Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Cozma-per: Ketten életfogytiglant kaptak első fokon - Képgaléria

A tárgyalás 9 órakor kezdődött el Győrben. N. Győző akárcsak R. Sándor életfogytiglant kapott első fokon, legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak.

Munkatársunk jelenti.

16 óra 25 perc:

Portálunk úgy értesült, hogy pénteken már biztosan nem hirdet határozatot a Győri Ítélőtábla.

Valószínű, hogy a vádlottak megszólalhatnak, de az ítélethirdetésre csak április második felében kerül sor.

15 óra 50 perc:

Mára véget ért a Cozma-per másod fokú nyilvános ülése, a délután során a verekedésben részt vett B. Csaba, valamint a  bűnpártolással vádolt G. Péterné és A. László védői szólaltak fel.

A harmadrendű Sz. Iván ügyvédje, dr. Szikinger István azonban még nem beszélt: holnap reggel kerül sorra, mivel előre jelezte, hogy két órát kér. Utána P. Gábor ügyvédje kap szót, majd az ügyészi viszontválasz után a vádlottak következnek az utolsó szó jogán.

Egyelőre nem tudjuk, sor kerül-e pénteken a határozathirdetésre.

13 óra 5 perc:

A másod rendű vádlott N. Győző ügyvédje Fekete S. Tamás beszélt a szünet után. Véleménye szerint a megyei bíróság kiválogatta a vallomások közül azokat, amik a vádlottakra nézve kedvezőtlen.

Szerinte hatályon kívül kell helyezni az ítéletet. A vádlottak között nem volt szándékegység, N. Győző nem akart megölni senkit.

Életveszélyt okozó testi sértésért ítéljék el az ügyvéd szerint, jóval enyhébb határozott idejű szabadságvesztésre.

N. Győző akárcsak R. Sándor életfogytiglant kapott első fokon, legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak.

11 óra 45 perc:

Egy rövid szünetet rendeltek el.

Fotók: Mészáros Mátyás

11 óra 40 perc:

Hatályon kívül helyezés mellett kérte, hogy R. Sándor tettét testi sértésnek minősítsék, mivel szándéka nem az ölésre irányult. Hozzátette: nem felel meg a valóságnak hogy a sértettek - köztük Marian Cozma - mindvégig jogos védelmi pozicióban lettek volna.

10 óra 35 perc:

Marian Cozma családja köszönetet mond a magyar bíróságnak, hatóságoknak a lelkiismeretes munkáért. Jelentette be a Cozma család képviseletében Helmeczy László. Polgári jogi igényt júniusban tárgyalja a Fővárosi Törvényszék - mondta a sztárügyvéd.

9 óra 30 perc:

Tuza Péter, R Sándor ügyvédje kifogásolja hogy az első fokú ítélet állandóan romacsoportként titulálja a vádlottakat. Szerinte több eljárási szabálysértés történt. Hatályon kívül helyezést javasol.

Cozma-gyilkoság tárgyalása arra is hivatott, hogy "bebizonyítsa,  Magyarországon mindenki, magyar és nem magyar áldozat egyaránt  bizton számíthat arra, hogy az ellene súlyos bűncselekményt  elkövetők megbüntetésével elégtételt kap" - mondta Mészáros Tamás  ügyész.

9. óra 0 perc:

Az ügyész kérte: rasszista felhangok nélkül álljon mindenki az ügyhöz. A veszprémi szurkolók közt ugyanannyi a cigány, mint a lakosság körében. És mindenki magyarnak számít, aki a Veszprémnek szurkol. De ugyanígy senki sem gondolhatja hogy a vádlottak származása befolyásolja a büntetőhatóság eljárását. A negyedik, ötödik valamint a hatodik számű vádlottra súlyossabat kért, a fő vádlottak esetében helyben hagyást.


8 óra 55 perc:

A sajtó és a téma iránt érdeklődő joghallgatók az előzetes várakozásoknak megfelelően egy különteremben, kivetítőn követik az eseményeket.

Hozzájuk hasonlóan a hozzátartozók sem abban a tárgyalóteremben lesznek, ahol a vádlottak. Ők egy harmadik helyiségben nézhetik végig a tárgyalást.

Érdekesség: a joghallgatók és az újságírók egy része így a vádlottak padján ül, vannak, akik az ügyészi pulpitust foglalták el. A bírói tanács helyére viszont még senki nem mert ülni...

Hamarosan valóban bekísérik a fogva tartott vádlottakat, közülük az első- és a harmadrendű vádlott (R. Sándor és Sz. Iván) felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett; a másod-, a negyed- és az ötödrendű (N. Győző, P. Gábor, B. Csaba) enyhítést kért, míg az ügy hatod- és hetedrendű (G. Péterné, A. László) vádlottja felmentésért folyamodott.

Előzmények:

A Nagy Zoltán tanácsvezető bíró tervei szerint két napon át tárgyalandó ügyben a táblabíróság mindhárom tárgyalóját igénybe veszik. Azaz most nem alkalmazzák azt a megoldást, amelyet diósdi maffiaper bírója választott, arra az ügyre ugyanis a megyei törvényszék nagytermét kérték kölcsön.

A legnagyobb, a bírákon, az ügyészen és a védőkön kívül félszáz ember befogadására alkalmas teremben folyik a tárgyalás, ide vádlottanként három-három hozzátartozó és az elektronikus médiumok egy-egy képviselője nyer bebocsátást.

Egy kisebb teremben további három-három rokon figyelheti kivetítőn az eseményeket, míg a harmadik tárgyalót a média rendelkezésére bocsátják. Előzetes regisztráció alapján összesen 24-en vehetnek részt a csütörtökre és péntekre kitűzött tárgyalásokon, amelyeket szükség esetén továbbiak követhetnek.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság tavaly júniusban hozott ítéletet. Raffael Sándor első- és Németh Győző másodrendű vádlott életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak, míg Sztojka Iván harmadrendű vádlottnak 20 évet kell a nem jogerős ítélet szerint fegyházban töltenie.

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

Az elsőfokú ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, míg az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie.

Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt társtettesként vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 3 évi, a férfit 2 év 8 hónapi börtönre ítélte nem jogerősen.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlottaknak meg kell téríteniük az állam számára a 74 millió forint bűnügyi költséget is; így például Raffael Sándornak és Pál Gábornak 15-15 millió, míg Németh Győzőnek és Sztojka Ivánnak 14,5-14,5 millió forintot kell fizetnie.

Az első- és a harmadrendű vádlott felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, a másod-, a negyed- és az ötödrendű enyhítést kért, míg az ügy hatod- és hetedrendű vádlottja felmentésért folyamodott.

A vádhatósági átirat szerint az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott esetében a megyei bíróság "arányos, a büntetés céljának elérése érdekében feltétlenül indokolt büntetést szabott ki", az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű esetében viszont nem, ezért súlyosbítást kért.

Egyúttal jelezte azt is: Sztojka Iván esetében az ítélet úgy állapította meg, hogy Zarko Sesumra és Uros Vilovszkira támadott, hogy az a vádban nem szerepelt vádként. Ugyanakkor Raffael Sándor esetében a kettős értékelés tilalmába ütközően állapították meg első fokon, hogy különösen visszaeső.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Lacika62 2012. március 30. 10:00
  „23. xverax 2012.03.29. 16:54 a 26-os neked válaszoltam csak le maradt az eleje.”
 • 27. Lacika62 2012. március 30. 08:12
  „Rács mögé velük!!!!! az őrséget a " Leo " és társai adnák”
 • 26. Lacika62 2012. március 30. 08:07
  „Etetik a te és az én adómból őket, ja színes tv videó stb.. stb..”
 • 25. umberto 2012. március 29. 20:03
  „Már csak azt kéne bevezetni, hogy amennyiben bebizonyosodik bárkinek a bűnössége, akkor ugyanazt az ítéletet róják ki az őt védő ügyvédre is.

  Hamar rend lenne az országban.”
 • 24. j. 2012. március 29. 18:19
  „úgy tudtam hogy csak a "kutyáknak" kell a póráz :))”
 • 23. xverax 2012. március 29. 16:54
  „április második felében????
  miért nem holnap???? addig mit csinálnak???
  miért nem lehetett ma dönteni???
  na ez a vicc ebben az országban....”
 • 22. zeta62 2012. március 29. 16:38
  „21. rejna 2012.03.29. 16:35
  Román börtönbe kéne csukni ezeket!Mert ezek itthon a sitten egytől egyik császárok lesznek!

  Ebben sajna igazad van, szines TV, külön fürdő a zárkában, csicska hadsereg körülöttük, valóban nincs arányban a bűnnel. Halálsorra velük!”
 • 21. rejna 2012. március 29. 16:35
  „Román börtönbe kéne csukni ezeket!Mert ezek itthon a sitten egytől egyik császárok lesznek!”
 • 20. zeta62 2012. március 29. 16:32
  „"Mondom : KÖTÉL!!!"”
 • 19. Mankapunka 2012. március 29. 16:16
  „Lichthofen

  Két külön lábon áll a kettő. Az újságot nem a honlap szerkesztői szerkesztik.”
 • 18. ATX 2012. március 29. 15:51
  „Egyszer R. Sándor és N. Győző, másszor meg Raffael Sándor és Németh Győző. Mindez egy cikken belül. Hol itt a következetesség?”
 • 17. Esthajnal 2012. március 29. 15:44
  „A hibákat néhány helyen javították....... De csak néhány helyen...”
 • 16. vonLichthofen 2012. március 29. 15:30
  „Fiúk a kisalfold.hu-nál,
  átnézte valaki ezt a tudósítást a "nyomdábaadás" előtt ?

  Ilyen helyesírási hibákat egy ilyen jeles újság nem engedhet meg magának!”
 • 15. néző69 2012. március 29. 14:05
  „Ezeknek nem enyhítés jár hanem kötél,az olcsóbb .Az ügyvédek meg szégyeljék magukat hogy ilyen tetüket védenek.”
 • 14. giotti73 2012. március 29. 13:55
  „Aki védi az ilyen tetveket annak barna szomszéd dukál!”
 • 13. tomiwudu 2012. március 29. 12:52
  „Köszönöm Mankapunka!!!!”
 • 12. lackojr 2012. március 29. 12:40
  „xverax-szal teljesen egyetértek!Remélem megkapják végre a méltó büntetésüket!Vissza a halálbüntetést!!”
 • 11. Mankapunka 2012. március 29. 12:30
  „tomiwudu

  Addig nem értik meg,míg nincs egy hosszabb bírósági perük,hogy nem a jogegyenlőség megy itt.”
 • 10. jóhatudod 2012. március 29. 12:29
  „Visszaállítani a halál büntetést,mindjárt lesz hely a börtönökben,nem kell majd etetni őket !!!!!!”
 • 9. bojtár 2012. március 29. 12:27
  „VICCCCCCCCC”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztés a XXI. századi oktatásért Pannonhalmán - fotók

A projekt átfogó célja a pannonhalmi kistérségben az érintett települések diákjai számára a XXI.… Tovább olvasom