Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Büntetés nélkül: most ingyen átvizsgálja a rendőrség a kocsiját

Szombaton Győrben és Sopronban is ingyen átvizsgálja a rendőrség az autókat a közelgő zord, téli időjárás apropóján. Éljenek a lehetőséggel!

Az őszi-téli átállásban, így a gépjárművek műszaki állapotának felmérésében Bizottságunk is tevékenyen szeretne részt venni és segítséget nyújtani oly módon, hogy a Gy-M-S Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség szakembereivel karöltve felvállalja Önök helyett a gépjárművük eseti műszaki állapotfelmérését.

Az átvizsgálások időpontjai és helyszínei:

- 2011. november 05.-én (szombat) 09.00 és 13.00 óra között Gy-M-S Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség telephelye, Győr, Tatai út 3. szám.

- 2011. november 05.-én (szombat) 09.00 és 13.00 óra között Gy-M-S Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség telephelye, Sopron, Iparkörút 33. szám alatt.

Az ingyenes átvizsgálásra azon természetes személyek és azok családtagjai jelentkezhetnek, akik gépjárművének az össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát.

A térítésmentes rendezvényre várunk mindenkit, akinek fontos mind saját, mind más közlekedő társának testi épsége, illetve járművének műszaki állapota - tudatta portálunkkal a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottsága.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelnek.

A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedő partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

- Őszi időszakban hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszóságával. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertető jelei lehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése.

- Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát. A rossz idő beállta előtt ellenőriztesse gépjárműve világító berendezéseit, az akkumulátort, hűtőfolyadékot, az ablakmosót és az ablaktörlő lapátokat! Vásároljon a zárak és a szélvédő lefagyását gátló folyadékot, tegyen autójába tisztítókefét, jégkaparót!

- A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek.

- Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására!

- A légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet! A légzsákot az üléshez biztonsági övvel rögzített emberekre tervezték. Ütközés esetén a tehetetlenségi erő miatt előre csapódó testet az ellenkező irányból nagy erővel berobbanó légzsák nem védi meg, sőt további sérüléseket okozhat.

- Esőben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.

- Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek. Az említett járművek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat!

- Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során az autó stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!

- Közlekedjen a látni és látszani elv alapján!

- A közlekedési szabályokat minden közlekedőnek – gyalogosnak és járművezetőnek egyaránt – be kell tartania. Tragédiák százai figyelmeztetnek arra, hogy a közlekedésben nincs helye az agresszív, indulatos magatartásnak. Minden elindulás előtt gondoljon arra, hogy ÖNT – és MÁSOKAT is – hazavárják!


Olvasóink írták

 • 17. Jandex 2011. november 03. 14:39
  „6. drKotász 2011.11.02. 23:06
  Pl.: otthon felejted a mamát, máris biztonságosabb!:)))
  Nekem pár éve kiesett a zsebemből pár Ft apró, azért is átvizsgálják az autót, hogy hova gurulhatott vagy hogy esetleg a mama nyúlta-e le?:)))”
 • 16. b.a 2011. november 03. 14:38
  „Viszont télen hatványozottan.”
 • 15. pappe 2011. november 03. 14:32
  „14-hez: Mondjuk a hátsó ablak párátlanító és a fűtőventilátor nyáron, kánikulában és szikrázó napsütésben nem (annyira) fontos. Nyáron továbbá egy félig töltött akksi is képes elindítani a motort, míg télen ugye nem...”
 • 14. drKotász 2011. november 03. 11:16
  „9. b.a
  11. pappe
  Ezek , nem csak télen fontosak, hanem mindig!”
 • 13. bojtár 2011. november 03. 09:54
  „9. b.a 2011.11.03. 08:14 :) meggyőztél:)”
 • 12. dw748a 2011. november 03. 09:35
  „Pl. legyen fék a kocsidon :)”
 • 11. pappe 2011. november 03. 09:18
  „6-hoz: Többek között egy erős akkumulátor, egy jó fék (nem elkopott fékbetétekkel), működő fűtőventilátor, működő hátsóablak-párátlanító, jól beállított fényszórók és azért még lehetne folytatni a sort. Nem kell mindig a téli guminál leragadni.”
 • 10. bojtár 2011. november 03. 08:23
  „Még ha azt írták volna ,hogy a közlekedés rendészet munkatársa pl.az autóklubb embereivel közössen vizsgálják át azt mondom OK,de véleményem szerint ezzel a hatalmas rendőrségi létszámmal ami az országban van inkább a bűnt üldözzék van belőlük bőven,de hát ez Magyarország az esztelenség a hülyeség fellegvára:)”
 • 9. b.a 2011. november 03. 08:14
  „6: Például jól működő fékrender és ABS (ha van), hibátlan futómű, jól beállított lámpák, stb. Ezen kívül az se árt, ha nincs szétrohadva az autó, mert egy esetleges balesetnél osszecsuklik az egész úgy ahogy van.”
 • 8. zsi-ci 2011. november 03. 07:57
  „6! mondjuk az,hogy a retkeket nem engedjük ki a forgalomba....”
 • 7. Lívia66 2011. november 03. 07:39
  „drKotász. Ezen merengek én is. Talán a rutin? De azt nem lehet átvizsgálással kiszűrni.”
 • 6. drKotász 2011. november 02. 23:06
  „Azt nem értem, hogy a téli gumin kívül mi teheti biztonságosabbá az autóval való közlekedést télen.”
 • 5. scilla 2011. november 02. 22:46
  „"Tragédiák százai figyelmeztetnek arra, hogy a közlekedésben nincs helye az agresszív, indulatos magatartásnak. Minden elindulás előtt gondoljon arra, hogy ÖNT - és MÁSOKAT is - hazavárják!" - No, ezt jobb lenne, ha mindenki tudomásul venné! Igaz, hogy még - hálistennek - nem csúszik az út, de agresszivitásra, meggondolatlanságra van példa bőven, lásd a mai napon is... Sopron.... Piros lámpát kapok a Pláza fölötti kereszteződésnél, útban a határ felé. A kocsi töfög várakozás közben, aztán valamiért nem indul egyesből, majd leáll, NEM LEFULLAD, BÉNASÁGBÓL, hanem leáll. Valami műszaki probléma van, ami most jelentkezett - esetleg majd el kell vinnem szerelőhöz, most viszont tovább kell mennem (amúgy a továbbikban ment rendesen). Mögöttem egy autó, mint az állat, tülköl, elég bosszantó, hiszen attól az enyém nem fog hamarabb elindulni. Vagy azt hiszi, hogy sz.r a kocsim, vagy azt, hogy béna vagyok. Mindegy, tülköléstől egyik sem fog elmúlni. Jó, hát lelke rajta, tülköljön, közben a kocsi beindul, zöld lámpa alatt felkanyarodom balra, a tülkölős utánam, nagy lendülettel megelőz, majd hirtelen befékez, közvetlenül előttem, az út közepén.
  Na, most: ha azt gondolja, hogy sz.r a kocsim, miért gondolja, hogy meg tudok állni? Ha azt gondolja, hogy béna vagyok, amiatt nem tudtam elindulni a lámpánál, mert bénaságomban lefullasztottam az autót, miből gondolja, hogy nem vagyok olyan mazsola, hogy majd lefékezni sem tudok, főleg olyan hirtelen? Ha rohadtul siet, akkor miért jó neki, ha belemegyek, és helyszínelhetnek? Ha meg nem siet rohadtul, akkor miért tülköl, mint a barom, mintha az ember jókedvében nem indulna el zöld lámpánál egy kereszteződésben??? Mennyire kell sötétnek lenni ahhoz egy embernek, hogy így viselkedjen??? Mert az autója elég sötét volt, sötétkék VW Passat, kombi, JEZ rendszámmal, sajnos, a számjegyeket nem figyeltem meg idegességemben. Szeretnék üzenni neki, de amit üzennék, az túl csúnya lenne nagy nyilvánosság előtt.... Mindenesetre ennyit az emberi türelemről, megértésről, segíteni akarásról. Fel sem merül benne, hogy gondom lehet, esetleg segítségre lenne szükségem - inkább a bunkó tülkölés után még rátesz egy lapáttal, hogy biztosan ne legyen jó nekem.... Nos, hát sose legyen nagyobb öröme!”
 • 4. Ákos62 2011. november 02. 20:53
  „Miért csak Győrben és Sopronban?”
 • 3. gonzo 2011. november 02. 20:35
  „soproni,Sopronban talán,Győrben erről ne is álmodj,egyszer voltam ilyenen,annyian voltak mint az oroszok.Protekciós voltam,de nem mertem beváltani az előnyömet,féltem a tömeg haragjától:)Inkább otthagytam őket és visszamentem,mikor jött a megfelelő telefon a megfelelő személytől:)”
 • 2. soproni 2011. november 02. 20:29
  „Örülök,hogy van lehetőség ingyenes átvizsgálásra,ha nem lesznek sokan,élek a lehetőséggel.”
 • 1. senkialadár 2011. november 02. 19:43
  „persze ha nem kapnak el majd még én megyek a KPM kezébe”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú hétvége után jön a hétvégi meló: változik a munkarend a héten

Az adóhatóság munkatársai most szombaton pénteki munkarend szerint dolgoznak és fogadják az… Tovább olvasom