Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Buszt vett a téti kistérség

Több mint negyvenmillió forintos buszt vásárolt a téti kistérség, többek közt azért, hogy a települések közti kapcsolatot erősítse.
Látványos, ünnepélyes átadással zárult a tanácsülés, amit a napokban a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása tartott: ekkor mutatták be a települési vezetőknek az új kistérségi közösségi buszt. A társulás huszonkilencmillió forintot nyert az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium pályázatán, így tudta közbeszerzési eljárás keretében a győri Kravtex Kft.-től megvásárolni a negyvenhárommillió forintos, negyven személy szállítására alkalmas Credo buszt.
Az alacsony padlós jármű akadálymentesített, azaz kerekes székkel is könnyű rá felszállni és biztonsági övekkel is ellátott. A Szerecseny–Gyömöre–Tét–Csikvánd–Gyarmat vonalon szállíthat általános iskolásokat a tanév ideje alatt. De nemcsak erre akarják használni, hanem más közösségi célokra is, tudtuk meg Szakács Krisztiántól, a társulás munkaszervezetének vezetőjétől. Például színház- és uszodalátogatásra, nyugdíjasok programjaira, térségi rendezvényekre vihetik vele a falvak lakóit. Üzemeltetését szintén közbeszerzés keretében szándékozzák hozzáértőnek kiadni.

Szükség lenne még egy újabb, kisebb buszra is, azért, hogy többek közt Tényő, Sokorópátka és Rábacsécsény térségéből Tétre tudják szállítani azokat, akik ott intézik ügyeiket. A térségi központnak, a fiatal sokoróaljai városnak ugyanis egyre több államigazgatási szerep jut.
Az ülésen szó esett arról is, hogy az önkormányzatok költségvetési intézményeik számára kötelezően előírt belső ellenőrzést a jövő évben is térségi szinten oldják meg. Döntés született arról, hogy a társulás közbeszerzési eljárás keretében mielőbb projektmenedzsment-tanácsadó szervezetet keres uniós projektek tervezésére, lebonyolítására. Ez a feladat azért sürgős, mert a sokoróaljai települések uniós támogatást akarnak szerezni tervezett egymilliárd forintos beruházásukhoz, a térségi járóbeteg-szakellátó központ kialakításához.

Jövő évi céljaik közt szerepel még, hogy a megyei pedagógiai központ segítségével felmérjék, a térség iskolái a jogszabályi elvárásoknak hogyan felelnek meg, milyen lehetőségei vannak. Ezzel segíthetik az egyes képviselő-testületek iskolákra vonatkozó döntését. Vizsgálhatják azt is, jobban járnának-e a települések, ha a falusi iskoláknak a társulás lenne a fenntartója. Szeged környékén van erre példa és magasabb állami normatívához jutnak hozzá az intézmények. Mindemellett arról is döntést akar hozni az elkövetkező fél évben a többcélú társulás, hogy érdemes-e további feladatokat közösen megoldania, például a gyermekek és az idősek napközbeni ellátását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tisztes ipar szolgálói

Munkájuk, nevük védjegy, a jó iparosmesterhez ma is visszatér a kuncsaft. Tovább olvasom