Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Bűnügyek a Kutatók Éjszakáján

Győr - A vészhelyzet esetén segítséget nyújtó technológiákat mutatják be többek között az idei Kutatók Éjszakáján Győrben, szeptember 26-án, pénteken 18–24 óra között.
A tudományos életet népszerűsítő programban az immár harmadszor csatlakozó Széchenyi István Egyetem mellett részt vesz a helyi rendőrség bűnügyi helyszínelő osztálya, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltsége, s a tűzoltóság is.

Az „Egyetemi helyszínelők" program 18 órakor kezdődik, s megmutatja, milyen sokrétű tudományos munka folyik egy-egy bűneset hátterében. Az első „bűnjel" a szabadalmak és védjegyek témakörben lesz, második bűnjelként építési tervek szerepelnek, s a feladat tésztahíd építése lesz: száraztésztából, papírból készült hidakat próbálnak minél nagyobb súly alá helyezni. A harmadik bűnjel az alternatív hajtású járművek terveit jelenti, ahol kizárólag napelemmel működő versenyautókat tekinthetnek meg az érdeklődők. A negyedik bűnjelen, az áldozaton lőtt seb, egy nyitott borítékban gyanús por látható – itt az anyagvizsgálat, a radioaktivitás mérése lesz a feladat. Az ötödik bűnjel áldozata kezében mobiltelefont és laptopot találnak, melynek kapcsán az akusztikai kísérleteket, az internetes bűnözés és a hackerek tevékenységét ismerhetik meg. A műholdlaborban és mérőszobában kábeltévés fejállomásokat, földi sugárzású és műholdas tv-csatornákat lehet tesztelni, az informatika tanszék pedig látványos bemutatót tart az internetes bűnözés világáról, s arról, hogyan törhetik fel hackerek a weboldalak kódjait, s hogyan védekezhetünk ellene.

A nyomozás folyamatáról, a bűnüldözés és a tudomány kapcsolatáról a bizonyításelmélet-előadáson a látogatók megtudhatják, hogy a tudomány hogyan segített régen és most a nyomozásban, milyen tények lehetnek bizonyító erejűek a bíróság előtt, milyen különbségek adódnak az európai és a magyar jogrendszerben. A program végén egy tárgyalás során összefoglalják, hogy a Széchenyi István Egyetemen művelt tudományágak, az elmélet és a gyakorlat hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz, s persze fény derül a megrendezett bűntény megoldására is.

A Magyar Csillagászati Egyesület Győrben is csatlakozik a Kutatók Éjszakájához: a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgálóban (nagyobb létszám esetén a csillagvizsgáló melletti füves területen) 20 órától várják az érdeklődőket. Lehetőséget biztosítanak maximum 20 fős csoportoknak észlelésre a kupola lassan 50 éves Newton-távcsövével, lézeres csillagképtanulásra, s a győri és Győr környéki amatőr csillagászok távcsöveivel is megfigyelhetők lesznek a csillagos égbolt szépségei.

A Kutatók Éjszakáján a Széchenyi István Egyetem minden programja nyitott és ingyenes, a bemutatók, előadások folyamatosan ismétlődnek. Részletes információ a www.kutatokejszakaja.hu internetcímen olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségi érettségi a tiniknek

Magyarország - Alapos egészségügyi vizsgálat alá vetnének jövő évtől minden 16 évest. A szűrések… Tovább olvasom