Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Centrope partnertalálkozó a győri Városházán

Centrope partnertalálkozó helyszíne volt hétfőn este a győri Városháza. A rendezvényen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatot dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke képviselte.
A 2002-ben aláírt Kittsee-i Nyilatkozat után kezdődött meg a cseh, magyar, osztrák, szlovák határ menti térség együttműködése a Centrope Közép-Európa Régió létrehozása érdekében. Az önkormányzati, területfejlesztési, oktatási és kulturális kapcsolatok élénkítése a cél, az Európai Unió által nyújtott támogatási programok felhasználásával, melyre a 2007-2013-as programozási periódusban a Területi Együttműködési Program keretéből, valamint a Strukturális Alapokból nyílik lehetőség.

A Centrope együttműködésben kialakított jó kapcsolatokat kihasználva szeptember 24-én a Raiffeisen Bank és a Trend osztrák gazdasági folyóirat pódiumbeszélgetést szervezett a Győr-Bécs tengelyről, valamint Kelet-Ausztria és Nyugat-Magyarország gazdasági kapcsolatairól magyar és osztrák politikusok, vállalkozók, pénzügyi szakemberek részvételével a győri Városházán. A történelmi háttér és a sikeres határ menti együttműködések példáinak bemutatása mellett sor került a problémák és hibák felsorakoztatására is. Az elmúlt tíz esztendőben számos tanulmány készült a térség kohéziójáról, melyek többsége elavult, de vannak még megvalósítatlan ötletek (pld. az egykori vasfüggönyt átszelő közutak problematikája, a munkaerőpiaci kérdések, az elválasztottság megszüntetése). A Schengeni Egyezmény életbelépése újabb kihívás elé állítja mindkét felet a gazdaság és a közlekedés területén.

A pódiumbeszélgetésen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatot dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke képviselte, aki kiemelte a turizmust, mint kiugrási pontot. Fontos lenne, hogy az induló magyar-osztrák és magyar-szlovák Területi Együttműködési Programból sikeres projekteket tudjunk végrehajtani. Az élénk érdeklődésre tekintettel valószínűleg sorozattá fejlődik a pódiumbeszélgetés, így a partnerek következő alkalommal Burgenlandban találkoznak majd.

(Összeállította: Varga Marianna osztályvezető, GYMS Megyei Önkormányzat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú élet titka és felelőssége

Győr - Dr. Iván László pszichiáter, gerontológus egész életművének kutatási eredményeit osztotta meg… Tovább olvasom