Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Citromdíj a Frigyes-laktanyának

Műemlékkárosításért citromdíjat osztott egy szakmai testület a győri Frigyes-laktanya tulajdonosainak.

Citromdíjat ítélt oda a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottsága a győri Frigyes-laktanyának és a Schlichter-villának. A szervezet nem az épületek állapotát, hanem azok károsítását találta „elismerésre" méltónak.

Winkler Gábor
Az ICOMOS – amely hivatalos tanácsadói testületként részt vesz a Világörökség Bizottság munkájában – idén először adományozott Citromdíjat Magyarországon. A szervezet hazai bizottsága több kategóriát hirdetett meg – a március végi határidőig lehetett jelölni valamely műemléket például a legsikertelenebb új beépítésért, átalakításért, a legtökéletesebben félresikerült helyreállításért, a legjobban kidolgozott, példaértékű épülethibáért. „Nagyon sok jó pályázat érkezett be, nem volt könnyű dönteni" – mondta a Kisalföldnek ironikusan Winkler Gábor, a bizottság elnöke, aki egyébként a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Széchenyi- egyetem tanszékvezető tanára.

A Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottsága végül három műemléket választott: a turai Schossberger-kastélyra, a szentendrei volt földhivatalra, illetve a győri Frigyes-laktanyára és Schlichter-villára. A kisalföldi megyeszékhely központjában fekvő, romos épületegyüttest nem állapota miatt tartották érdemesnek a Citromdíjra, hanem azért, mert a tulajdonosok a legelemibb törődést sem mutatják ingatlanuk iránt.
„Jó példa, hogy a félrecsúszott cserepeket nem rakják vissza a helyükre, az ablakok tárva-nyitva vannak. Hogy a városvédő Ráday Mihályt idézzem, a nyitott ablakok a ház biztos pusztulását jelentik" – fogalmazott Winkler Gábor, a bizottság elnöke, aki hozzátette: a díjat nem a bántás, hanem a javítás szándékával ítélték oda.

Tanulságos a hivatalos indoklás. A kaszárnyát a XIX. század végén az akkori idők legkorszerűbb elképzelései alapján építették meg egy központi tér köré, s a szovjet csapatok 1989-es győri kivonulásakor a homlokzatok kivételével kifogástalan állapotban volt. Az egykor a város pénzén megépült ingatlant a rendszerváltáskor az önkormányzat kapta vissza, majd gyorsan továbbadta az Universitas – Győr Alapítványnak. Az alapítvány vezetői a laktanyát „meggondolatlanul és elhamarkodottan" áruba bocsátották. A vevő, az osztrák tulajdonú Mischek kft. bontani akart, hogy „igénytelen lakóházakat" építhessen fel. „A meglévő épületek megóvása érdekében semmit sem tettek" – olvasható az indoklásban. Azóta új befektető jelentkezett, a Győr City Center Kft., amelynek tervei – a műemlék felújítása, bevásárlóközpont építése a buszpályaudvar fölé – máig nem valósultak meg.

Az egykori Schlichter-villa a XIX. század végén épült. Belsejében gazdag vakolatdíszítés, a díszterem mennyezetén gyönyörű mennyezetkép található. A műemlék az önkormányzat tulajdonában van – korábban a Bizományi Áruház bérelte –, de a város az elvárható legcsekélyebb állagmegóvást sem biztosítja, és új rendeltetést sem szán az épületnek.
Az ICOMOS Citromdíjával díszes oklevél és igazi citrom jár. Az átadási ünnepségen egyetlen érdekelt sem jelent meg. Winkler Gábor lapunknak elmondta: a több szereplő közül, aki úgy érzi, hogy megérdemli az „elismerést", nála átveheti.

ELŐZMÉNYEK:

Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt? (2002-09-23) >>
Frigyes laktanya: Meddig kell még várni? (2003-07-09) >>
Frigyes- laktanya: új korszak kezdődhet (2004-07-08) >>
Frigyes-laktanya: patthelyzetben (2004-11-24) >>
Győr gyöngyszeme lehetne (2005-02-06) >>
Leierék vevők a laktanyára? (2005-02-04) >>
Lelkes befektető, óvatos győriek (2004-07-09) >>
Új győri belváros épül tizenhatmilliárdból? (2003-09-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden harmadik fiatal kipróbálta már a drogot

A győri Vocational Academy .„Felismerni – dönteni – elutasítani"… Tovább olvasom