Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Busz matuzsálemek járnak majd Győrben? A jegyző szerint nem - közgyűlés sok vitával

Az ellenzéki képviselők szerint a járműpark el fog öregedni, a jegyző szerint a Városháza a jövőben is készül pályázni új buszokra. Az Ifi-ház ügyében továbbra sincs döntés.


11.55

Hivatalosan véget ért a közgyűlés, a következő ülést február 21-én tartják.

11.52

A győri közgyűlés a helyi választási bizottságokról zárt ülésen dönt - gyakorlatilag véget ért az év első győri közgyűlés.

A hozzászólások intenzitásán, a többször személyessé fajuló vitákon érződött, hogy bő két hónap múlva választás lesz Magyarországon.

11.50

Még három napirendi pontról döntenek a képviselők, de egyik sem fajsúlyos téma.

11.47

Akárcsak tavaly év végén, Borkai Zsolt most is leszögezte, hogy a Petőfi Művelődési Ház ügyében nincs döntés. 

11.43

Konkrét választ nem kapott felvetésére az ellenzéki képviselő.

11.40

Németh Árpád (MSZP) szerint "az Egyetemi Csarnok akusztikája nagyon rossz". "Van-e biztosíték arra, hogy az új csarnok esetében ez másképp?" - kérdezte Németh Árpád.

11.35

Az új Aréna kapcsán folytatódik a parázs vita. Kun András azt nehezményezi, hogy az előterjesztésből nem derül ki, éves szinten mennyibe fog kerülni a létesítmény fenntartása.

Borkai Zsolt válaszában leszögezte: "kalkulációk szerint 187,5 millió forintba fog kerülni egy évben". 

11.34

Egy újabb Borkai-Neupor szócsata után a közgyűlés végül áldását adta az Önkormányzat adósságának állam által történő átvállalásához.

11.30

Simon Róbert Balázs alpolgármester szerint "érezhetően közelegnek a választások, de ne felejtsük el, hogy a kormány mind az új Aréna, mind a 2017-es EYOF esetében több mint 10 milliárdos forintos támogatást biztosít Győrnek".  

11.28

"Lehet, hogy Borkai Zsoltnak igaza van abban, hogy Fidesz-fóbiám van, de hogy Önök szégyellik a saját pártjukat, az egyszer biztos" - mondta Neupor Zsolt a vitában.

11.25

"Ingyen sajt csak az egérfogóban van" - mondta Kun András az állami adósságátvállalás - ahogy ő fogalmazott - "szentté avatásáról". Szerinte "az egész eljárást az adófizetők fizetik meg, Győr hosszú évek óta jól gazdálkodott, az egész procedúrára semmi szükség nem volt, miközben középtávon komoly következményei lesznek a döntésnek". 

11.18

Győrnek két hitele van, összesen 4,2-4,3 milliárd forint értékben - derült ki az ülésen, melyet az utolsó fillérig átvállal az állam idén.

11.11

A közgyűlés 17 igennel fogadta el a sokáig vitatott előterjesztést. A buszos téma összefoglalóját ebben a cikkünkben olvashatják el.

11.10

Győr polgármestere szerint "kezd személyessé fajulni a vita", ezért szavazásra bocsátotta a helyi buszok napirendi pontját.

11.06

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) és Kun András vív arról szócsatát, hogy ki készült és ki nem készült a mai közgyűlésre. A győri alpolgármester szerint Neupor Zsolt felkészületlenül érkezett az ülésre, míg Kun András azt nehezményezi, hogy egy héttel ezelőtt kapta meg az 1500 oldalas anyagot.

Borkai Zsolt szerint "Neupor Zsolt Fidesz-fóbiában szenved".

10.58

Dr. Lipovits Szilárd jegyző szerint - minden városban jegyzői hatáskör a buszmenetrend engedélyezése, ha az nem jár plusz költséggel az önkormányzat számára - "nyilvánvalóan a buszok amortizációjával szembe kell majd néznünk, de nem szerettük volna, hogy a szolgáltató ezt a költséget beépítse az éves szolgáltatási díjba. Emellett a jövőben is kívánunk pályázatokon indulni".

Győr jegyzője szerint "a járműpark fejlesztésére lesz jogi lehetőség az elkövetkező három évben, s a szolgáltatás színvonala nem fog csökkenni".   

10.56

Borkai Zsolt szerint korrekt a közgyűlés elé terjesztett helyi buszközlekedésről szóló anyag, s igenis volt idő az anyag véleményezésére. "Neupor képviselő úr csak általánosságban beszélt, kevés konkrétummal" - tette hozzá Borkai Zsolt.

10.50

Kun András szerint "azzal, hogy nem nyerte meg a város a hibridbuszok pályázatát, vagy most nincs erre lehetőség, ez azzal lesz egyenlő, hogy három évig magunk előtt görgetjük a helyi buszok minden gondját".

Az ellenzéki képviselő szerint "életveszélyes a pályázatnak az a része, miszerint a szerződés időtartama 3 év az előző kiírás szerinti 10 év helyett".

Hegyi Zoltán (MSZP) és Neupor Zsolt is azt nehezményezi, hogy "a dokumentum szerint esély nincs a járműpark megújítására".

Neupor Zsolt szerint ez azt fogja eredményezni, hogy "busz matuzsálemek járnak majd Győr útjain".  

10.44

Gyors szavazás után terítéken a helyi buszok pályázata.

10.41

Borkai Zsolt szerint a bérlakások ügyét az idő fogja eldönteni; vagyis önkormányzati feladat lesz ezek megépítése vagy a vállalkozói szféra meg tudja-e ezt oldani? Győr polgármestere szerint inkább a második verzió lenne a jobb, s személy szerint ő ezt támogatná.  

10.36

Neupor Zsolt szerint Győr lakossága 10-15 százalékkal fog bővülni, miközben a győri lakáskoncepció 2007-es. Az ellenzéki képviselő szerint a bérlakások jelenthetnek megoldást a bővülésre.  

10.33

Rechnitzer professzor szerint nagy gondot okozott, hogy rendkívül kevés idő állt rendelkezésre az adatok összegyűjtésekor.

10.30

Borkai Zsolt kérésére Rechnitzer János professzor, a Széchenyi-egyetem oktatója az ülésen válaszol Kun András felvetéseire.

10.28

Előbb azonban még a "Megalapozó vizsgálat Győr Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciójához és Integrált Településfejlesztési Stratégiájához" című dokumentum jóváhagyása van terítéken, mely kapcsán Kun Andrásnak (MSZP) most is jó sok, legalább 5-6 kérdése akad.

10.24

Hamarosan következik a helyi buszok napirendi pontja, melyben az is olvasható, miszerint egyelőre a közeljövőben biztosan nem szállítják majd az utasokat hibridbuszok Győrben.

10.23

Kicsit vég nélküli vitába kezdtek bele a képviselők az ügyben, hogy Győrnek vannak-e sikeres, megnyert pályázatai avagy nincsenek? A témát Borkai Zsolt zárta rövidre, s indítványozta a területfejlesztési koncepció szavazását. 

10.19

Fekete Dávid mind a szakképzés, mind a tömegközlekedés esetén cáfolja Neupor Zsolt kritikáit. Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) annyit tett hozzá ehhez, hogy "Neupor Zsoltnak nem csupán az országos híreket, hanem a győri tényeket is figyelembe kellene vennie a hozzászólásainál".

Borkai Zsolt szerint a győri szakképzési rendszer egyedülálló Győrben, s jelenleg is remekül működik. 

10.16

Neupor Zsolt (DK) szerint "ellentmondásos, hogy a területfejlesztési koncepcióban a tömegközlekedés fejlesztését célozzák meg az anyag összeállítói, miközben a győri önkormányzat egy éve azon van, hogy elsorvassza a helyi buszközlekedést". Az ellenzéki képviselő szerint a helyi szakképzés is egyre jobban ellehetetlenül. 

10.12

Jelenleg a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Koncepciót vesézik ki tömören a képviselők. Fekete Dávid alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint nagyszerűen összeállított, koherens anyagot készített Rechnitzer professzor képviselő, míg az ellenzéki képviselők (Kun András, Neupor Zsolt) kérdéseket tesznek, s inkább kisebb, mintsem nagyobb kritikákat fogalmaznak meg. "A napi gyakorlat köszönőviszonyban sincs a mindennapi élettel" - hangzott el.

Az egyébként nagyon jó kérdés, hogy a megyei területfejlesztési koncepció témája mit keres a győri közgyűlésén? Talán az, hogy a megyei jogú városoknak is el kell fogadniuk, de ez csak a megérzésünk.  

10.01

Az év első győri közgyűlése pontban 10 órakor elrajtolt, az ülés határozatképes. Hosszú közgyűlésre nem lehet számítani; kevés napirendi pont van, s egyik sem tűnik balhés ügynek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 éves férfin segítettek a győri rendőrök

A szoba padlóján magatehetetlenül feküdt a férfi. Tovább olvasom