Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Búvárpalackok a kórháznak

A sportmerüléshez és a víz alatti ipari munkákhoz használt búvárpalackok megfelelnek arra is, hogy azokból újszülöttek inkubátoraiba sűrített levegőt biztosítsanak.

Ezért a győri búvárok két ilyet a megyei kórháznak ajándékoznak.

– Még a nyolcvanas évek elején keresett meg minket, búvárokat a kórház szülészetének egyik orvosa. Elmondta, hogy olvasott egy szaklapot, miszerint a mi palackjainkba kerülő sűrített levegő is segíthet abban, hogy a csecsemők inkubátorainak tiszta oxigénjét hígítsák. Így csökkenthető a koraszülöttek látássérülésének esélye. Természetesen segítettünk, ott voltam, amikor először csatlakoztattuk berendezéseinket az egészségügyihez. Azóta is töltjük a kórház palackjait levegővel, azzal a kompresszorral, amivel a sajátjainkat – idézte fel az újszülöttellátás és a búvárok csaknem három évtizedes kapcsolatának kezdetét Fehér József, a Győri Búvár Sportegyesület műszaki vezetője, amikor újabb adományukat előkészítette a nyomáspróbára, elvégezte a karbantartást, a tisztítást, a festést. A sportemberek ugyanis egyesületi elnökük, Kunert Miklós ötlete nyomán felajánlottak a kórháznak két búvárpalackot nyolcvanezer forint értékben, hogy zökkenőmentesebb, gyorsabb, egyszerűbb legyen a sűrített levegő biztosítása. Azokat ők is tudnák használni, de úgy vélik, még fontosabb lehet a kórháznak. Előnyük, hogy hordozhatók, azaz csecsemőszállításhoz is jók.

Víz alá és koraszülötteknek: Nemcsak merüléshez jók a búvárpalackok, inkubátorok ellátásához is. Képünkön Fehér József. Fotó: H. Baranyai Edina
Víz alá és koraszülötteknek: Nemcsak merüléshez jók a búvárpalackok, inkubátorok ellátásához is. Képünkön Fehér József. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Gál Veronika, a koraszülöttosztály orvosa megerősítette: régi a kapcsolat a búvárokkal, akik csupán jó szándékból folyamatosan töltik palackjaikat, amikből az inkubátorokat ellátják. – Szinte csak jeleznünk kell, már el is intézték az újratöltést – tudatta. Most azért örül és hálás ajándékukért, mert az készenlétben tartható tartalékot jelent és rákerülhet a tolható inkubátorokra, mint a búvár hátára merüléskor. Így a koraszülöttek szállítását segíti, amikor más kórházból vagy a győri újszülöttosztályról kell őket hozzájuk biztonságosan átjuttatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol ˝randizik˝ a győri elit?

Konferenciákon, színházi előadásokon és városi ünnepségeken találkoznak leginkább a prominensek… Tovább olvasom