Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -2°C Még több cikk.

Célszemély: minden ember

Elsőként Sándor János építész mondta el a győri kultúrával kapcsolatos gondolatait a Kisalföldben.

Csurák Erzsébet
Gondolatindító elemzése és tervei után Csurák Erzsébetet, a Győri Fesztiváliroda igazgatóját kértük meg, ismertesse koncepcióját a megyeszékhely lehetséges kulturális jövőképével kapcsolatban.
Egyetértek azzal, hogy a kultúra jelzi egy társadalom sorsát és nyitottságát. Mint győri polgár, és mint kulturális szakember, azt gondolom, Győr város legyen  nyitott minden  új kulturális törekvés befogadására, hiszen az új évezred küszöbén Magyarországon a kultúra vitathatatlanul kitörési pont, a jövő gazdaságának generátora. Éppen ezért az elkövetkező évek kulturális cselekvési tervét a hazai és nemzetközi tendenciák figyelembevételével, de a helyi igényekre és adottságokra értelmezve kell megalkotni.

Egy új kulturális stratégiának továbbra is alapértékei a város meglévő művészeti, közművelődési és közgyűjteményi eredményei, értékei, de tartalmaznia kell a hiányosságokat, a jövő lehetőségeit és a jelentkező legátfogóbb kulturális törekvéseket, szándékokat. Stratégiánk akkor lehet sikeres, ha távlata szinkronban van a 2013-ig tartó Második Nemzeti Fejlesztési Tervvel, és azzal összhangban valósul meg.

Emblematikusrendezvények

A feladatok megfogalmazásánál prioritást élveznek a város stabil eredményei, a felhalmozott értékek és kapcsolatok rendszere. Egyre inkább szükség van a várost meghatározó kulturális nagyrendezvényekre, fesztiválokra. Ugyanakkor Győrben hiányoznak azok az események, amelyek nagyságrendjükkel – anyagi és szellemi erejükkel –  városmarketing-szempontból is a város emblematikus rendezvényei, eseményei lehetnének a régióban és az országban, pedig a városok arculatának, ismertségének, idegenforgalmi vonzerejének egyre hangsúlyosabb elemei a fesztiválok.

Szükségesnek tartom a város jelentősebb fesztiváljainak, mint a Mediawave,  Magyar Táncfesztivál, Tavaszi Fesztivál, Győri Nyár, Barokk Történelmi Játékok, Győri Könyvszalon, Barokk Nosztalgiák, Győri Téli Fesztivál koncepciójának, kommunikációjának újragondolását, esetleges struktúrák megváltoztatását. A közös gondolkodás és kommunikáció segítheti új pozíciók elnyerését a fesztiválvárosok versenyében, de ezek a szándékok csak a városvezetés együttműködésével és támogatásával lehetnek sikeresek.

Márkanév a Győri Nyár

A város legrégebbi kulturális nagyrendezvénye a Győri Nyár Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A több mint 40 éves múlttal büszkélkedő fesztivál a nyári időszak egyik emblematikus rendezvénye lehet, de ez csak határozott strukturális váltással és jelentős anyagi ráfordítás mellett valósítható meg. Véleményem szerint szerencsés lenne visszanyúlni a korábbi zenés jelleghez és a jövőben a fesztivál szakmai koncepcióját ebbe az irányba hangsúlyozni. A magyar zenei világ nagyjai mellett igazi világklasszisok meghívása jelentheti az igazi áttörést.

A Győri Nyár már ismert márkanév az országban, ezért erre a hívó szóra lehetne felfűzni a nyár nagy fesztiváljait és célszerű az egyébként önállóan szervezett és saját marketingcsatornákon és kiadványokban kommunikált fesztiválokat ily módon is a kulturális piacra kivinni.
Ebbe a körbe tartozhat a nemzetközileg is ismert Mediawave májusban, a Magyar Táncfesztivál évente júniusban mint Közép-Európa legnagyobb táncos seregszemléje. Szerencsés lenne a régió legjelentősebb, nagy hagyományú nemzetközi néptáncdfesztiválját csatolt rendezvényként a Táncfesztivállal egy időben szervezni. Az augusztusi Barokk Történelemi Játékokhoz kapcsolnám a Barokk Nosztalgiák eseményeit, ily módon egy sokkal egységesebb és gazdagabb fesztivált kínálthatna a város a turisztikai főszezonban.

Vízi színpad kellene!

A város nem rendelkezik megfelelő méretű és infrastrukturálisan jól ellátott rendezvényhelyszínekkel, igényes szabadtéri színpaddal és nézőtérrel. Hiányzik a 250–300 főt vonzó – kortárs zenének, jazznek, kisszínházi előadásoknak helyet adó – színtér, de nincs a városnak 1000–1500 főt kiszolgáló koncerthelyszíne sem. A hiányzó funkciók befogadását egy felépülő multifunkcionális, több generációt és réteget kiszolgáló közösségi ház biztosíthatja a jövőben, ahol a hivatalos és szubkultúrák jól megférnek egymással.

Turisztikai és városmarketing-szempontból is jó befektetés lehet egy állandó vízi színpad kialakítása, ahol több ezer látogatót befogadó zenés darabok, balettelőadások, koncertek bemutatására van lehetőség a nyári időszakban.

Megszólítani az ifjúságot

Kiemelten fontos feladatnak tekintem a város ifjúságának megszólítását, helyzetbe hozását. Jóllehet, a 2005-ben végzett ifjúságkutatás kérdőíves szociológiai felmérés szerint a megkérdezett 16–28 éves korosztály általában elégedett a helyi szabadidős lehetőségekkel – a választható kulturális kínálatból – a Győri Nyár programjaival volt a legelégedettebb, mégis úgy érzem, a város középiskolásainak nagy része és a több mint 10.000 egyetemista, főiskolás nem kap igényeinek megfelelő akcióteret és autonómiát. Az ifjúság jelenleg nem rendelkezik egyetlen stabil hellyel sem, pedig kell egy bázis-, egy sajátos színtér, ahol lehetőség kínálkozik az érintett korosztály szabadidős, kulturális igényeinek megvalósítására.
A város „peremén" élő közösségek kulturális esélyegyenlőségének megteremtése halaszthatatlan, gondolok elsősorban Adyváros, Gyárváros, Újváros marginális helyzetére. Ezek az ellátatlan körzetek – a város támogatásával –, de a helyi igények megfogalmazásával, közösségi színterek, teleházak működtetésével aktivizálhatják a helyi közösségek életét.

Működő művészeti tanács

Jó lenne életre hívni – a korábban már több próbálkozást megért Művészeti Tanács rendszerét –, amelynek legfőbb célja, hogy a fesztiválok, kulturális események megvalósításánál biztosított legyen a kiemelkedő művészi színvonal és a közönség igényeinek magas szintű kiszolgálása. Segítsen abban, hogy olyan fesztiválok legyenek jelen a városban, melyeknek koncepciója igazodik a város kulturális terveihez, kulturális örökségünkhöz, a helyi társadalom elvárásaihoz.  A Művészeti Tanács teljes jogú tagjai az intézményrendszer vezetői vagy azok delegáltjai, de az ülésekre meghívást kaphatnak az aktuális rendezvények programgazdái, akik csak javaslattételi joggal, megfigyelőként vesznek részt a munkában. Az MT elnöke a város kulturális bizottságának mindenkori elnöke. Fontos, hogy a grémiumnak legyen a művészvilágban egy országosan is elismert intendánsa, aki szellemi irányítója és legfőbb javaslattevője a tanács munkájának.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezik az önkormányzatot

Három új iroda felállításával megkezdődött a győri önkormányzat szerkezetének átalakítása. A… Tovább olvasom