Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Burkolatfelújítás ötvenmillióból

Összesen ötvenmillió forintból több utca megújult, illetve megújul a közeljövőben Győrben még az idén.
A megyeszékhely idén sikerrel pályázott burkolatfelújításra a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz. Az összesen 50 millió forintból több utca megújult, illetve megújul a közeljövőben, a munkálatoknak még idén be is kell fejeződniük.

A szakemberek elsősorban a nagy gépjárműforgalomnak kitett szakaszokat – főutakat, gyűjtőutakat, illetve tömegközlekedési főútvonalakat – helyezték előtérbe, amikor a burkolatfelújítást rangsorolták. Ezek után érthető, hogy sajnos ebből a keretből nem futja a lakóutcák felújítására, bár ésszerű a magyarázat: a pályázatot eredetileg sem ezeket érintően írták ki.

Az első szakasz munkálatai – a József Attila utcának az Aulich u. és Gábor Áron u. közötti szakasza, mintegy 246 méter hosszon – már befejeződtek. Burkolatjavítást és pályamegerősítést végeztek kiemelt szegélyjavítással, pótlással.

A második a Jereváni u.–József Attila utcai csomópont burkolatcseréje volt. A 2004-ben átadott csomópontban korábban csupán a jelzőlámpás szerkezet készült el kerékpárúttal, valamint szegélykorrekcióval. Mivel az akkori pénzügyi keret nem tette lehetővé az útburkolat teljes felújítását, ezek a munkák is a pályázati pénzkeretből folytatódtak.
A harmadik szakasz a Jereváni utcának a Vörössipkás és az Erfurti u. közötti szakasza, mintegy 219 méter hosszon.

A negyedik az Ipar utcának a Kiskúti és a Nagysándor József u. közötti szakasza, mintegy 473 méter hosszon, ahol az elöregedett, nyomvályús, repedezett burkolat, azaz felső kopóréteg cseréjét végzik a napokban. Az útkezelők kétszer egy forgalmi sávot biztosítani fognak a forgalom számára a munka ideje alatt. A későbbiekben sem hanyagolják el a szakemberek ezt a területet, s reménykeltő a szándék, miszerint várható, hogy a teljes szakasz, valamint az Ipar utcai felüljáró felújítása is megvalósul a város 1, 6 milliárdos, út- és hídfelújítási programjának jövő évi hitelkeretéből.

Ötödik útfelújítási elemként burkolatcsere kezdődött a belvárosban is: a Dunakapu tér, valamint a Móricz Zsigmond rakpart Teleki u. és Újkapu u. közötti szakasza mintegy 400 méter hosszon új aszfaltréteget kap. A 22 millió forint értékű kivitelezés a szegélykövek cseréjével elkezdődött, ezen a héten burkolatmarás, a hét végén pedig aszfaltozás következik az időjárás függvényében.

A pályázati kötelezettség miatt – a támogatás a jövő évre nem vihető át! – a kivitelezőnek még idén be kell fejeznie a munkát, különben a város nem kapja meg a várt állami támogatást.

A költségek 50 százaléka állami forrásból

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által burkolatfelújításokra kiírt pályázat felső kopóréteg cseréjére ad lehetőséget. Ezt a pályázatot szakmai berkekben csak „egy + egy forintos" állami, illetve önkormányzati támogatásnak nevezik, mivel a költségek 50 százalékát állami forrásból fedezik, a másik felét pedig az önkormányzat állja. Az útkezelő szervezet által benyújtott pályázatot a közútkezelő kht. véleményezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyig befejeződik a kátyúzás

December közepéig 18 városrészt érintve 8 ezer négyzetméternyi kátyút javíttat ki a Győri Útkezelő… Tovább olvasom