Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Civilek a Rómer Házért! - Szakács Imre reakciója

A Civilek a Rómer Házért cikkünkre Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke elküldte reakcióját. Levelét változatlan formában közöljük.

Portálunkon "Civil összefogás a Rómer Házért! Írd alá és csatlakozz!" című írásra reagált Szakács Imre, a megyei közgyűlés előke:

"Felismerve a Mediawave kulturális jelentőségét Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata anyagi lehetőségeinek függvényében a kezdetektől készséggel állt a fesztivál támogatói közé. Létrehozta a Rómer Ház Közalapítványt, amely a rendezvény hátterét biztosította a megyeszékhelyen. Tettük ezt mindmáig annak ellenére, hogy nem tartozott a kötelezően ellátandó feladataink közé.

Mostanra azonban a megyei önkormányzat csődhelyzetbe került, így a jogszabályban előírt kötelező feladatainkat sem leszünk képesek maradéktalanul ellátni. Ez a megszorítás különösen fájó módon érinti szociális és gyermekvédelmi bentlakásos intézményeinket, ahol embertársaink legszükségesebb ellátása is veszélybe kerülhet. Ilyen körülmények között ebben az évben önként vállalat feladatainkról le kell mondanunk.

Ismereteink szerint a Mediawave Fesztivál áthelyezte székhelyét Szombathelyre, ezért a Rómer Ház Közalapítvány további támogatását sem tudjuk vállalni.

Ám örömmel üdvözöljük azt a civil kezdeményezést, amely a győri underground kultúra megtartása érdekében szerveződött. Bízom abban, hogy ez a törekvés sikeres lesz és ez a civil összefogás jelenti majd a megoldás kulcsát."

dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke


Olvasóink írták

 • 17. szocdem 2010. január 11. 11:37
  „bereki65!

  Ezt nem hiszem! De ha tudsz valamit ami a vádiratot megindokolná, akkor tégy feljelentést - elvégre közpénzről (is) van szó... Vagy csak okosat akartál írni??? Az viszont csúnya dolog!”
 • 16. bereki65 2010. január 11. 11:30
  „Tisztelt Emberek !
  A "Rómer Ház" fedőnevű akció éveken keresztül közpénzek "felhasználásával" működött: vádiratba illő módon. A legenyhébb büntetés, ha eltakarodnak a színről...”
 • 15. -upho- 2010. január 08. 23:37
  „Zitus63, egy forumbejegyzes, egy komment egy cikkhez soha nem kovetelt pontosan azonosithato szemelyt. Ez nem errol szol hogy az emberek nem vallaljak a nevuket, egyszeruen az internet igy mukodik sok-sok eve. Miert is lenne szukseg ra?”
 • 14. Goldmund 2010. január 08. 10:14
  „Végül is Szombathely tárt karokkal fogadta őket. Gondolom, anyagilag is támogatja őket. Ott tellett rá, mert fontosnak érezték a vezetők. Pedig nyilván ott sem dúskálnak a pénzben jelenleg.”
 • 13. Zitus63 2010. január 08. 08:30
  „Tisztelt "turorudolf" és "tarcus" !

  Véleményüket teljes mértékben tiszteletben tartva csak annyit jegyeznék meg, hogy szerintem a legegyszerűbb megoldást választották, hiszen a névtelenség jótékony homályába burkolóztak. Sajnálom, hogy álláspontjukat névvel már nem merték felvállalni.

  Üdvözlettel: Ponty Zita”
 • 12. tarcus 2010. január 08. 03:38
  „Kedves Ponty Zita!

  Értem én, Önnek hivatalból meg kell védenie főnökét, ezért kapja a fizetését és próbálna csak egyetérteni az aláírókkal, másnap már be sem kéne mennie...ugyebár. Szakács Úr ismét tanujelét adta, miként kell egy politikusnak mellébeszélni és a "nesze semmi, fogd meg jól" választ adni, azaz a semmitmondás magasiskolája válaszának utolsó bekezdése. Őszíntén, én nem is számítottam másra, talán - ismerve Elnök Urat - a durva és gusztustalan példálózást elhagyhatta volna, tudomásom szerint a megye nem áll a csőd szélén, csak kézenfekvőbb erre hivatkozni. A város után a megye is csatlakozni látszik az underground "szubkultúra" kiebrudalásához Győrből, ez egy összehangolt akció, a vak is láthatja, mire megy ki a játék! A Fidesz városimage-ába nincs hely holmi liberális-cosmopolita-újhullámos elveket valló és ezeknek teret adó intézményekre, rendezvényekre, ha nyíltan ezt nem merik felvállalni, majd mondvacsinált indokokkal távolítják el ezeket, hogy aztán jöjjön a lojális virtsaft. Lásd Színház és még sok más!”
 • 11. nasi12 2010. január 08. 00:46
  „Szerintem kár zúgolódni!
  Panaszkodjatok a libatolvajnál, mért üríti ki még a város kasszáját is.
  A bűnöst rossz helyen keresitek.”
 • 10. Spitfire 2010. január 07. 21:56
  „köszönjétek meg a maszop-szadesz kormánynak a sok fröcsögés helyett!”
 • 9. hordópali 2010. január 07. 20:17
  „Bírd ki Imi!
  Jön Viki mindjárt és megment a csődhelyzettől!
  Lesz Kanaan!”
 • 8. Kissis 2010. január 07. 19:34
  „Szia Átlagember!

  Miből gondolod hogy Ő lesz Győr Polgármestere? Egyébként jobb volna mint a jelenlegi.”
 • 7. turorudolf 2010. január 07. 19:13
  „Kedves Ponty Zita!

  A gyermekekkel kapcsolatban a 6-os hozzászólás a mérvadó számomra is. Ezzel takarózni nem szabad. Lehet idekeverni akkor a megye által fenntartott múzeumokat, levéltárat és közoktatási intézményeket is. A Mediawavet idekeverni pedig szintén nem szükséges, pont az általam leírtak miatt. Ha nincsen a városban a Mediawave attól még az év 51 hetében van program a Rómerben, aminek vajmi kevés köze van a fesztiválhoz.
  Szívesen látnék egy kimutatást például arról, hogy a BBMMK programjaira hányan járnak a megye többi településéről. A Rómer Ház art mozija nem csak a megyéből, de a határon túlról is vonzza a közönséget. Ez tény. Meg az is, hogy ez az egyetlen ilyen jellegű mozi a városban, de a kistérségben is. Plusz a rengeteg rétegrendezvény is hasonlóan működik, azaz valóban megyei vonzása van a helynek. És a rétegrendezvényt most háromszor aláhúznám. Ez az, amit nem lehet piaci alapon szervezni, mert nem áll meg a lábán, ezért kell neki a támogatás. Az ilyen rendezvények pedig színesítik egy város és a régiójának kulturális kínálatát.
  Az a baj, hogy a kultúrában a szoros elszámolás és a pontos üzleti terv nem feltétlenül korrelálnak a közben előálló kulturális minőséggel, az elhivatottsággal és az odaadással. Nagyjából az összes művelődési ház tragédiája ebben rejlik. Szép az elszámolás, az alkalmazottak közalkalmazottak, ezért nem hajlandóak egy szalmaszálat sem keresztbe tenni törzsidejükön kívül. Érdekes lenne mondjuk egy hajnalig tartó koncertsorozat a BBMMK-ban. Szerintem a hely alkalmazottai rövid hatállyal mondanának fel.
  Plusz ha a BBMMK valóban nyitott a valódi kulturális értékek bemutatására, akkor sem tudna art moziként működni, mivel erre a technikai lehetőségek nem adottak. Így aztán a Rómer bezárásával az ilyen jellegű kulturális élménytől a város és régiója azonnal meg lenne fosztva.”
 • 6. szocdem 2010. január 07. 16:56
  „Kedves Zitus 63!

  Természetesen nem vitatom, hogy a megyének komoly financiális feladatokat kell ellátnia sok területen, ám azt mindenképpen le kell szögeznem: az éves költségvetés összeállításánal ha fel kell áldozni valamit, azt úgy kell tenni, hogy az ne " fontos eret vágjon"!
  A Mediawawe Fesztivál nem csak néhány ember megélhetési forrása, de a városnak - így a megyének is - fontos turisztikai eseményeként, valamint a város image fontos részeként funkcionált. El sem hiszem, hogy ez öt millió fotintot ér a megyének! Biztosan van a megye költségvetésében olyan tétel, ami fedezné ezt a pénzt, bár a hazai közállapotokat ismervén joggal lehet attól tartani, hogy az épp azért nem került a Rómer ház Alapítvány sorsára, mert személyes, conexus jellegű érdekeltségeket sértene.
  Szomorú, hogy erre a szakításra sor került, a miértek szinte már nem is lényegesek. Az a kérdés hogy a nemzetközi pénzügyi hisztériában (egyesek válságnak nevezik) mit véd meg a közhatalom, - a megye- ha a polgárait, meg a kulturális értékeinket sem? Még szegényebbek lettünk.
  A szociális intézmények kis lakóit ide keverni szerintem sem ildomos - erről Szakács Úr szükség esetén Szűcs Erikával, vagy a mindenki szakértőjeként megismert Bajnai Úrral kellene hogy diskuráljon - magyarázatként pedig teljesen elfogadhatatlan, közönséges manipuláció. Ettől (sokkal) többre is telhetett volna - anyagilag és emberileg egyaránt- az ország leggazdagabbnak számító régiójában!

  Tisztelettel: Arady Pál
  SZDP Győr”
 • 5. Zitus63 2010. január 07. 16:16
  „Tisztelt "turorudolf"!

  A hitelesség és a korrekt tájékoztatás érdekében azt kell írnom Önnek, hogy bizony Szakács Imre nem keveri a szezont a fazonnal. Való igaz, hogy a Mediawave egy egész hetes rendezvény, ám annak szervezése, előkészítése hosszú -hosszú hónapokig tart. A Rómer Ház Közalapítvány éppen ehhez a tevékenységhez biztosított bázist, hátteret hosszú éveken keresztül, miután a Rába Mozi, mint egykori központ megszűnt. A Bartók Béla Művelődési Központ (ami egyébként már nem a megyei önkormányzat intézménye, hanem az önkormányzat egyszemélyes tulajdonában álló nonprofit kft. ) a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladatok ellátásában működik közre. Szoros elszámolással, komoly üzleti terv alapján.
  Az ellátottak, gondozottak helyzetének említése nem gusztustalan, hanem TÉNY. Ha esetleg a koroncó-zöldmajori, a táplánypusztai, a soproni vagy a pásztroi intézményekbe ellátogatna, akkor talán párhuzamot tudna vonni, összehasonlítást tudna tenni fontosság tekintetében. Egyébként a BBMMK nyitott volt eddig is, és nyitott lesz a jövőben is a valódi kulturális értékek bemutatására.

  Tisztelettel: Ponty Zita, megyei sajtóreferens”
 • 4. turorudolf 2010. január 07. 12:55
  „Szakács Imre helyében nem keverném össze a szezont a fazonnal. A Mediawave - Fényírók Fesztiválja egy egy hetes rendezvény, amit a Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány szervez. Az igaz, hogy helyszínként a Rómer Ház is szerepel a programokon. Viszont a Rómer Ház egy művelődési ház jellegű intézmény, amit meg a Rómer Ház Közalapítvány kezel. A két szervezet között lehet hogy voltak személyi átfedések, de a profiljuk és a céljuk más. A Rómer Ház egy közművelődési célokat szolgáló intézmény. Egész évben ezt a célt szolgálja, úgyhogy az érvelés sántít. Nem is kicsit, nagyon. A szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek idecitálása meg egyenesen gusztustalan. Gondolom senki nem számolta ki, hogy az ötmilliós támogatás mekkora pályázati pénz és mekkora érték megteremtését segíti elő egy évben. Gondolom senki nem vetette össze a megye másik köművelődési célokat szolgáló intézményének a BBMMK-nak az adatait a Rómerével (támogatás mértéke, megvalósult programok száma, stáb nagysága, bevétel, pályázati pénzek aránya ésatöbbi ésatöbbi). És arra is kíváncsi lennék, hogy mennyien mozdulnának meg a BBMMK bezárása ellen...”
 • 3. átlagember 2010. január 07. 11:52
  „Most még, de lassan polgármester titulussal ír majd alá.”
 • 2. Goldmund 2010. január 07. 11:27
  „És a város önkormányzata? Ők is csődben vannak?”
 • 1. Hozzászóló 2010. január 07. 09:32
  „A "megyei közgyűlés előke"? Szép rang.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csepp a tengerben: 1300 km-nyi útfelújításból csak 21 km jut megyénkre

Jó hír, hogy 1300 km-nyi mellékút jobb állapotba kerül hazánkban idén, rossz, hogy ebből mindössze… Tovább olvasom