Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Célkeresztben a gázerőmű

A győri Jobbik frakcióvezetője, Vörös Gyula szerint a Pápai úti gázerőmű depóniagáz elégetésével állít elő villamos áramot, melyet az E.ON hosszú távú szerződés keretében átvesz a cégtől. A képviselő jogszabálysértésre gyanakszik, az ügyben zárt ülést tartottak a városházán.
„A 2009. július 16-án bezárt Pápai úti szilárdhulladék-lerakó rekultivációja 2010 végén kezdődött (...) Tudomásomra jutott, hogy a Pápai úton évek óta működik egy gázerőmű, amely most már a depóniagáz elégetésével állít elő villamos áramot, melyet az E.ON hosszú távú szerződés keretében átvesz a cégtől. Ebből az is következik, hogy ez az üzemeltető az erőmű létesítésekor már a rekultiváció során keletkező gázok hasznosításával is kalkulált.

A fő gond ezzel az, hogy míg a lakosság szemétszállításhoz kapcsolódó terhei folyamatosan növekednek, addig az évtizedek alatt begyűjtött szemét kezelésénél felszabaduló gázok elégetéséből magáncég(ek) realizál(nak) óriási nyereséget" – írja közleményében a frakcióvezető, aki szerint több jogszabálysértés, bűncselekmény gyanúja is felmerül, s a Jobbik szeretné kideríteni, hogy kik a tulajdonosai az üzemeltető cég(ek)nek, milyen érdekcsoport(ok) áll(nak) a háttérben.

„Kik voltak a felelős döntéshozók, akik miatt a város polgárainak kárára, magánzsebekbe vándorol a depóniagázból előállított energia ellenértéke?" – teszi hozzá a frakcióvezető. „Miért nem a győri távfűtés javára használták ki ezt a lehetőséget, ha az üzemeltető internetes honlapján található információ szerint 1500 lakás energiaellátását tenné lehetővé a létesítmény?" Felveti Vörös Gyula azt is: a tulajdonosok rendelkeznek-e egyáltalán érvényes működési és környezetvédelmi engedéllyel arra, hogy erőművet üzemeltessenek 450 méterre a lakott területtől?

A Kisalföld a közlemény kapcsán megkereste a Győr-Szol Zrt.-t, de Sági Géza, a társaság elnök-vezérigazgatója egyelőre nem kívánt reagálni a leírtakra. A szóban forgó gázerőműről tegnap rendkívüli ülést tartott a gazdasági és tulajdonosi bizottság, ide munkatársunkat nem engedték be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kap még friss vizet a Holt-Marcal

A Magyar Vagon- és Gépgyár Horgász Egyesület elnöke szerint hiába szerették volna, nem kaptak engedélyt a Holt-Marcal Marcalból való vízpótlására. Tovább olvasom