Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Civilek a falvakért és a fiatalokért

„ Helyi, regionális és nemzetközi ifjúsági együttműködések szerepe a vidéki települések fejlesztésében” címmel tartottak civil szervezetek szakmai napot Börcsön.
Az Ifjúsági Szövetség a Kisalföldi Régióért (Iszkiri) és a Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület mutatta be megvalósított programjait nemrégiben. A civil szervezeteknek meggyőződésük, hogy valamennyi település életében meghatározó a helyi közösségi élet szereplőinek összefogása, amit erősíthet a régiók közötti együttműködés.

A Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület „Kapcsolatépítés, egymástól tanulás a megfiatalodott ifjúsági szervezetekben – avagy mit kaptunk az előző generációktól" című projektje 2,7 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Civil Alapprogramtól. A civileknek egymás megismerését célzó rendezvényeket, képzéseket szervezett, a tapasztalatokról információs kiadványt készített. „Szervezetfejlesztés és koo-

peráció a helyi civil szervezetek együttműködésének fejlesztésére Börcsön" című projektje 1,2 millió forint támogatást kapott. A faluban ugyanis hat civil szervezet működik, de korábban nem mindig egyeztették programjaikat. A támogatás révén sikerült megteremteni a forráskoordinációt, bemutatkozó kiadvány készült a településről.
Szintén a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatain szerepelt sikeresen az ugyancsak börcsi székhelyű Iszkiri. „Egy az utunk – civil szervezetek együttműködési lehetőségei régiókban" címmel 2,9 millió forintot nyert; találkozókat szervezett a tapasztalatcsere céljával. „Segítség a segítőknek – ifjúságsegítők régiók közti együttműködése, képzési programja" címmel 3 millió forintot kapott, hogy több országrész ifjúságsegítőinek együttműködését fejlessze, kapcsolati hálót alakítson ki.
Ez a négy projekt alapozta meg az „Iszkirivel a határ menti osztrák–magyar ifjúsági szervezetekért" című pályázatot, amire az Interreg III, a Magyarország–Ausztria program 14,5 millió forintot biztosít. A börcsiek most kezdtek a megvalósításba felmérések, adatbázis készítésével. Később segítőhálózatot szerveznek, tanácsadólistát állítanak össze, népszerűsítik a mintaértékű kezdeményezéseket. Keresik a pályázatban foglaltak megvalósításához a partnereket, ifjúsági szervezeteket. Az érdeklődők jelentkezhetnek a 96/350-884-es telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz veled, Harmónia?

Mi lesz a marcalvárosi Harmónia Áruházzal? Örültünk, amikor megépült, de az utóbbi években mindig… Tovább olvasom