafelvételt, "mit állítana arról a jelentről, amiről nincsen felvétel?" (...) Két éve élek azzal a váddal, hogy gyilkos vagyok."

Az ítélőtábla szünetet rendelt el, majd ez követően a többi, kisebb súlyú bűncselekménnyel vádolt szereplő beszélt.

Végül Nagy Zoltán a tanács elnöke közölte: április 27-én folytatódik a per, s addig eldől, hogy újabb nyilvános ülés következik-e, vagy pedig határozatot is hirdet a bíróság.

12 óra 10 perc:

Az utolsó szó jogán a vádlottak beszélhetnek. Az ügyész nem kívánt reagálni a védők által előadottakra, holott Szikinger Istvántól több bírálatot is kapott. Például azért mert tisztességesnek, túlzóan alaposnak nevezte csütörtökön az eljárást. Azt is leszögezte az ügyész tegnap, hogy a vádlottak nem azért kaptak súlyos büntetést mert cigányok. Az ügyvéd úgy fogalmazott: ez olyan mint amikor a viccben azt mondja az anyuka: Pistike! Nincs kocka fejed!

11 óra 10 perc:

Befejezte perbeszédét Szikinger István. A védő többször hangsúlyozta, védence nem lehetett szándékegységben a másik két vádlottal Marian Cozma és Ivan Pesic megsebesülésénél.

Ahogy a felsőfokú ítélet állítja, az akarategység az lett volna az ügyvéd szerint, ha például az egyikük azt mondja: Fogd le, és én megszúrom!

Az egységes szándék legfeljebb a bántalmazást kisérte végig, de Cozma halálához és Pesic életveszélyes sérüléséhez vezető támadásokról nem egyeztettek a vádlottak.

Sőt a tényállásból kiderül, hogy Sz. Iván épphogy megakarta fékezni R. Sándort, hiszen berohant a bárba, és azt kiabálta: gyertek baj van! A csoki megvadult!

Azokra a cselekményekre melyekkel megvádolták ideje sem lehetett, hisz a tényállás másodpercre pontosan próbálja rögzíteni a gyorsan bekövetkező események sorát.

Beszéde végén az ügyvéd a felmentés és a hatályon kívül helyezés mellett harmadsorban jelentős enyhítést kért.


10 óra 15 perc:

Ha hatályon kívül helyezik, kéri Szikinger István hogy a Veszprémtől legtávolabb eső bíróság tárgyalja. Veszprém a saját fia ügyében járt el, az ottani közösség nagyon szeretett és gyűlölt tagjai között téve igazságot.

9 óra 35 perc:

Sz. Iván ezt a bűncselekményt nem követhette el úgy ahogy az az ítéletben van. Cozma megszúrásáról később értesült, így szándékegységben nem lehetett R. Sándorral és N. Győzővel.

9 óra 25 perc:

Szikinger István a harmadrendű Sz. Iván védőjének beszédével kezdődött a Cozma-per második tárgyalási napja. Védencét több emberen elkövetett emberölési kisérlettel és testi sértés kisérletével vádolják. Első fokon 20 évet kapott. Védője felmentést kért, és indítványozta az ítélet hatályon kívül

Pénteken reggel 9 órakor folytatódott a Cozma-per második tárgyalási napja. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt helyezését.

Előzmények itt!

Olvasóink írták

 • 10. AntiFricc 2012. április 01. 21:44
  „Kötelet nekik!”
 • 9. TripperÖcsi 2012. április 01. 06:15
  „Az egy dolog, hogy mit tettek, vagy mit nem tettek. Engem a cikk kapcsán sokkal jobban zavar az, hogy jóformán egy értelmes mondatot nem találok, csak helyesírási hibáktól nyüzsgő firkálmányt...Újságírás? Ez?”
 • 8. Lacika62 2012. március 31. 15:55
  „Rács mögé velük!!!!! az őrséget a " Leo " és társai adnák”
 • 7. xverax 2012. március 31. 12:10
  „hát ő már "életfogytot" kapott, így védi a többit...”
 • 6. mérpontén 2012. március 31. 08:46
  „gyűjtőbe velük! Az állatokat lelövik,ha emberre támad! Őt is golyózni kellene, meg az összes többit, az volna csak az igazi bűnmegelőzés!”
 • 5. GD 2012. március 30. 16:40
  „Bűnbánóan bevehetne mindegyik egy ciántablettát.”
 • 4. öröksoproni 2012. március 30. 16:38
  „Csak nehogy ők is hirtelen szívbetegek legyenek, mint Damu.”
 • 3. Tündenéne 2012. március 30. 15:43
  „"Nem akartam egy ember halálát" - ha nem akarom egy ember halálát, nem szúrom szíven késsel. Érdekes, ez eddig nálam mindig bevált.”
 • 2. Esthajnal 2012. március 30. 15:36
  „Könyörgöm, mellkasra hogyan lehet eladni a szúrást????????????????????????????”
 • 1. Mankapunka 2012. március 30. 15:23
  „Pedig akkor este más érzések csaptak fel benne,így azok a mérvadóak,nem ezek.

  Gondolkozni meg a 2 összecsapás között kellett volna,nem kell mindig az erőt fitogtatni,hogy "gyere ki az utcára,aztán megjátszuk". Ezt csak azok csinálják,akik egy adott IQ szint alatt vannak,és nem tudnak kommunikálni a környezetükkel.

  Késő bánat,eb gondolat. Majd legközelebb máshogy lesz,persze,ha lesz legközelebb......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunakapu téri mélygarázsra 2 milliárdos hitelt kell felvennie a Győr-Szol-nak

A pénteki közgyűlésen döntés született arról is, hogy a mélygarázs beruházás érdekében a győri… Tovább olvasom