Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Civilekkel induló kispártok?

Bár egyelőre nem tudni, kik indulnak Győrben a polgármesterségért, nevek azért már mindenhol forognak.

Egy év van hátra az önkormányzati választásokig, s bár egyelőre nem tudni, a pártok kiket indítanak Győrben a polgármesterségért, nevek azért már mindenhol forognak. A két nagy párt után most a kisebbek, illetve a civilek jelöltjeit vette számba a Kisalföld.

A nagy pártok jelöltjei
Kattintson a képre >>
Több ciklus óta a választások előtt egy évvel ismert, vagy legalábbis nagy valószínűséggel sejthető volt, ki indul Győr polgármesteri székéért. Ez most nincs így, bár lakossági fórumokon, baráti beszélgetéseken egyre többször szóba kerül, kik közül kerülhet ki jövő ősszel Győr vezetője. Számos forgatókönyv létezik minden pártban. A Kisalföld legutóbb a nagy pártok lehetséges jelöltjeit mutatta be.

A kis pártok ugyanarra hivatkoznak, mint a nagyok: csak az országgyűlési választások után nevezik meg a jelölteket. Persze náluk is léteznek forgatókönyvek, igaz, minden mondat „ha"-val kezdődik.

Két héttel ezelőtt megírtuk: Balogh József győri polgármester tavaly a Kisalföldnek adott interjújában jelentette be, még egy polgármesteri ciklust már nem vállal. Emiatt valószínű, hogy új ember irányítja a megyeszékhely ügyeit 2006-tól – ez azért nem teljesen biztos, mert Baloghot továbbra is kapacitálják a Magyar Szocialista Pártban. Rajta kívül öt személy neve vetődött fel az MSZP-ben lehetséges jelöltként: Eredics Imre, Kun András és Schmidt Péter alpolgármestereké, Kadler Gusztáv sportdiplomatáé és Hegyi Zoltán önkormányzati képviselőé. A Fidesznél ugyancsak több esélyes van: Szakács Imre megyei közgyűlési elnök mellett szóba került Szijjártó Péter országgyűlési képviselő, Kovacsics Imre fürdőigazgató és Horváth Péter iskolaigazgató jelölése.
MDF, SZDSZ: több forgatókönyv

A két parlamenti párt, az MDF és a SZDSZ is – információnk szerint – két verzió között hezitál. A más pártokkal való közös indulás, vagy ahogy most divatos emlegetni, a széles körű összefogás mindkét pártnál benne van a pakliban. Az MDF esetében ez azt jelentené, hogy támogatnák például a Fidesz-színekben induló Szakács Imrét.

A párton belül még mindig sokan emlékeznek Medgyasszay László korábbi pártbeli munkájára is, így a képviselő kivonulását az MDF parlamenti frakciójából „meg tudnák bocsátani", ha Medgyasszay esetleg mégis rászánná magát az indulásra. Azt azért sokan tudják róla, hogy sokkal kevésbé ragaszkodna a polgármesteri székhez, mint a parlamenti képviselőséghez, ezért kisebb esélyt adnak neki, mint Szakácsnak – már ha utóbbi közös jelölt lesz.

Az önálló indulás mellett érvelő MDF-esek – úgy tudjuk – nagy reményeket fűznek dr. Rechnitzer Jánoshoz, a Magyar Tudományos Akadémia intézetvezetőjéhez. Aki azonban kicsit jobban ismeri a győri Széchenyi István Egyetem belső életét, az tudja, hogy Rechnitzer professzor az egyetemi pályafutására most nagyobb hangsúlyt fektet.
Nagyjából ennyi esélyt adnak annak is, de már az SZDSZ-en belül, hogy Bugovics Elemért, a Petz-kórház volt igazgatóját meg tudják győzni az indulásról. Erről még csak a legszűkebb berkekben esett szó, talán még az érintett sem tudja, hogy neve szóba került.

Az tény, hogy Bugovics doktor tíz évvel ezelőtt egyszer már indult szabad demokrata színekben – de akkor a parlamenti képviselőség volt a tét. Az igazgatói posztról önszántából leköszönő Bugovics Elemér nem egészen fél éve nagyon egyértelmű álláspontot képviselt a jövőjét illetően: a Kisalföldnek azt nyilatkozta, orvos akar lenni. Márpedig, ha ezen nem változtat, akkor egy megoldás marad: a párton belül kell valakit találni. Az első számú jelölt ez esetben Graffelner Kálmán városi elnök, aki a győri közgyűlésnek most is tagja. A baj csak az, hogy tudomásunk szerint Graffelner sem ragaszkodik a jelöléshez, ez esetben pedig újabb forgatókönyvet kell írni – van erre még bő fél évük.

A civilek többet tudnak

Furcsamód nagyobb a bizonyosság a civileknél. A győri közgyűlésben önálló frakcióval rendelkező Pro Urbe Egyesület december 12-én tartja tisztújító ülését, s az már most tudható, hogy nagy valószínűséggel az új elnök lesz a polgármesterjelölt, az elnökség pedig átalakul egyfajta kampánystábbá. A legnagyobb eséllyel Bárány István indul az elnöki tisztért: a bácsai képviselő frakcióvezetőként agilis tagja a győri képviselő-testületnek. A „régi" Pro Urbé-sok még mindig lehetőséget látnának Halbritter Mátyásban, de a Győri Keksz Kft. volt elnökét inkább csak alternatívának tekintik, s nem igazi ellenfélnek vagy ellenjelöltnek Báránnyal szemben.

Négy évvel ezelőtt a Győri Polgári Kör is indított polgármesterjelöltet az azóta elhunyt Sárai Anikó személyében. Úgy tudjuk, jövőre is lesz civil jelölt, de neve mögött már a zöldek szövetsége elnevezés áll majd. Mindez azt mutatja, hogy a Zöld Demokraták Szövetsége mellé sorakoznak fel a többiek – a többi között a Győri Polgári Kör. Jelöltekről is hallani: Oltyán Ferenc és Reuter György nevét emlegetik. De itt még valóban az egyeztetéseknél tartanak a felek, a döntést ők is jövőre hagyják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárd panelfelújításra

Öt év alatt csaknem hárommilliárd forintot fordítottak a megyeszékhelyen a panelépületek felújítására. A győri közgyűlés döntése alapján program a tervek szerint folytatódik. A testület azt is megszavazta, hogy folytatódjon a közösségi közlekedés továbbfejlesztésének tervezése, aminek leghangsúlyosabb eleme a villamosok győri bevezetése. Tovább olvasom