Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Civil összefogás a Rómer Házért! - Írd alá, és csatlakozz!

Egy fillért sem kap idén a Rómer Ház, Győr egyetlen underground kulturális intézménye a megyei önkormányzattól. Jótékonysági feszt: jan. 22-23.


A Rómer marad, a pénze nem, írtuk néhány héttel ezelőtt, amikor a megyei önkormányzat úgy döntött, a korábbi ötmillió forintot nem kapja meg Győr egyik kulturális bázisa. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke megerősítette, a közalapítványnak folyósított ötmillió forintot a 2010-es költségvetésbe már nem terveztük be, ez már tény.˝

A hír után néhány héttel a Rómer Ház falára hatalmas plakát került. A felirat szerint: „Egy fillért sem kap idén a Rómer Ház, Győr egyetlen underground kulturális intézménye a megyei önkormányzattól. Ez konkrétan ötmillió forint mínuszt jelent. Oldalakon keresztül tudnánk sorolni, hány költő olvasta fel itt először verseit, hány zenekar tartotta itt első koncertjét, hány alkotónak volt itt az első kiállítása. Itt ugyanis emberközeli és személyes légkör fogadja nem csak a fiatalokat, hanem minden a kultúra és a művészetek iránt érdeklődő látogatót, lehetőséget biztosítva ízlésük fejlesztéséhez, formálásához. Természetesen a Rómer Háztól ilyen célok mellett nem várhatjuk, hogy önfenntartó legyen, mint ahogyan ezt a többi kulturális intézménytől sem várjuk. Azt azonban látni kell: a támogatás megvonása a ház működtetésének ellehetetlenítését jelenti. Ezt azonban nem hagyjuk! Állj ki a Rómer jövőjéért! Támogasd aláírásoddal azokat, akik azért dolgoznak, hogy a Rómer megmaradjon!"


A Facebookon a Rómer Ház kluboldalához négy nap alatt 350-en csatlakoztak - tudtuk meg Koch Barnabástól.

A plakátot már többszázan írták alá, és ez még csak az események kezdete - áll a kezdeményezők közleményében. "A következő hetekben megmutatjuk, mire képesek azok, akik szeretik a Rómer Házat. Azok, akik egyáltalán nem szeretnék, ha a győri underground központja nem tudna rendesen működni."A szerkesztőségünkben eljuttatott levél hangsúlyozza: a Rómer Ház és vele a győri underground kultúra ügye nem lehet egyes politikusok szűklátókörűségének áldozata!

Koch Barnabás azt is elmondta, január 22-23-án jótékonysági fesztivált szerveznek, s a bevételt a Rómer Háznak ajánlják fel. A kétnapos rendezvényen nagyrészt győri zenekarok lépnek színpadra, de a zenei kínálaton kívül más kulturális rendezvény - kiállítás- is helyet kap. "Megmutatjuk, hogy van a városban és a régióban olyan közönség, amely fogékony a jazz-re, a rockra, a népdalokra, az irodalomra" - emelte ki Koch Barnabás. 

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. miro132 2010. január 07. 15:15
  „aláirás helyett a perselybe kellen pénzt dobni nem ? a másik pénzéből könnyü mulatni nem?”
 • 27. rick 2010. január 07. 09:56
  „26.

  Mennyit ad a város/megye pl. a múzeumok működéséhez? A művközpontokhoz? Mennyit ad a sportlétesítményekhez? Van a múzeumban belépő? Abból fizetik a személyzetet? A színházbelépő "bizniszből", meg a büféből futja a bérekre, rezsire?

  Ha a múzeumokat belépőből kellene fenntartani, mi lenne? Nem lenne történelmünk? Kiszórnánk a kukába a régi "limlomokat" amire alig páran kíváncsiak?

  Persze, lehet mondani, hogy keressenek támogatókat. A támogatások, adományok után járó adókedvezményt viszont eltörlik.

  Kérdés, hogy vajon lenne e gondja mondjuk a Rómernek, ha eldönthetné mindenki, hogy a teljes befizetett adóját mire költsék el? Valószínűleg nem. Biztos sokan nem támogatnák, de aki igen, abból vígan ellenne.
  Kérdés, hogy ugyanez elmondható e minden olyan intézményre, amelyik adóforintból támogatást kap.”
 • 26. sturzi 2010. január 06. 23:25
  „1. Van a Rómernek bérleti díja?
  2. A személyzetet nem lehet a fogyasztás generálta haszonból fizetni?
  3. A fellépőket belépődíjból?

  Ha Nem Igen Igen a három válasz, akkor nem látom, mi a probléma, sőt, nem tudom elképzeni, hogy ne termelne profitot.

  Ha van bérleti díj, akkor az a kérdés, hogy mennyi, és mekkora forgalom kell ahhoz, hogy azt ki lehessen termelni. Ez a forgalom megvan-e. Ha megvan, nincs probléma. Ha nincs, érdemes lehetne "reklámozni" a helyet annak ellenére, hogy az underground népszerűsítése groteszk, önmagának ellentmondó törekvés?
  Az a fő kérdés hogy mi a fontosabb, Undergroundnak maradni, és ezzel megtartani a klasszikus "sírva vigad a magyar" felfogást, vagy terjeszteni az általunk kutúrának nevezett alkotásokat, népszerűsíteni azokat és befogadni, bíztatni új irányokat képviselő művészeket? És ezzel kockáztatni az underground jelleget. mert ha bejön, az bizony mainstreammé válhat!!

  Van a Rómerben biznisz?”
 • 25. Spitfire 2010. január 06. 17:31
  „nekem is hiányoznak majd a koncertek, de nem állami feladat, mások szórakozásának biztosítása. sajnos a médiában úgy jön le hogy bezár a Rómer, de igazság szerint meg kellene vizsgálni, hogy az eddigi üzemeltetők hová rakták az eddig befolyt bevételt! arról senki sem beszél hogy évekig élősködtek rakta a Médiawave-es Hartyándiék!”
 • 24. Dew 2010. január 06. 17:15
  „"Már bocsánat, de mire való az állam?"
  Az állam arra van, hogy az állam által elvégzendő feladatokat ellássa. Nem Józsi bácsi feladata lebetonozni az előtte futó utat, egészen egyszerűen, mert az nem az övé, hanem vagy az önkormányzaté, vagy a Közútkezelőé. És ugyanezért nem felétlenül kell támogatnia a Rómer házat, mert az ott keletkező profit nyilván nem az államé. Ennyi erővel simán kuncsoroghatna állami támogatásért mondjuk a Vertigo, mert ott szokott néha menni minőségi elektronikus zene, a Bartók elején lévő nemtudommianeve hely, mert ott meg gyakran vannak rockkoncertek, a Bridge, mert egyetemi szakeseket rendez, stb. És akkor minden adó csak szórakozóhelyekre menne el. Elvégre a kultúra elég tág fogalom.

  Azt kellene már végre ráébredni, hogy nálunk semmit sem lehet az államtól elvárni. Tenni kell azért, ha nekünk kell valami. Ha kell alternatív szórakozási lehetőség, és van rá igény, akkor valószínűleg lesz is ilyen szórakozási lehetőség. Csak áldozni kell érte, tettekkel vagy anyagiakkal. Nem pedig várni a sült galambot, mert úgysem fog jönni. Ilyen szempontból én nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy közpénzt juttassanak a Rómernak, de ennek ellenére szeretném, ha megmaradna, ezért ha egy mód van rá, szeretnék ott lenni a bulin, hogy amennyire tudom, támogassam a helyet. De ha ez a hely nem képes kitermelni egy olyen réteget, amitől önfenntartó lenne, ha a rómeresek nem tartják érdemesnek, hogy támogassák akár azzal, hogy mondjuk emelt áron vegyék meg a sört, akkor felmerül a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán fenntartani.”
 • 23. susu77 2010. január 06. 16:44
  „t-a-ibi:

  Be kell bizonyítani, hogy fennmarad támogatás nélkül is?!?

  Már bocsánat, de mire való az állam? Nem olyan dolgok megvalósítására, amire az emberek szűklátókörűségük, és egyebek miatt nem hajlandók maguktól? Ha Józsi bácsi azt mondja, ő nem aszfaltozza le az utat a háza előtt, akkor szűk látókörű, hiszen arra már nem gondol, hogy a kenyeret a boltba azon az úton viszik. Aztán csodálkozik, hogy miért olyan drága a kenyér, odáig már nem jut el, hogy azért, mert félévente kell új teherautót vennie a szállítónak. De kórházat sem fogsz építeni, ha egészséges vagy, nem igaz?

  Az állam feladata pont az lenne, hogy az amúgy profitot nem hozó, de mégis szükséges dolgokat megvalósítsa. Azért szed be adót, hogy legyen miből. Kultúrára szükség van, és hosszútávon valódi profittá válik, ha egy szakembernek jobb ötletei vannak, mert nyitottabb más dolgokra, mert kiegyensúlyozottabb, mert van lehetősége választani magának szórakozást, és nem az otthon és a munkahely között ingázik.

  Mondjuk mi van, ha az állam az iskolákat sem támogatja? Akkor nincs oktatás, mert a szülőknek nincs miből kifizetni a havi 100 000 Ft-ot?
  Azt is lehet mondani, hogy ilyen formában nincs rá igény? Vajon ha megkérdezünk egy kisiskolást, hogy kelljen-e tanulni olvasni, vajon milyen mértékű igényt lehet felmérni? Vagy ha egy felnőttet kérdezünk meg, hogy milyen igény van az adózásra, és milyen igény van az ingyen sörre, akkor mit kapunk? Az igény határozza meg, mi az állam feladata? Igen, de nem ilyen konkrétan.

  Kell, hogy legyen egy hely, ami alternatívát jelent a diszkó-kocsma-shoping center világával szemben. Ha van alternatíva, akkor lesz ember, aki ezt választja, hirdeti, és aki jó példaként további embereket vonz át. Ez támogatás nélkül nem megy, és lassan kiheréltek már minden egyéb lehetőséget.”
 • 22. IV.Béla 2010. január 06. 12:37
  „t-a-ibi!
  "Be kell bizonyítani---- támogatás nélkül is fennmarad! Ha nem,- akkor nincs szükség rá!" Az általam írt dolgokkal ugyanez a helyzet, egyik sem marad fent támogatás nélkül.
  Egyébként az államnak, a városnak kötelessége támogatni a kulturális lehetőségeket éppúgy, mint a tömegközlekedést vagy az egészségügyet, főleg, ha veszteségesek lenének amúgy.

  Mankapunka!
  Átnyergelt az írásról a drogokra, az meg veszélyes üzem. Nem is hallottam róla már olyan 700-800 éve. Kezdek aggódni miatta.”
 • 21. daniferi 2010. január 06. 05:16
  „Jól értem, hogy egy profitorientált szórakozóhely a várostól kapott 5 milliót évente és baj, hogy most már nem kapnak?”
 • 20. Mankapunka 2010. január 05. 22:50
  „Anonymus merre jár Béla???”
 • 19. t-a-ibi 2010. január 05. 22:26
  „18. hozzászólás IV.Béla

  Hát én egy szóval sem írtam, hogy szüntessük meg.
  Bizony ki az ágyból és tevékenykedni, -rajta tessék.”
 • 18. IV.Béla 2010. január 05. 22:02
  „t-a-ibi!
  Tudok jobbat! Szüntessük meg az összes vasútvonalon a személyvonatokat, mert mind veszteséges. Szüntessük meg az állami kórházakat, mert veszteségesek! Szüntessük meg az országot, mert veszteséges! Ki az ágyból, hipp-hopp!”
 • 17. t-a-ibi 2010. január 05. 21:16
  „Be kell bizonyítani---- támogatás nélkül is fennmarad!
  Ha nem,- akkor nincs szükség rá!
  Egyébként, lehet pályázatokon indulni.
  Nem kel a sült galambot várni, sértődöttet játszani.”
 • 16. tinka 2010. január 05. 21:09
  „Annak ehhez szerintem semmi köze nincs. Nem az itt a perdöntő.
  Úgy látszik egyik városi gurunak sincs zenész fia, vagy verselő unokája, vagy akárkije, aki érdekelt lenne pl. a Rómerban.”
 • 15. Spitfire 2010. január 05. 21:00
  „köszönjétek meg Bajnai elvtársnak, aki sokkal kevesebb pénzt ad az önkormányzatoknak 2010-re, ennyi!”
 • 14. IV.Béla 2010. január 05. 20:34
  „12. RedMax! Potenciális! Po-ten-ci-á-lis!”
 • 13. puncs 2010. január 05. 20:06
  „Én is el tudnám mesélni azt a történetet, mikor sok évvel ezelőtt a K... Napok keretén belül a ma már művészi pályára lépett tanítványom filmjét hogyan nem tudtuk bemutatni a Rómer Házban; hogy álltunk leforrázva, csalódottan toporogva, és senki sem segített semmiben. Ennyit erről az egészről. A kultúrát pedig ebben a városban csak emberekben találni!!!”
 • 12. RedMax 2010. január 05. 19:41
  „10. Kár, hogy a NewYorkerben vásárlók max 10%-ának van szavazati joga... meg az eladóknak és a biztonsági őrnek...”
 • 11. Agent 2010. január 05. 19:33
  „10. meg a szomjas krokodil kocsmát újvárosban:):)”
 • 10. IV.Béla 2010. január 05. 19:27
  „Sajnos nem jelent nagy szavazóbázist a Rómer, így nem is kell támogatni. Javaslom Fideszéknek, hogy szponzorálják az Árkádot, a Newyorkerben millió potenciális szavazó mászkál!”
 • 9. Agent 2010. január 05. 19:13
  „Utánozhatatlan hangulatú hely, sokat jártam oda, koncertre, moziba, szilveszterezni, vagy csak beülni beszélgetni egy jót házisör és pirítóssal kínált olajban eltett pikáns juhsajt mellett, vesszen aki a vesztét akarja.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önt is elviszik a budapesti koncertre!

Buszjáratot indít a Győri Filharmonikus Zenekar a február 16-án, Budapesten tartandó koncertjére. Tovább olvasom