Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Civil értékrenddel várják vissza a tagokat

Győr - A Pro Urbe háza táját egy kissé megrázta, hogy a mostanában gyengélkedő egyesületből kilépett Ferenczi Tamás, ezzel megszűnt a kétfős városházi frakció. Viszont többek közt visszatért tagnak a korábban lemondott elnök, Mikóczi Tamás, ma pedig közgyűlést tartanak, amelytől megújulást várnak.

Mészáros József, a Pro Urbe Egyesület elnöke megválasztása óta a régi elnökséggel dolgozott együtt. A győri közéletben a rendszerváltás óta szereplő, a közgyűlésben hol a mérleg nyelveként, hol erős érdek-képviseleti társaságként emlegetett egyesület belső életét, még ha nem is voltak ezek publikus események, viták borzolták.

Lapunk információi szerint leginkább arról, hogy mennyire kell politikai irányban elhajolni a tagságnak és a tagságot listás képviselőként a közgyűlésben képviselő embereknek. Ma tisztújító közgyűlést tart a Pro Urbe. Mészáros Józseffel erről és a jelen helyzetet követő jövőről, terveikről beszélgettünk.

– Kilencfős elnökséget választunk, ahogy szokás, demokratikus módon. Jelzésértékű, megkeresésünkre Mikóczi Tamás, aki a korábbi elnök volt, és kilépett a Pro Urbéból, visszatért hozzánk. Tamás köztiszteletben álló, civil értékeket valló tagtárs, akire egyesületünknek hosszú távon is nagy szüksége van. Az ő visszatérése kapcsán is azt példázzuk, szükségünk van a régi tagokra, akik eltávolodtak, mert azt látták, elvesztette az egyesület az alapítók által megfogalmazott irányt.

A Pro Urbénak papíron közel kétszáz körüli tagja van, eddig két fővel, korábban nagyobb súllyal volt jelen a közgyűlésben.

– A magam részéről mindig az integrálásra törekedtem és törekszem. A Pro Urbe az a szervezet, amely a civil értékrendet, a város, a városban élő emberek érdekeit támogatja. Nekünk nem szabad elkötelezettnek lenni egyik irányban sem, együttműködni azokkal kell, akik azt akarják, mint mi, Győr polgárait képviselni, az ő érdekeiket védeni – mondta el Mészáros József, majd hozzátette: – Egyesületünk életében az elmúlt néhány év visszaesést jelentett. Ez a képviselőink számában is megmutatkozott, de a belső életünkben még inkább. Kevés rendezvényünk volt, elmaradtak a szakmai viták, a fórumok. Bízom benne, az új elnökség ezen is lendíteni fog majd.

Az egyesület vár mindenkit, akiben van önzetlen tenni akarás. Azt szeretnék, ha a civil kurázsi, a civil értékrend újra markánsan jelenne meg a győri közéletben.

– Nagy felelősségük van a vezetőknek, nekem is. Azt szeretném, ha újra egy integráló, nem megosztó szervezet lennénk. Tagjainknak nem kell ezentúl külön utakat járni, hiszen minden véleménynek helye van, de csak a közös akaratot lehet jól és hatékonyan képviselni. Aki kilépett közülünk, hadd menjen, bár ha tenni akart volna eddig lett volna rá lehetősége. Letisztulunk, akik maradtak, azok dolgozni szeretnének.

Remélem, egyre többen értelmét látják, hogy sorainkba lépjenek, az ő megnyerésük és aktivizálásuk nagy feladat lesz.

Közel két év múlva önkormányzati választás. Az új elnökség az új elnökkel, a visszatért régivel nyilván gőzerővel készül erre is. Mert ha nincs közgyűlési képviselet, még jobban elgyengülhet a Pro Urbe.
A választásokon számos párt és egyesület megegyezik egymással a jobb eredmény érdekében, kérdés, lesz-e ilyen a Pro Urbénál.
„A tagság akarata fog érvényesülni. A mi egyesületünk Győrért szeretne tenni. Törekszünk arra, megtaláljuk a közös hangot azokkal szervezetekkel, személyekkel, akik pártpolitikától mentesen, önzetlenül szeretnének tenni a városért. Mivel a frakció megszűnt, az eddigi megállapodásai is érvényüket vesztették. Ettől függetlenül azt mindig tudni fogják a közgyűlésben, mikor melyik ügy mellé állunk."

Olvasóink írták

 • 2. marimola 2009. január 27. 21:31
  „Kedves Tamás!
  Napok óta figyelem a Pro Urbéből való kilépésed fejleményeit. Beszélsz tisztességről, meg becsületről. Azt mondod, új lokálpatrióta egyesületen gondolkozol, ahol képviselheted a győrieket. Melyikeket, akik nem adták meg számodra a 2006-os választáson a kellő számú kopogtató cédulát? Mert ha igen, akkor miért jöttél hozzánk az utolsó este közel száz kopogtató céduláért?
  Kihez fogsz menni majd 2010-ben? Fúként úgy, hogy nem is vagy győri!!!
  Mert minket elárultál azzal, hogy az általunk adott szoci kopogtató cédulákkal juthattál szóhoz, majd a képviselő társaid által pedig a Városházára, akiket elárulva paktumot kötöttél a FIDESZ-el. Persze erről még a saját csapatod is utólag, a médiából értesült! Csodálkozol, hogy elkergettek? Ezt a színjátékot amit csinálsz, egy értékrendeket képviselő csoport sem tolerálja. A tisztesség, becsület és etikára még annyit, a választás finisébe még velünk akartál szövetséget kötni!
  Ha úgy érzed, jogtalanok ezek a sorok, akkor az általam leírtak jogi viszonylatát is vállalom. Csodálkozom, hogy a ,,tieid" ezt még nem vetették fel neked. Bár ami késik nem múlik!
  Nekem a hitelt, becsületet és emberi értékeket elveszítetted.
  Mindezeket a jóérzés miatt tudatom veled és azokkal, akiket megint át akarsz verni. Egyszer minden véget ér, ezt neked is tudnod kell.........”
 • 1. Derekas 2009. január 27. 17:53
  „Kedves Fábián Úr!
  Azt gondolom, a média bomlasztó szerepe a cikkéből tökéletesen kisugárzik.
  Ön a PRO URBE 2006 évi PR vezetője volt. Most pedig el sem ment a PRO URBE tisztség választó ülésére, ahol még ennyien, közel 50 fő, orvosok, tanárok, művész emberek, iparosok, kereskedők, igaz lokálpatrióták vettek részt! Ismét megjelentek azok az alapítók, akiket éppen Ferenczy önjelőlt ügyvezetősége, hatalmaskodása távolított el az Egyesülettől.
  Ön pedig nem erről ír, hanem politikai megfelelőségből, egy gonoszkodó bevezető sorral kezdte a cikket:

  "Pro Urbe mostanában gyengélkedő egyesületből kilépett Ferenczi Tamás, viszont többek közt visszatért tagnak a korábban lemondott elnök, Mikóczi Tamás." Azt kellett volna a tárgyilagosság igényével írni, hogy " Ferenczy Tamás basáskodása miatt meggyengült a PRO URBE ! A decemberi közgyűlés kirakta szűrét, majd ezen megsértődve, két barátja követte! Több százból 3 ember távozása és a két évig Ferenczy vezette PRO URbe Egyesület valóban leült! De amikor a tagságnak módjában állt, azonnal talpra ugrott mindenki, söprűt, lapátot ragadott és a szemetet ajtón kívülre rakta! Jobb helyeken ezt hívják takarításnak!
  Szívesen látják bizonyára egy objektív tájékoztató beszélgetésre az új erőre kapott, lokálpatrióta Egyesületbe, ahol politika mentes Győrért dolgoznak a valóban győri emberek.
  Megjegyzem, az Ön édesapjának szavazatai is kellettek a Ferenczy úrnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már tényleg eladó a reptér

Győr–Pér - Kiírták a péri repülőtér eladására vonatkozó pályázatot. A tulajdonosok biztosra… Tovább olvasom