Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Bűzre panaszkodnak Börcsön

Börcs - A gombakomposztot előállító üzem szagára panaszkodtak szerkesztőségünkben börcsiek. A faluhoz közeli telep miatt már aláírásokat is gyűjtöttek, de a polgármester szerint az őszt mindenképp meg kell várni, a cégnek addigra kell elkészülnie az átalakításokkal.
– Tudjuk, hogy a faluhoz közeli gombaüzem már régóta itt működik, de a zavaró szagot csak tavasz óta éreztük többször, de már tavaly is jelentkezett időszakosan. Állítólag azért csak egy ideje, mert míg korábban lótrágyát használtak, most már csirkeürüléket és a korábbinál nagyobb mennyiségben – mondta el a szerkesztőségünkbe telefonáló panaszos. Azt is hozzátette, leginkább este jelentkezik ez a kellemetlenség. Ilyenkor nem lehet kiülni a teraszokra, pedig nagyon szép, rendezett a település, sok zöld része van. A szag azonban szerinte megrontja a látvány élményét az idegenforgalmat is vonzó faluban.
Az ok pedig a Börcstől Ikrény irányában, Ószhelypusztán, a Rábca-híd közelében lévő telep olvasónk magyarázata alapján. Mintegy egy kilométerre van a szélső házaktól, mégis érezhető elmondása szerint az átható trágyaszag a község egészében. Fojtó és hajnaltájt is időnként megül a faluban, a lakásokban, nem tudnak szellőztetni. Aláírásgyűjtés is volt emiatt, az önkormányzattól kértek intézkedést a lakosok.

Panaszosunk úgy tudja, ennek hatására a képviselő-testületi ülésen fel is olvasta a helyi polgármester a hatóság levelét, miszerint az üzem szabálytalanul működik, fedetlenül és október 31-ig kell ezt az állapotot megszüntetnie. Azaz tető alá, zárt helyre vinnie tevékenységét, ami megoldaná a szagproblémát. Olvasónk azonban attól tart, mégsem történik semmi, mert különben már el kellett volna kezdődnie valamiféle mozgolódásnak a telep körül, valakitől biztató ígéretet kellett volna kapnia. A polgármesteri hivatal közreműködését várja a megoldás érdekében. Nem akar „ellene beszélni" se üzemnek, se hivatalnak, de fontosnak tartja, hogy ne felejtődjön el az ügy, találjanak mindenki megelégedésére megoldást.

Rácz Róbert börcsi polgármester lapunk megkeresésére elmondta, tud a problémáról, ami miatt aláírásgyűjtés is volt a faluban. Ő is érzi a szagot, ami hullámokban érkezik a pontosan fogalmazva gombakomposzt-előállítással foglalkozó üzemből. Többször tárgyalt is illetékesekkel a megoldás érdekében. Például a rábapatonai polgármesteri hivatalnál, ugyanis bár a telep nincs messze Börcstől, Rábapatona közigazgatási területén áll. Így az ottani jegyző kért vizsgálatot a környezetvédelmi hatóságtól, amelynek eredményeként megállapították, amit olvasónk is említett. Ennek értelmében úgy véli, mindenképp meg kell várni a megállapított határidőt. Ha azonban addig nem történik változás, rögtön másnap határozottan kívánnak fellépni az érintett önkormányzatok jogi lehetőségeikkel élve a lakosok érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borászatra is juthat támogatás

Nyúl - A győri és a pannonhalmi kistérség helyi vidékfejlesztési irodáinak szervezésében… Tovább olvasom