Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

CO-mérgezés - Előzze meg a tragédiát!

Az elmúlt években számos alkalommal szóltak arról a hírek, hogy valaki szén-monoxid-mérgezésben életét vesztette. Ismét elindult a fűtésszezon. Utánajártunk, milyen módszerekkel előzhetők meg a balesetek.


Szén-monoxid-visszaáramlás a szilárd és gáztüzelésű fűtésrendszereknél fordulhat elő. Az előbbinél a füst szemmel érzékelhető, szaga érezhető. A balesetek gáztüzelés esetén a leggyakoribbak, a szén-monoxid színtelen, szagtalan, nincs, ami utaljon jelenlétére. A „B" típusú, deflektoros készülékek a lakás levegőjét használják fel az égéshez, ezért a legveszélyesebbek- magyarázta ifj. Harnisch Róbert, a KÉTÜSZ Győr Kft. igazgatója.

- Fontos azon helyiségek folyamatos levegő utánpótlása, ahol ilyen berendezést helyeztek el. A régebbi műanyag nyílászáróknál nem gondoltak erre, de a legújabb ablakok és ajtók már szellőzőrendszerrel rendelkeznek. Bár a modern gázfűtéses rendszerek jelzik a visszaszivárgást, de előfordulhat meghibásodás, ezért ajánlott időnként ellenőriztetni. Ugyanilyen jelentős a kémények rendszeres átvizsgáltatása. Az égéstermék idővel felemészti az építőanyagot, így törmelék kerül a kürtőbe. Ha azonban nagyobb darab hullik alá, egyik pillanatról a másikra megakadályozhatja a szabad áramlást. A szakember az esetleges problémákat megfelelően kezeli. A berendezés cseréjének alkalmával előírás kibéleltetni a gázkéményt. Ezt azonban sokan elmulasztják a költségek miatt. Talán kevesen tudják, hogy a kisebb lakásokban tilos gázkazánt és páraelszívót egyszerre üzemeltetni. Legfontosabb, hogy ha fejfájást tapasztalnak, azonnal szellőztessenek- hívta fel a figyelmet a szakértő.

A megelőzésben nagy a mérőkészülékek szerepe. A szén-monoxid-riasztó feladata, hogy érzékelje és jelezze a mérges gáz jelenlétét a levegőben. Ezek a készülékek már alacsony koncentrációnál figyelmeztetnek, így elkerülhető a tragédia. Konnektorról működtethető és elemes verzióban egyaránt kapható mérőeszköz, ha az energiaforrás merül, a készülék jelzi. A lényeg, hogy a berendezést fejmagasság felett helyezze el.

Utánajártunk, hogy Győrben hol és milyen áron vásárolható szén-monoxid-mérő

A győri Praktiker áruházban három típusból is választhatunk. Kapható jelzőkészülék 6400, 6800, és 7900 forintért.  A Saturn-ban ugyancsak nagy a kínálat, választhat 4500, 6500, és 8000 forintért is riasztót. A Baumax-ban 5890 forintért ajánlottak  szén-monoxid mérőt, az Euronics-ban arról tájékoztattak, hogy még nem érkezett meg a megrendelt szállítmány, de hamarosan tudnak ilyen eszközzel szolgálni.

Olvasóink írták

 • 6. czindi 2009. október 25. 10:10
  „Dwatson: sürgősen át kell néznie a középiskolai kémia-anyagot. A CO a mérgező, a haemoglobinnal kapcsolatba lépve oxigént vesz fel és ezzel megakadályozza, hogy a szervezet sejtjei oxigénhez jussanak. A CO2 kevésbé veszélyes és könnyebben érzékelhető. (azonkívül lehetne nyelvtankönyvet is lapozgatni!bocsi...)
  Én csak azt szeretném tudni, a megvásárolt készülékeket hogy lehet kipróbálni? Ez lényeges - annál is inkább, mert EU-s, vagyius kínai - és ha nem működik? A figyelmünk viszont elaltatva!”
 • 5. Dwatson 2009. október 24. 12:09
  „A szénmonoxid fajsúlya gyakorlatilag megegyezik a levegőjécel a széndioxidé viszont sokkal nagyobb,az égés során földgázból pedig legnagyobbrészt ez keletkezik és vízpára,még kéményhiba esetén is.”
 • 4. thermoline 2009. október 24. 11:17
  „http://promatt.victorinet.hu/index.php?id=244”
 • 3. Zoé 2009. október 23. 21:12
  „Mivel a szén-monoxid könnyebb a levegőnél! Egy zárt térben a mennyezettől a lefelé kezd telítődni. Ebben az esetben pl. aki egy emeletes ágyon alszik felül az nagyobb veszélyben van azzal szemben mint aki lent alszik. Tehát az elhelyezés a padlószinttől min.1.5 m de a mennyezettől legalább 30 cm -re lefelé. Ha lehet minnél közelebb a kazánhoz amennyiben nyitott térben van a kazán akkor a mindig a legfelső szintre.”
 • 2. Ákos62 2009. október 23. 20:50
  „Hiszek Dwatson-nak! Jó lenne a cikket módositani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Dwatson 2009. október 23. 18:34
  „Sajnos még a szakemberek sem tudják hogy elsősorban nem szénmonoxidról van szó hanem széndioxidról,ami a levegőnél nehezebb és a riasztót emiatt nem a fejmagasság felett célszerű elhelyezni,mert alvás közben a szoba aalsó részében összegyűlő széndioxidtól simán megfulladhatunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre nem indulnak buszok a megyéből a fővárosba?

A párhuzamosságok megszüntetése érdekében a közlekedési minisztérium megszüntetné Budapest és Győr… Tovább olvasom