Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Búvár a Széchenyi tér alatt

Győr - Kétszáz éve, de lehet, hogy több mint fél évezrede nem járt olyan mélyen ember a győri Széchenyi téren, mint Kurucz Attila. Mit rejt a kút? - Videó , galéria!


A Győri Búvár Sport Egyesület búvára szerda délelőtt merült le abba a középkori kútba, amelyet a tér felújítását megelőző megelőző régészeti feltáráson találtak meg a szakemberek.

„Megmértük, tizenkét fokos volt a víz, de nem fáztam, mert teljesen zárt ruhában voltam" – mondta délután fél kettőkor, néhány perccel azután, hogy befejezte a munkát és feljött a felszínre. A hét méter mély kútban két méteres vízoszlop volt. A néhány hete készült videokamerás felvételeken még olyan tisztának tűnt, hogy a fák erezete is látszott, mára azonban – talán a Mosoni-Duna magasabb vízállása miatt – zavarossá vált, így a látótávolság nullára csökkent.

 

Videó: Cseh Róbert


Az olvasóban nyilván felmerül a kérdés, hogyan kerül fa a hozzávetőlegesen két méter átmérőjű kútba. Kurucz Attila egész deszkákat emelt ki, amelyeket az aljára fektettek. Bíró Szilvia ásatásvezető régész szerint ezek a víznyerő hely XVIII. századi átépítésekor kerülhettek oda. A kutat egyébként a XVIII. század végéig használták, akkor egy kupolával zárták le, amit az elmúlt napokban bontottak el. (A víz zavarossá válását ez is okozhatta.)

Mit rejtett a Széchenyi téri kút? - Fotó: Krizsán Csaba

A búvár a faanyagon kívül vas- és faeszközöket, kerámia- és üvegdarabokat is felszínre hozott. Ezekről a lelettisztítás után tudnak többet mondani a szakemberek. A kútból iszapmintákat is vett, amit archeobotanikus vizsgál polleneket, magokat keresve. Az eredményekből az akkori kor életmódjára, esetleg klímájára lehet következtetni.

Előzmények

Mentsük meg a régi kutat! címmel írtuk meg, hogy a nagy valószínűség szerint középkori eredetű kút jó állapota váratlanul érte Figler Andrást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodavezetőjét is.

Ennek alapján javasolta, hogy szerencsés lenne a víznyerő felújítását is az európai uniós projekt részévé tenni, vagy ha ez már veszélyeztetné a rekonstrukció megvalósítását, akkor legalább úgy lenne jó módosítani a terveket, hogy az később, egy önálló megoldással mégis bemutatható legyen.

Előzmények >>

Búvárok a Széchenyi tér alatt - Fotó: Krizsán Csaba

Olvasóink írták

 • 13. ombi 2009. április 08. 20:11
  „Ha igaz, amit az Indexen találtam (miért is nem a győri lapban?), akkor az óriási barbárság az építők, esetleg a megrendelők részéről!
  Érdemes elolvasni:
  http://index.hu/tudomany/tortenelem/2009/04/08/kozepkori_maradvanyokat_dozeroltak_gyorben/”
 • 12. Starlet 2009. április 04. 14:44
  „Szerintem az jó dolog, hogy lett végre a Lloydnak is új gazdája (aki nyilván százmilliókat fog rákölteni), mert igen ronda lenne az új tér a régi, omladozó és csúnya Lloyddal.
  Azt azért láthattuk, hogy eddig senki sem költött a Lloydra.
  Örülök hogy a tér és épületeinek többsége szép lesz, végre valamit kapunk mi is!”
 • 11. elemér 2009. április 01. 23:11
  „7. hozzászólás pampus

  Igen ezzel egyetértek. Egy födött sportuszoda meg nuku, csak bohóckodnak.”
 • 10. tibi-a 2009. április 01. 23:07
  „Miért kell bántani a Loyd-ot?

  Azt egy "szegény élőlény" kiprivatizálta, tehát neked,-nekem szavazónak KUSS!
  Miért is vonnánk kétségbe, egy rendes befektető jó szándékát, amikor körülötte önkormányzati pénzen megcsinálják a területet! Azért írtam megcsinálásról, mert szerintem borzalom lesz azzal a kövezéssel.
  Ilyen terveket valami, magyar gyűlölő találhat ki.
  Igaz a közös pénzt könnyű elherdálni, ez van!”
 • 9. nasi12 2009. április 01. 22:49
  „A Széchenyi tér Európa egyik legszebb Barokk tere lehetne, ha a Loydot lebontanák.
  Így sajnos csupán egy szimpla tér felújítása, történik.
  Persze, ha tényleg okosan áttervezve megszépül majd, talán több hasznát vesszük, mi Győriek is, mint ha néhány régi csontot, követ mutogatnánk pénzért a túristáknak.”
 • 8. hidas 2009. április 01. 22:27
  „"értelem"
  Teljesen igazad van!!! Egy normális uszoda a "folyók" városába nagyobb haszonnal járt volna. És ez még választási igéret is volt!!! Hát ennyit a szavahihetőségről (is)!”
 • 7. pampus 2009. április 01. 19:03
  „Megy bohóckodás, kicsiben nagyban! Látszik is eredménye a fotókon. Úgy látszik az a módi, hogy veszett már több is Mohácsnál! Radaroztak itt már gyerekkocsis földradarral, most meg "búvár Kund" -isznak! No meg az őkörséghivatal meg inni akar akutból. Meg is érdemlik.”
 • 6. értelem 2009. április 01. 17:04
  „Az egész tér jelenlegi"felújítása"nem más mint valakinek az a hülye ötlete,hogy hogyan tegyük szinte örökre lehetetlenné mindannak bemutatását ami alatta van!Világlátványosság helyett 999-millióért(Vajon valójában ennyibe kerül?Szerintem minimum 2/3-át ellopják)mindent tönkretesznek ami vonzaná a túristákat.Miért?Kinek az érdeke Győr ilyettén ellehetetlenítése?Erre kapott felhatalmazást a Polgármester?”
 • 5. Robusto 2009. április 01. 14:31
  „Találtak egy békát, annak pedig egy bizonyos testrésze alatt a magyar életszinvonalat.”
 • 4. AHA. 2009. április 01. 13:54
  „Nehogy krokodilokat találjanak!”
 • 3. ivankovicsj 2009. április 01. 13:35
  „kedves kommentelő,
  a búvárok egész nap dolgoznak, amint részleteket tudunk meg, azonnal közöljük, reméljük addig türelemmel bírják :)”
 • 2. comet 2009. április 01. 12:37
  „és mit találtak, vagy milyen mély volt a kút?
  Mert a "Búvárok merültek szerda délelőtt a Széchenyi téren korábban feltárt középkori kútba" mondat alpján a víz akár 10 méter mély is lehet míg az első kép inkább 50 cm-ert sugall és ekkor merülésről nem ingen beszélhetünk inkább vizsgálódásról. Meg az sem mindegy hogy hajdanán babonából bedopott aranypénzt, vagy ködarabokat találtak. :)”
 • 1. omm 2009. április 01. 12:37
  „Ez a cikk is mehetne áprilisi tréfának...
  Mindent tudunk, csak azt nem miért mentek le a búvárok? Találtak e valamit? Milyen mély? stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolai hírek

Győr - Egészségi vetélkedőt rendezett hagyományteremtő szándékkal a győri Tulipános Általános Iskola… Tovább olvasom