Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Civil szervezetek Csipkerózsika-álma

Győr-Moson-Sopron - Ötvenhat civil szervezet – köztük a bőnyi Csizmás Kandúr Alapítvány – szűnt meg a megyei főügyészség kezdeményezésére, mivel évek óta nem működtek ténylegesen.
Jó pár olyan civil szervezetet is megszüntettek, ami tíz vagy tizenöt éve nem működött ténylegesen: vagyonát vagy célját elvesztette, esetleg tagjai szétszéledtek, szabályos adminisztrációt meg jóformán soha nem végzett. Beszédes példa az a tekeklub, amelyet egy nagyvállalat dolgozói hoztak létre, ám míg az anyacég már évekkel ezelőtt bezárt, a klub névleg tovább élt. Jobbára kisebb egyesületekről, sportkörökről van szó, mert leegyszerűsítve a dolgot, sokan azt hitték a rendszerváltás után, hogy jogi személyként könnyebben boldogulnak a terembérlettel, esetleg támogatókra is lelnek. Hogy mekkorát tévedtek, azt a számok bizonyítják.

Dr. Judiné dr. Vida Angéla megyei főügyészhelyettes a Kisalföldnek elmondta: évről évre erre a sorsra jut a vizsgált szervezetek egyharmada, így volt ez most is: 146 egyesületből, alapítványból és közalapítványból 56-ot kellett megszüntetni, és a civil szervezetekhez tavaly 141 intézkedést adott ki az ügyészség. Ugyanakkor ez a drámai arány nem jellemzi általában a civil életet, hiszen amikor az ügyészség „takarítást" kíván végezni, koncepció szerint választ célpontot. Nyilván gyanús az a szervezet, amely évek óta nem választott képviselőt, vagy amelyik a nyilvántartás szerint olyan utcában található, aminek már vagy tíz éve megváltozott a neve. A rendszerváltás után egyébként 3826 egyesület, alapítvány vagy közalapítvány alakult a megyében, ebből ma már csak 2824-et tartanak nyilván, és az évek során 2860 esetben kellett intézkedni. Még a nagy támogatottságú, kiemelten közhasznú szervezeteket is figyelmeztetni kell az igen szigorú könyvelési, adminisztrációs szabályokra – mondta a főügyészhelyettes.

De vannak egyéni sorsú szervezetek is, mint amilyen a bőnyi Csizmás Kandúr Alapítvány. Mint köztudott, az állatmenhely vezetője, Eva Rhodes az ősszel nyomtalanul eltűnt, s nélküle az alapítvány nem tudta fenntartani magát. Miután az engedély nélkül működött telepen maradt állatok gazdára leltek, a szervezet igyekezett nullszaldósan zárni pályafutását. Új képviselője befizette az együttesen több százezres közüzemi díjakat, a főügyészség keresetére pedig idén törölték a nyilvántartásból a szervezetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb áldás Havasinéra

Nem hallgatja meg újra az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a Legfelsőbb Bíróság elnöki… Tovább olvasom