Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Buzánszky Jenő a Csíksomlyó expressz kapitánya

Az erdélyi zarándokvonat megyénkben is több helyen megáll.

A történet kezdete 2008-ig nyúlik vissza: az Indóház vasúti magazin és a Kárpáteurópa utazási iroda szervezésében ekkor indult először pünkösdi zarándokvonat Erdélybe.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az utóbbi években már két vonat telik meg utasokkal: a hagyományosan Budapestről induló Székely gyors mellett a Csíksomlyó expressz is eljut a csíksomlyói búcsúba, illetve az utazás harmadik napján a történelmi Magyarország határán álló, gyimesbükki MÁV-őrházhoz.


Vadregényes tájakon vezet a Székely gyors útja.
Vadregényes tájakon vezet a Székely gyors útja.

A május 25-én nem sokkal éjfél után Szombathelyről felkerekedő különvonat több mint ezer kilométeres utat tesz meg a havasokig.

A Csíksomlyó expressz kapitányává a közelmúltban választották meg a 87 éves Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat legendás futballistáját.

A Csíksomlyó expresszt ugyanis az ötvenes évek nagyszerű magyar aranycsapatának tablójával, Puskás, Bozsik, Grosics, Buzánszky és a többiek arcmásával feldíszített MÁV-Taurus mozdony vontatja.

Az aranycsapat jobbhátvédje a legnagyobb örömmel vállalta a "kapitányságot". Egyrészt dombóvári vasutascsaládból származik, és a második világháborút követően két évig vasúti tisztként dolgozott, másrészt katolikus családban nőtt fel.

Erdély máig a legnagyobb hívószó számára – az 1940-es visszatéréskor átvonatozott oda édesapjával. A focipályán pedig kemény küzdelmeket vívtak a román válogatottal.

Ma sem tétlenkedik: minden májusban a gyermekmentő alapítvánnyal Csíkszentdomokoson hetven-nyolcvan székelyföldi iskolás csapat küzd a nevükkel fémjelzett kupáért, és pünkösdkor ő is ott lesz a Csíksomlyó expressz fedélzetén.


Az aranycsapat hátvédje, Buzánszky Jenő.
Az aranycsapat hátvédje, Buzánszky Jenő.


A Csiksomlyó expressz 25-én, Szombathelyről indul 0:10-kor. A zarándokok felszállhatnak rá Sopronban, Kapuvárott, Csornán és Győrben is, majd a különvonat befut Budapest-Keleti pályaudvarra. Onnan 5:15-kor indul tovább, és az esti órákban érkezik Alcsíkba, ahol utasai székely családoknál laknak.

Huszonhatodikán elviszi utasait a csíksomlyói búcsúba, 27-én pedig a történelmi Magyarország határán álló, gyimesbükki MÁV-őrháznál tartott megemlékezésekre.

Visszaérkezés 28-án, a késő esti órákban. A zarándokvonatról minden megtudható a www.csiksomlyoexpressz.hu honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelkedő hozamú, biztonságos befektetési lehetőségek a Magyar Államkincstárnál

A Magyar Államkincstár forgalmazta inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény új sorozatai kedvező befektetési lehetőséget nyújtanak a lakosság számára Tovább olvasom