Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Cirkusz a Cirkusz tér körül

Sajnos a város nem tud varázsolni. Sem jó Cirkusz teret, sem eltüntetni a vizet. Keresi viszont a megoldást és a forrást arra, hogy enyhítse a méltatlan helyzetet. A költségvetésnek évente fél-egy millió forint bevételt hoznak a vándortársulatok, a marcalvárosi tér megközelíthetőségére Győr tavaly 12 milliót költött.


Olvasói SMS
Szörnyülködve szemlélik az arra járók, mekkora sártengert hagytak maguk után megint a mutatványosok Marcalvárosban. Joggal kérdezik az olvasók: „Ennyi idő alatt, ha Győrnek kell minden évben cirkusz, miért nem építettek ki egy olyan területet, ami nem a szégyenünket hirdetné?"
– Nem a város rendeli meg a cirkuszt, a vállalkozók szeretnének idejönni – mondta a Kisalföld megkeresésére Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. – A sátor alapterületétől és az itt-tartózkodástól függően a területért helyi rendeletben szabott bérleti díjat fizetnek. Ez fél-egy millió forint bevétel évente a költségvetésnek.

Tavaly a város 12 milliót fordított a tér megközelíthetőségére, ami most jól is vizsgázott. A Magyar Közúttal hosszú idő után tavaly sikerült megállapodni a hat méter széles kapubejáró létesítéséről, így most már nem a gyalogjárdán, árkon-bokron ugratnak fel a területre a nehéz teherautók. De ettől még a terület víztelenítése nem oldódott meg. A helyzetet javíthatná, ha több száz köbméter föld megmozgatásával egyoldalú esést alakítanánk ki az árkok felé, az árkok vizét pedig ráköthetnénk a Pannon-Víz zrt. egyesített – záporoknál viszont túlterhelt – csatornarendszerére. Ez még egyeztetés alatt lévő elgondolás, forrás sincsen mögötte és csak részben oldaná meg a problémát. Ez a terület ugyanis feltöltött zöldterület. Száraz talaj esetén csak a fű kopik ki, de esőben még jól megoldott csapadékvíz-elvezetés mellett sem bírja el nyom nélkül a 40 tonna össztömegű, 5–6 tonna tengelynyomású teherautókat. Megjegyzem, hogy azokon a településeken, ahol nincsen murvázott, kavicsolt terület vagy nem parkolóban építik meg a cirkuszt, hasonló a helyzet. A múlt héten Győrben vendégeskedő társulat Székesfehérváron járt március közepén. Az eredmény az esemény után hasonló volt.

Máthé-Tóth Péter elmondta még: a május közepére bejelentkező Eötvös Cirkuszt tájékoztatták, hogy a terület előreláthatólag nem lesz alkalmas a rendezvény megtartására, és valószínűleg a műjégpálya mellett kell tábort ütniük. Ez Győrben a másik olyan közterület, ahol elfér a cirkuszi infrastruktúra és adott a városi környezet.

Olvasóink írták

 • 3. duszaandras 2013. április 16. 08:54
  „Talán a Széchenyi térre kellene költöznie a cirkusznak, hogy legyen megfelelő helye. Nem igaz, hogy egy ekkora város, ekkora költségvetéssel, több tízmilliárdos sportberuházásokkal nem képes egy normális placcot biztosítani a vándorcirkuszoknak. Panem et circenses!”
 • 2. fyzg 2013. április 15. 14:10
  „vagy egy újabb market-et építeni(a csúszópénzek a zsebben)”
 • 1. anuvuk 2013. április 13. 17:17
  „A 12 millió nem vész kárba, az az út jó lett a gyalogosoknak, kerékpárosoknak!
  A dagonyás részre fákat kell ültetni, úgyis kevés a zöld Győrben, - de még most!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ETO - Videoton: ideiglenes forgalmi rend változás

A mérkőzés időpontját megelőzően és azt követően, vasárnap 14.00 órától 20.00 óráig forgalmi rend… Tovább olvasom