Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Citrom-díj a győri Dunakapu térnek - Az Arrabona is reagált

ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága idén többek között Győrbe is küldött egy műemlékvédelmi Citrom-díjat.
Mint arról beszámoltunk, az építész szakma a hivatalos indoklás szerint azért adott Citrom-díjat a győri Dunakapu tér munkálataira, mert a tér alatt fekvő Duna-bástya földtömegét tartó cölöpfalazat egy része megsemmisült. Részletek itt >>

A díjjal kapcsolatos reagálásokAz Arrabona Városvédő Egyesület közleménye:

"ICOMOS Citrom-díj Borkai Zsoltnak Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága idén többek között Győrbe is küldött egy műemlékvédelmi Citrom-díjat. Indoklásuk szerint "a Dunakapu tér megújítása során a város nem kellő gondossággal járt el, amikor előzetes kutatás és részletes feltárás nélkül döntött a mélygarázs és térszín alatti illemhely létesítéséről, s dolgoztatta ki annak terveit."

Az Arrabona Városvédő Egyesület számtalan alkalommal felhívta a városvezetés figyelmét, hogy a napvilágra került leletek alapján az egyetlen jó megoldás a mélygarázs megépítésének elvetése és a Duna-bástya rekonstrukciója volna. A városvezetés szakemberei szerint viszont nincs ott semmi, amit a garázs megépítése veszélyeztetne. Szeretnénk ezért köszönetet mondani a polgármesternek és szűk körének, hogy már 2009-ben politikai döntést hoztak a műszaki átgondolás helyett, ahogy annak is, aki ezt lerajzolta és parafálta.

Köszönet a szakembereknek és irányítóiknak, akik mindezt engedélyezték, valamint annak, aki szakmai képesítés nélkül végre is hajtotta - hajtatta, és persze a közpénzből ezt megépítő kivitelezőnek is. Neveiket azon a lapon őrzi meg a történelem, ahol méltó elődeik a Tűztorony, a Kioszk, az Olajgyár, Kekszgyár és Vagongyár bontói felsoroltatnak. Ha majd a kínai olimpiát idéző, az egykori Brády-ház helyét elfoglaló üvegpalotát szemlélik utódaink, talán felteszik a kérdést: Qui prodest? Ne felejtsük, a jövő Győrben épül! Olyanná, amilyenné mi, Győriek hagyjuk. Ébresztő!"Németh Zoltán projekt koordinátor:

Újabb szervezetről derült ki, hogy pusztán illúzió volt szakmaiságuk. Az ICOMOS Magyarországi szervezete egy teljesen megalapozatlan, szakmailag helytelen okfejtést közölt a Dunakapu tér beruházással kapcsolatban. A szervezet alapvető információkat sem szerzett be, hiszen arra nem vették a fáradságot, hogy a feltárást végző régészekkel beszéljenek.

Sajnálatos, hogy egy eddig szakmainak hitt szervezet csatlakozott a hazug hisztériakeltéshez, amelyet évek óta néhány borgőztől elhomályosult látású személy gerjeszt.

A Dunakapu tér beruházás előkészítése több évig tartott, régészek hada serénykedett a terület feltárásán nehéz munkakörülmények között, dacoltak a hideggel, a szakadó esővel és a hőségriadó alkalmával is elhivatottan végezték magas színvonalon a tevékenységüket. Ezt az áldozatos munkát becsmérelte le egy olyan szervezet, melynek döntéshozói nagy valószínűséggel nem is jártak a helyszínen, csak felültek a helyi lázító személyek folyamatos provokációjának.
Ha ugyanis megismerkedtek volna a tényekkel, akkor nem írják le, hogy a beruházó nem vette figyelembe a feltárás során előkerült régészeti jelenségeket. Győrben mindenki tudja, hogy a tervek a tér teljes területén egy egyszintes mélygarázst tartalmaztak, azonban a feltárás során előkerült várfal alapok útban lettek volna a garázsnak. Éppen ezért az önkormányzat átgondolta a terveket és csak a tér keleti oldalán, a várfalakat nem érintve háromszintes mélygarázs építése mellett döntött. Ez a döntés legalább másfél évvel meghosszabbította azokat az áldatlan állapotokat, amelyeket a belvárosban el kell szenvednünk. Vállaltuk mindezt, mert számunkra is fontos a múlt értékeinek védelme, mint ahogy vállaltuk a költségét a várfal alapok konzerválásának, restaurálásának is, amelyet az illetékes fehérvári hatóság döntése értelmében vissza kellett temetnünk.

Látható, hogy az örökségvédelmi szakma nem egységes abban a tekintetben, hogy mi a teendő a föld alatt rejtőző értékekkel kapcsolatban, azaz hogy a bemutatás-e a cél, vagy az eredeti helyen való megőrzés. Ebben a vitában az önkormányzat nem illetékes, mi a hatóság döntéseit vesszük figyelembe, függetlenül attól, hogy mit gondolunk azokról.

A minden szakmaiságot nélkülöző állítás az örökségvédelmi értékek megsemmisítéséről pusztán hazug hisztériakeltés.


Nagy Andrea, a Rómer Múzeum vezető régésze:

Győr polgárai mindig is büszkék voltak városuk értékeire, ezért is óvják s védik azt. Ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy a Dunakapu téri építkezések és az azt megelőző régészeti feltárások is a figyelem középpontjába kerültek. A városvédők elkötelezettsége azonban sajnos nem mindig párosult kellő szakértelemmel. Ezért történhetett, hogy a XVIII. századi, 120 cm magas, boltozott csatornát kazamatafolyosónak vélték, vagy bombabiztos kazamatákat kerestek egy meg nem valósult korszerűsítési terv nyomán. És a példákat még hosszasan sorolhatnánk. A Rómer Múzeum régészei azonban kellő körültekintéssel, a leírások és alaprajzok gondos kiértékelése után végezték el a feltárásokat. Ezért tudtak különbséget tenni a csatornák és a kazamaták, a várfalak és a falalapozás között, és ezért tudják azt is, hogy a cölöpsor a téglafalakat megelőző korábbi erődítéshez tartozott, amelynek nagyobbik részét már a XVI. században elbontották. A feltárások pontosan s gondosan dokumentálták az erődítések összes részletét. A munkálatok befejezését követően pedig a múzeum szakemberei megkezdhetik a leletek kiértékelését, amely nyomán minden eddiginél pontosabb s hitelesebb képet kaphatunk a ,,kereszténység védőbástyájáról". Az eredményeket pedig egy nagyszabású kiállítás és tanulmánykötet révén tárja majd a múzeum a nagyközönség elé.

Sem az ICOMOS sem más örökségvédelmi érdekeket képviselő szervezet nem kért a Múzeumtól hiteles, szakmai tájékoztatást a feltárásokról és azok eredményeiről. A feltáráson előkerülő fa cölöpökből álló építmény nem a Duna-bástya tartozéka, nem az erődítmény ,,földtömegét" tartotta, a fa/föld építmény szakszerű feltárása, dokumentálása megtörtént nem került elpusztításra, a kiemelt elemei konzerválásra bemutatásra kerülnek valamint természettudományos vizsgálatokat is végeznek rajtuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben áthelyezték a 14 és 14B busz végállomását

A végállomást körülbelül 200 méterrel hátrébb tette a Kisalföld Volán. Tovább olvasom