Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Civil léleképítők

Győr - Emma élete a betegségével kettétört. A fiatal, érettségi előtt álló lány sorsára – az orvosok által megállapított skizofréniájával – pecsét került. Nem tanulhatott tovább, leszázalékolták, s a drámai helyzet nemcsak neki, családjának is komoly nehézséget jelent.
A mentálisan sérült betegek hozzátartozóinak Kálvária Közhasznú Egyesületét öt éve azok a szülők hívták életre, akik naponta hasonló problémával néznek szembe: skizofrén vagy mentális zavarokkal élő gyermekeiket nem adják intézetbe, erejükön felül gondozzák, látják el övéiket.

– Az anyagi helyzetünkre jellemző, hogy idén nem tudtuk meghosszabbítani a pszichopedagógusunk szerződését, így akadozik a betegklub működése is – fogalmazott dr. Varga Tiborné, a Kálvária egyesület elnöke. – Célkitűzéseinket mégsem adjuk fel, hisz az érintett szülők egymásnak is tudnak segíteni, szakirodalmat cserélünk, s az érdekérvényesítésben is támogatjuk a szülőtársakat.

A mentálisan sérült fiatalt nevelő, gondozó szülők rendkívül leterheltek, sok esetben (bár erről nem szívesen beszélnek) a házastársi, élettársi kapcsolat is rámegy egy-egy tragédiára.

Dr. Gyurcsó Mária gyermek- és felnőttideggyógyász alapító támogatóként is részt vesz a civil csoport munkájában. A főorvos szerint alapvető problémát jelent a kapcsolatteremtés hiánya mind az érintettek, a szakemberek, valamint a nyilvánosság között. Utóbbi már csak a kapaszkodók, a kiútkeresés miatt is létfontosságúvá válhat.

A főorvos havi rendszerességgel fogadóóra keretében segít a hozzátartozók kérdéseinek megválaszolásával, s hasonló támogatást ajánlott fel dr. Feller Gábor pszichiáter, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház I. számú pszichiátriai osztályának vezető főorvosa is.

– Szemléletváltásra lenne szükség a téma kapcsán – szögezte le a kórházi ügyeletből érkező főorvos. – A lélekgyógyászat nagy változásokon megy keresztül, reményeink szerint Győrben ez pozitív irányú: a közösségi pszichiátria elve alapján egy terápiás közösség alakulhat, amelynek legfontosabb láncszeme a beteg, azután a hozzátartozó, majd az orvos. A közösségi pszichiátria bevallom, a kedvenc témaköröm, s reményeim szerint a hozzátartozókkal együttesen végzett munkával, beszélgetéssel előbbre jutunk, így a Kálvária egyesület munkáját hatékonyan segíthetem.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. március 20. 09:11
    „Természetesen a kedves Újságírónőnek van még egy hasonló sorsú emberi esetrő is tudomása csak, azt nem közölheti sehol! Szintén veleszületett elmebeteg, aki a közvélemény hiánya miatt a börtönöket járja a gyógyintézetek helyett! Ez eset "főszereplője" a 27.életévét is betöltötte már. Viszont az elmélye még a gyermekkorból sem lépett ki. E miatt több mit hatévet a börtönbe töltött!
    Az általános iskoláit is mint phsziátriai iskolákban kegyelemből szerezte meg. Érettségiről szó sem lehet nála! Viszont az ösztöne és némi teátrális képessége miatt a bűn utjára lépett! Azárvaellátás megszünével autómatikusan kapta a III. fokú rokkantsága miatt a rokkantnyugdíjat, míg, azt el nem vették tőle az állapotváltozása nélkül.A családi kötelékből kiszkitották és csalások sorozatára tanitották be! Az, hogy elmebeteg senkit sem érdekelt igazán! Lényeg, hogy egy-egy időre elzárják. S ha kiszabadúl ismét rászabaditják a védtelen többnyire idős emberekre és kicsalja a pénzüket. Amit elszednek tőle a betanítói.
    Börtönbe mindíg Ő kerül, s állapota egyre csak romlik De kit is érdeket ez manapság? dr. Gyurcsó Máriát meg sem hallgatják az illetékesek, sőt azzal sem törődnek, hogy az e páciensnek az anyja is tönkre megy és e rendszer áldozatává válik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a város peremére

Győr - A likócsi segítőház mosógépet vásárol a történelmi egyházak által adventkor gyűjtött 204… Tovább olvasom