Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Buszban vakációzhatnak a diákok

Győr - Filmeket vetítenek, tanácsadást és kézműves-foglalkozásokat is szerveznek a vakációzó fiataloknak a marcalvárosi „Kiserdőben". A Kisalföld Volán jóvoltából a helyszín egy leselejtezésre ítélt, kibelezett és rendbe hozott helyközi autóbusz lesz.

Huszár Mária és Bagyinszki Péter, a Győri Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központjának utcai és lakótelepi szociális munkásai szokatlan ötlettel álltak elő néhány hónapja: egy autóbuszt szeretnének felállítani Marcalváros II-n, a „Kiserdőben", ahol aztán mindenféle szabadidős programmal kínálnák meg az unatkozó lakótelepi fiatalokat. Megkeresték Miklósyné Bertalanfy Mária WHO-koordinátort, aki részben a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) alelnökeként felkarolta az elképzelést. A Kisalföld Volán vezetése rövid gondolkodási idő után igent mondott és kijelölt egy autóbuszt, amely a szociális munkásoknak köszönhetően – legalábbis egy időre – így menekült meg a bontástól. Még így sem úszta teljesen, kiszerelték belőle a motort, a sebességváltót, az üléseket, a kapaszkodókat. A Volán a saját költségén rendbe hozza, kitakarítja, átalakítja, asztalokat, üléseket épít bele és a lakótelepre vontatja.

Hová is kerüljenek az ülések és az asztalok? Balról jobbra a két szociális munkás, Huszár Mária és Bagyinszki Péter, mellettük Miklósyné Bertalanfy Mária WHO-koordinátor illetve Mánik Péter, a Kisalfö
Hová is kerüljenek az ülések és az asztalok? Balról jobbra a két szociális munkás, Huszár Mária és Bagyinszki Péter, mellettük Miklósyné Bertalanfy Mária WHO-koordinátor illetve Mánik Péter, a Kisalföld Volán műszaki igazgatóhelyettese az utolsó egyeztetésen. Fotó: Krizsán Csaba


– A drogfelmérések szerint kiemelten veszélyeztetettek a lakótelepen élő fiatalok, az ötlet úgy született, hogy valahogy segíteni szerettünk volna nekik a szabadidő hasznosabb eltöltésében – mondták a Kisalföldnek a szociális munkások, akik alig győzik felsorolni, hányféle tartalommal szeretnék megtölteni a buszt: kézműves-foglalkozások, filmvetítés, pszichológiai, jogi, védőnői és más egyéb tanácsadás, sok-sok beszélgetés. Sporteszközöket is tudnak majd adni a fiataloknak, a buszt éppen ezért a Krúdy-iskola mögött található pályák közelében helyezik el. A szervezők figyelmét nem kerülte el a tisztaság sem, a program végéig, késő őszig egy mobil WC-t bérelnek.

– A város a KEF-fel összefogva egy lakótelepi egészségfejlesztési mintaprogramon dolgozik, több pályázati forrást is erre koncentrálunk – tárta fel az anyagi hátteret a WHO-koordinátor. – A program része a busz is, a várható költségeket 4–5 pályázatból próbáljuk összerakni, de van olyan, a szociális és munkaügyi minisztériumhoz kifejezetten a busz működtetésére benyújtott pályázat is, amelynek még várunk a kedvező elbírálására. Színvonalasabb terveket dédelgetünk, amelyhez szívesen fogadjuk a helyiek támogatását. Ami pedig a biztonságot illeti: felvettük a kapcsolatot a polgárőrséggel és a rendőrséggel, a gyakori járőrözés remélhetőleg megmenti a buszt a vandáloktól.

 Avatás, programok, díszítés
A szabadidős buszt június 26-án, éppen a drogellenes világnapon nyitják meg. A díszítés a fiatalok dolga lesz, a szervezők szerint néhány szép graffitivel fel lehetne dobni a kiszuperált járművet. A világnaphoz kapcsolódóan délelőtt sportrendezvényekkel várják a busz helyszínére érkezőket, míg délután Adyvárosban lesznek programok.

Olvasóink írták

 • 3. cseppek 2009. június 24. 08:08
  „Végre valami jó ötlet!
  Mostanában inkább szapulni volt kedvem a Családsegítősöket az értelmetlen látszatmunkájuk miatt. De most visszakozok, úgy tűnik maradt még közöttük lelkes segítő is.
  Sok sikert és kitartást kívánok!”
 • 2. Prérifarkas 2009. június 22. 19:51
  „Örömmel olvastam ezt a cikket!

  Szociális munkásként és anyukaként is igen FONTOS és jó dolognak, ötletnek tartom a kezdeményezést!
  Sok sikert kívánok a sikeres megvalósításhoz, és szívből remélem, hogy a pályázatokról pozitív visszajelzéseket kaptok majd!”
 • 1. Magyarka1 2009. június 22. 16:48
  „Nagyon jó ötlet!
  Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az összefogás emlékműve

Bőny - Az evangélikus egyházközség adott helyet annak az emlékműnek, amely sajátos összefogásból… Tovább olvasom