Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Célkeresztben az illegális színesfém-kereskedelem

Győr - Lopott csatornafedő, kábellopásra és égetésre utaló jelek, valamint illegális autóbontás – többek között ilyenekre bukkantak a Zöld Kommandók az április óta tartó ellenőrzések során. A Győrben tegnap ellenőrzött telephelyen nem találtak illegálisan tárolt fémhulladékot.
Az illegális színesfémhulladék-kereskedelem áll a célkeresztjében annak a zöldkommandós akciósorozatnak, mely során a zöldhatóságok két hónap alatt csaknem 300 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre. Az ország különböző telephelyein tartott ellenőrzéseknek több mint fele vont maga után hatósági intézkedést vagy büntetőeljárást. A hatóságok eddig 2,7 millió forint bírságot szabtak ki 47 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt. Több nagy ügyben még tart az eljárás.

Az akciósorozat célja, hogy feltárja a szabálytalan és környezetkárosító színesfémhulladék-begyűjtést, és gátat vessen a színesfémlopásoknak és az illegálisautóbontásoknak is. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – az adóhivatal, a pénzügyőrség, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársaival közösen – pénteken Győrben tartott meglepetésszerű ellenőrzést a Fémker Kft. telephelyén. A társaságnak négy telephelye van az országban, a győri a központ. Havi ezer tonna színesfémhulladékot mozgatnak meg, a begyűjtéstől a feldolgozáson át az értékesítésig.

A Fémker Kft. telephelyén a környezetvédelmi felügyelőség munkatársai, s a képen látható pénzügyőrök sem találtak illegálisan elhelyezett fémhulladékot. Fotó: Krizsán Csaba
A Fémker Kft. telephelyén a környezetvédelmi felügyelőség munkatársai, s a képen látható pénzügyőrök sem találtak illegálisan elhelyezett fémhulladékot. Fotó: Krizsán Csaba

Magánszemélyektől nem vásárolnak úgymond „árokparton nyúzott" kábeleket, csak megfelelő okmányokkal, engedélyekkel rendelkező vállalatoktól, illetve vállalkozóktól vesznek át fémhulladékot.
A tegnapi ellenőrzés – kisebb adminisztrációs hibáktól eltekintve – nem tárt fel kirívó szabálytalanságot, környezetszennyezést, illetve illegálisan elhelyezett hulladékot.

A Kisalföld április 4-én számolt be arról, hogy egy Téten végrehajtott Zöld Kommandó-akcióban egy helyi lakos két telephelyén összesen 1250 tonnányi autóalkatrészt, roncskarosszériát, acél-, vasöntvényt találtak a lakóházak szomszédságában.

A tegnapi győri akcióval egy időben az ország mind a tíz területi zöldhatósága a saját területén hajtott végre hasonló ellenőrzést.
A hulladékkezelő ágazat éves forgalma meghaladja a kétszázmilliárd forintot. Az ágazat legértékesebb szegmense a színesfém-kereskedelem. Az ágazatban dolgozó cégek tavaly mintegy 1,2 millió tonna vas-, 480 ezer tonna papír-, 150 ezer tonna nemes- vagy színesfém-, 40 ezer tonna műanyaghulladékot, valamint 22 ezer tonna akkumulátort gyűjtöttek be és készítettek elő hasznosításra.

Olvasóink írták

 • 12. Lacibá 2008. október 28. 20:18
  „Amig a pénzügyminiszterünk és bandája érdekelt lesz a szinesfém kerekedelemben addig itt nem lesz rend! Tévedés azt állitani, hogy a cigányok lopják a szinesfémet! Talán V.Jancsi cigány? Nana! Itt mindenki lop!Azt ami nincs lebetonozva vagy lehegesztve!”
 • 11. c1 2008. június 16. 18:47
  „Gondolom a Tabornok jól van, és Te Kedves joco1?
  Most ki a cigány elnézést "ujmagyar" ????
  Még mindig KATOLIKUS vagyok!”
 • 10. joco1 2008. június 16. 17:48
  „"tabornok" ha ismered és tudod a balhét miért nem szolsz?Vagy Te is csak az egyik konkurens cég tagja vagy?”
 • 9. Fehér Ella 2008. június 15. 22:18
  „Igen mikor égetik a rézkábelokat birja ki az ember.Ők nemgondolnak rá hogy milyen rákkeltő hatása van. Hogy is tudnák hisz iskolába sem jártak,de aki igen aztis csak a pénz érdekli nem az egészség. Az ember mikor hívja a tűzoltókat fejet hajtanak de a rendőrök is.”
 • 8. joco1 2008. június 15. 13:08
  „"tabornok"jol vagy?”
 • 7. Tabornok 2008. június 15. 11:33
  „Hülye a kórmány! ! ! Egyre hülyébb lesz! Addig még van másfél óra.
  Megint a szinesfémkereskedőkkel szórakoznak az illegális kereskedők helyett. A Kossuth utcai illegális kereskedőket, miért nem ellenőrzik???”
 • 6. tollas 2008. június 15. 08:57
  „A környezet szennyező kábelek azért csak eljutottak valahogy
  az átvevő telepekre.
  Kiváncsi lennék a szövegükre hogy hol égették le, biztos nem a
  kiskertükbe, vagy az udvaron.

  A fekete füstöket érdemes szemmel tartani, - aki egy kicsit is
  ad a környezete védelmére.”
 • 5. Tabornok 2008. június 15. 05:24
  „"Célkeresztben az illegális színesfém-kereskedelem" Langy duma. Lőni mikor fognak, vagy csak célozgatnak?”
 • 4. c1 2008. június 14. 14:33
  „3 ali
  Veszek neked 1hegedüvonot, a hegedüt meg megveheted a lopott dolgaidon!

  CSÁÓÓ”
 • 3. Horváth Aladár 2008. június 14. 09:43
  „Cigánybűnözés pedig nincsen! Biztosan a Magyar Gárda lopja mindenhol a színesfémet, hogy utána az ártatlanokra foghassák!”
 • 2. azoli 2008. június 14. 06:36
  „bizonyám, 2 napja láttam ott hogy nagy csöveket pakolnak fel a kisteherautóra, vajon hova vitték. És honnan származik.

  Vagy az optikai kábel elvágása a minap? Ki kell menni szigetbe, újvárosba és a házak udvarán szétnézni. Még csak nem is takargatják....”
 • 1. wsdqwd 2008. június 14. 02:40
  „Nem a hivatalos telephelyeket kell ellenőrizni hanem az orkok viskójának udvarát is újvárosban...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a vér, de műtét nem marad el

Győr - A Kisalföld információi szerint pénteken két tervezett műtét maradt el a traumatológián, a… Tovább olvasom