Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Burgenlandba hívták a kovácsmestert

Nagybajcs - Idén ötven éve a kovácsmesterség rabja és mestere a nagybajcsi Budai Gábor. Nyár végén, a bábolnai gazdanapok keretében, egy nemzetközi kovácstalálkozón vett részt, ahol meghívták a jövőre rendezendő nagy burgenlandi kovácstalálkozóra. A kovácsmester kihívásnak érzi a megmérettetést.
A kovácsmesterség alapjaival először 1957-ben foglalkozott. A falujában eltöltött két év gyakornoki ideje után azonban elgondolkodott szakmáján, mivel a falvakban megalakultak a termelőszövetkezetek és nem volt igény a mesterekre.

Nagy választás volt az életében, de ő a mesterség mellett maradt. Két évvel később munkát kapott egy Nagybajcsra települt kovácsmestertől, Pete Lászlótól, aki műhelyt állított fel a faluban.

– A mesterség megtanulása nem azon múlik, hogy ellopjuk a napot, hanem a munka és csakis a munka az alapja. Mikor már felnőtt fejjel gondolkodtam, jöttem rá, hogy a tanulás lényege az, hogy minél többet foglalkozzam az anyaggal – mondta el Budai Gábor, aki szerint a gyakornoki évek és a kezdeti munkák azok, amelyek meghozták a sikert számára.

A gyakornoki éveit befejezve, 1960-ban fogta először kezébe azt az okmányt, ami a felszabadulását jelentette. Az összes vizsgát kitűnő eredménnyel zárt kovács az újvárosi termelőszövetkezetnél folytatta munkáját és a lakatosszakmával is szoros kapcsolatba került. Aztán 1963-ban bevonult katonának Sopronba, ahol műhelyi munka jutott számára. Kilencvennégy ló társasága várta, amiket patkolni kellett, de emellett helyszíni munkákat is végzett a megyei őrsökön. A négy év szolgálat után leszerelt mester visszakerült Nagybajcsra mint a falu kovácsa, és harmincnégy esztendeig látta el a falusiakat munkája „gyümölcseivel".

Budai Gábor gyakornoki éveit befejezve, 1960-ban fogta először kezébe azt az okmányt, ami a felszabadulását jelentette. Fotó: Szük Ödön

Hét éve, 2000-ben nyugdíjazták, de elszántsága nem változott: ma is dolgozik, méghozzá hobbiszerűen. Ezen apropóból szánta rá magát, hogy részt vegyen a bábolnai gazdanapokkal egybekötött kovácstalálkozón, ami egy nemzetközi kovácsverseny. A versenyzők többnyire osztrák és német kovácsok voltak, de számos nemzet képviseltette magát a megmérettetésen.

Budai Gábor így nyilatkozott lapunknak:
– A verseny folyamán rengeteg barátot és tapasztalatot szereztem. Az egyik osztrák versenyző meghívott jövő nyárra Burgenlandba egy kovácstalálkozóra, amelyet kifejezetten időseknek rendeznek.

Ez nagy kihívás számomra, hisz az ilyen versenyeken szét kell választani a munkaszerű patkolást és a versenyszerű patkolást, mert óriási eltérés van a kettő között.

A versenyeken a gyorsaság mellett fontos a minőség is, hisz akármilyen meglepő, a tisztább patkót is pontozzák a verseny-
bírák.

A falusi, mindennapi munkák mellett fiával, ifjabb Budai Gáborral gyakran járnak a győri állatkertbe, ahol a lovakon kívül zebrát is patkolnak. Családja számára pedig folyamatosan készíti a szebbnél szebb gyertyatartókat és más háztartási tárgyakat. A kovácsmester munkájának él, és állítása szerint munkáját egész életében hobbiként űzte.

Olvasóink írták

  • 2. Tórh Márton 2007. november 07. 21:00
    „Nagyon zsír.”
  • 1. Király Lilla 2007. november 02. 22:15
    „Nagyon jó írás! Így tovább!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztelgés a mártír előtt

Győr - Szigethy Attilára, a Dunántúli Nemzeti Tanács elnökére emlékeztek minap a városházán. Az… Tovább olvasom